Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Αγόρευση Θεοδωρόπουλου - “Πρόλογος, οι εγκληματικές τους πράξεις”

10/2, Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο με τη συμμετοχή συνδικαλιστών. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Συνέχισε την αγόρευσή του κατά τις συνεδριάσεις της 10/2 και 11/2 (413η-414η) ο συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ Θ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αγόρευσε για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς και για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Συνεχίζοντας για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υπενθύμισε στο δικαστήριο τις πάμπολλες διαφορετικές εκδοχές που έδωσαν οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες υπεράσπισης σχετικά με το αν και πότε διαγράφτηκαν οι Πατέλης και Καζαντζόγλου από τη Χρυσή Αυγή και αν έκλεισε η τοπική Νίκαιας. Ένα σημείο ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι διαφορετικές εκδοχές της υπεράσπισης, από δεκάδες στόματα, μαρτυρά στην πραγματικότητα την ύπαρξη μηχανισμού συγκάλυψης που δεν πέτυχε τον σκοπό του.

Ο συνήγορος αναφέρθηκε επίσης στις διαφορετικές εκδοχές της υπεράσπισης για την ίδια τη δολοφονία. Οι κατηγορούμενοι μιλούσαν είτε για προβοκάτσια είτε για μεμονωμένο περιστατικό. Ο Θ. Θεοδωρόπουλος περιέγραψε τις απαντήσεις των κατηγορούμενων στο ερώτημα «τι έγινε το βράδυ εκείνο στο Κερατσίνι» και ανέδειξε το πόσο αβάσιμες είναι. Αποδόμησε επίσης τον ισχυρισμό ότι η δήλωση Μιχαλολιάκου για πολιτική ευθύνη σήμαινε «πολιτικό κόστος», καθώς και τη σύγκριση με άλλες περιπτώσεις πολιτικής ευθύνης όπως στην δολοφονία Τεμπονέρα, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες κ.ά. Επιπλέον, ασχολήθηκε με τον ισχυρισμό περί πολιτικής σκευωρίας (που ο Κασιδιάρης στην απολογία του είχε κάνε εκτενή αναφορά), έναν ισχυρισμό που, όπως τόνισε, βασίζουν σε ένα βίντεο με τον Μπαλτάκο, ενώ η συνεργασία του και η σύμπνοιά του με τη Χρυσή Αυγή έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο.

Πολύ εκτενές μέρος της αγόρευσης αφορούσε την ίδια την εισαγγελική πρόταση. Όπως επισήμανε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, στην εισαγγελική πρόταση γίνεται η εξής παραδοχή: «[ο Ρουπακιάς] με γρήγορες κινήσεις εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν επιτεθεί στον Παύλο Φύσσα, με ένα μαχαίρι που ήδη κρατούσε πριν ακόμα βγει από το αυτοκίνητο, όπως ομολόγησε κατά τη συμπληρωματική απολογία του ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας εφέτη Αθηνών, επιτέθηκε κατά αυτού». Κατόπιν καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα, ότι η παρουσία των υπολοίπων δεν έχει σχέση με τη δολοφονία. 

Στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από κατηγορίες αποδεικτικών στοιχείων με τα οποία η εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε, προκειμένου να μπορέσει να βγάλει λάδι και την τοπική της Νίκαιας αλλά και την ηγεσία της ΧΑ. Ανάμεσα σε αυτά είναι: η απόλυση/διαγραφή των επικεφαλής του τάγματος (Πατέλης και Καζαντζόγλου), το αφήγημα της ηγεσίας για «περαστικό» Ρουπακιά που διαψεύστηκε πανηγυρικά από τα στοιχεία, ο μηχανισμός συγκάλυψης που αποδεδειγμένα έδρασε, οι παραδοχές των κατηγορούμενων στα τηλέφωνα (πχ ο Αποστόλου παραδέχεται ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος, ή ο Πατέλης λέει στον Τσακανίκα «Θα πάω μέσα κι έχω και παιδί. Εσύ δεν θα πας μέσα, δεν έχεις κάνει κάτι»), οι καταιγιστικές επικοινωνίες πριν και μετά τη δολοφονία και πολλά άλλα.

