Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εξορμήσεις στα στρατόπεδα: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Με μια σειρά παρεμβάσεις στα στρατόπεδα ξεδιπλώνεται η καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για τις 21 Μάρτη. Με σκοπό μια μαζική και οργανωμένη παρουσία των προσφύγων στα μεγάλα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια της διεθνούς ημέρας δράσης, οι τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ επισκέπτονται τα camps, συζητούν και οργανώνουν με τους πρόσφυγες και αναδεικνύουν όλα τα επιμέρους προβλήματα και αιτήματα, σε σύνδεση με το κεντρικό αίτημα για ανοιχτά σύνορα και πόλεις, άσυλο και στέγη για όλους και όλες. 

Στις 9/2 η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης επισκέφθηκε το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, στο οποίο ζουν 930 πρόσφυγες εκ των οποίων 300 παιδιά, ελάχιστα από τα οποία πηγαίνουν σχολείο.

Όπως περιγράφει στην ανακοίνωσή της: «Το στρατόπεδο βρίσκεται κάτω από τη διοίκηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στο χώρο υπάρχει μόνο μία κοινωνική λειτουργός που προφανώς αδυνατεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των 80 νηπίων. Υπάρχει επίσης μόνο ένας γιατρός, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού μετά από ένα-δυο μήνες, ενώ η επικοινωνία με τους ασθενείς είναι δύσκολη λόγω του ότι δεν υπάρχει διερμηνέας.

Η στέρηση του ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες κάνει ακόμα δυσκολότερη την πρόσβαση αυτών των ανθρώπων στην Υγεία. Οι διαδικασίες ασύλου είναι πολύ χρονοβόρες, αφού υπάρχει μόνο ένας δικηγόρος στην Αλεξανδρούπολη και πολλοί περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Τα χρήματα που παρέχονται από τους διεθνείς οργανισμούς για την κάλυψη βασικών αναγκών είναι πολύ λίγα (150 ευρώ το μήνα για κάθε ενήλικα και 50 για κάθε παιδί -μέχρι δύο παιδιά, για το τρίτο και μετά δεν παίρνεις τίποτα).

Γυναίκες