Αντιφατικά συμπεράσματα

Αντιφατικό ήταν το συμπέρασμα της εισαγγελικής πρότασης και σε σχέση με την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, όπως έδειξε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής. «Δέχεται πως από το αποδεικτικό υλικό προκύπτει ότι οι δράστες ‘ήταν μέλη και υποστηρικτές της Χ.Α’. Ότι επιτέθηκαν στην ταράτσα στον Αμπουζίντ Εμπάρακ ‘όλοι μαζί αιφνιδίως και με τα αντικείμενα που κρατούσαν στα χέρια τους ήτοι σιδερένιο λοστό και ξύλινα μαδέρια’. Παρά αυτές τις παραδοχές, η Εισαγγελέας καταλήγει, όλως αντιφατικά, σε αντίθετο συμπέρασμα», υπογράμμισε ο Θ. Θεοδωρόπουλος. Θύμισε επίσης, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι ο Λαγός παραδέχτηκε ακόμα και μέσα στο ακροατήριο ότι «οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Το τελευταίο μέρος της αγόρευσης του συνήγορου πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ είχε να κάνει με την εγκληματική οργάνωση. Όπως τόνισε, αν και δεν είναι απαραίτητη η τέλεση εγκληματικών πράξεων για να αποδειχθεί η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στην περίπτωση της ΧΑ έχουμε δεκάδες. Απαρίθμησε πολλές από αυτές (δολοφονική επίθεση στον Κουσουρή, στο Αντίπνοια, πογκρόμ, επίθεση στο Συνεργείο, επιθέσεις σε Μεσολόγγι, Κρήτη, Πάρο, Πάτρα, Πειραιά και αλλού) και περιέγραψε τι έχει μάθει το δικαστήριο μέσα από την αποδεικτική διαδικασία.

Έδειξε ότι όλες αυτές οι πράξεις «Δεν θα μπορούσαν να τελεστούν εάν: δεν υποδεικνυόταν ο στόχος-εχθρός της οργάνωσης με βάση τα φυλετικά-πολιτικά κριτήρια κατάταξης ως εχθρών, αν δεν συγκροτούνταν σε πολυπληθή ομάδα, για να πάνε οργανωμένα, συχνά με μηχανοκίνηση, οπλισμένοι στον τόπο του εγκλήματος, και μάλιστα συχνά με την παρουσία ηγετικού στελέχους, αν οι δράστες δεν είχαν την κάλυψη, την συμπαράσταση και βοήθεια της ηγεσίας της Χ.Α. Οι πράξεις αυτές δηλαδή δεν θα μπορούσαν να τελεστούν από δράστες που ενεργούν ως άτομα, δε θα μπορούσαν να είναι μεμονωμένα συμβάντα».

Επιχειρηματολόγησε επίσης ότι «η ναζιστική ιδέα, από τη φύση της, δεν στοχεύει στην πειθώ, αλλά στην βίαιη επιβολή της», ενώ με δεκάδες τεκμήρια που ανέπτυξε επί ώρες έδειξε ότι η απάντηση στην ερώτηση «είναι αληθής η ‘άρνηση’ του ναζισμού» από τους κατηγορούμενους είναι ένα ηχηρό όχι. Περιέγραψε δε την αρχή του ενός, κομβική στη ναζιστική ιδεολογία, όπως αυτή αναδεικνύεται πάλι μέσα από δεκάδες τεκμήρια που ήρθαν στο ακροατήριο (δηλώσεις στελεχών, ομιλίες, φράσεις στα τηλεφωνήματα, κείμενα στους υπολογιστές κλπ), και περιέγραψε αναλυτικά πώς τα στοιχεία αναδεικνύουν την ιεραρχία, την πειθαρχία, τη στρατιωτική ομοιομορφία της οργάνωσης.

«Ξέρουμε ότι οι εγκληματικές πράξεις δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας πρόλογος όσων θα επακολουθούσαν εάν δεν τους σταματούσαν αυτοί που τους σταμάτησαν. Άλλωστε το αίμα του Παύλου υποχρεωτικά κινητοποίησε το περιεχόμενο της συλλογικής μας μνήμης», είπε ανάμεσα σε άλλα, στο κλείσιμο της αγόρευσης.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την αγόρευση του Α. Αντανασιώτη στις 12/2.


Δικάσιμες Φλεβάρη

12/2, 17/2, 20/2, 21/2, 25/2 και 26/2 στο Εφετείο.
13/2, 19/2 και 27/2 στον Κορυδαλλό.

Τα συνδικάτα απαιτούν την καταδίκη

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών παρακολούθησε τη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 10/2 (413η συνεδρίαση). Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καθώς και συνδικαλιστές από την ΠΟΕΔΗΝ, την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ταμείων και άλλους εργατικούς χώρους συμμετείχαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση που καλούσε η ΚΕΕΡΦΑ έξω από το Εφετείο Αθηνών και μετά παρακολούθησαν τη συνέχεια της αγόρευσης του Θ. Θεοδωρόπουλου. 

Σε χαιρετισμό που απεύθυνε ο Σταύρος Κουτσουμπέλης, είπε: «Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σε συνέχεια παλιότερων κινητοποιήσεων που δώσαμε για να έρθει η δίκη της ΧΑ στο φυσικό της χώρο, το Εφετείο Αθηνών, σήμερα έχει εδώ μια συμβολική παρουσία. Θέλουμε να καταγγείλουμε την εγκληματική και φασιστική οργάνωση της οποίας όλες οι ευθύνες, μετά από την πολύχρονη δίκη, έχουν αναδεχθεί. Είμαστε αντίθετοι με την ιδεολογία του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με τις επιθέσεις στους μη προνομιούχους, στους αλλοδαπούς, στους αδύναμους, στα συνδικάτα. Η παρουσία μας εδώ θέλει να τονίσει κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει  να υπάρξει συγχωροχάρτι σε αυτή τη φασιστική οργάνωση γιατί το αυγό του φιδιού ελλοχεύει. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, αυτή η μικρή υποχώρηση που υπάρχει οφείλεται στους αγώνες του λαού. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είμαστε στις επάλξεις του αγώνα ώστε στη χώρα μας να μην ξαναζήσουμε τις φρικιαστικές ιστορικές στιγμές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Όλοι μαζί απαιτούμε από το δικαστήριο μια δίκαιη δίκη και όλοι αυτοί που ανέπτυξαν αυτή τη δράση τα χρόνια της κρίσης να πάνε εκεί που τους αξίζει, στα έγκατα της φυλακής».

Τις ίδιες μέρες αυτό το αίτημα παίρνει σάρκα και οστά σε εργατικούς χώρους, γειτονιές και Πανεπιστήμια. Δεκάδες είναι τα ψηφίσματα καταδίκης της Χρυσής Αυγής που έχουν μέχρι στιγμής βγει από σωματεία, ομοσπονδίες, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, μεταναστευτικές κοινότητες και δημοτικά συμβούλια. Η οργανωμένη εργατική τάξη και νεολαία δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα γίνει ανεκτή στην κοινωνία μια επανανομιμοποίηση των ναζί με τα 8 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης που τους περιμένουν σε περίπτωση απαλλαγής και απαιτεί από το δικαστήριο να απορρίψει την εισαγγελική πρόταση – πλυντήριο.


ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Ψηφίσματα καταδίκης της ΧΑ υπογράφουν: 

ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΟΣΥΒΕΤ (τ. ΥΠΑΝ), Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Σύλλογος Εργαζομένων Λαικού Νοσοκομείου, Εννιαίο Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Παίδων Π. και Α. Κυριακού, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Η Αγία Όλγα», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Ένωση Εργατοτεχνιτών Δήμου Αθήνας, Σωματείο Οδηγών Δήμου Αθήνας, Ανεξάρτητο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Μπραχαμίου, Β’ ΕΛΜΕ, Γ’ ΕΛΜΕ, Ε’ ΕΛΜΕ, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας,  ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων, ΕΛΜΕ Χανιών, ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ΣΕΠΕ Αιγάλεω, Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειριαώς – Αγροτικής, Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας, Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι Παντείου, ΑΣΚΤ και  Παιδαγωγικού, Μπαγκλαντεσιανή Κοινότητα Ελλάδας, Μπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο Ελλάδας, Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, Νιγηριανή Κοινότητα Ελλάδας, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα».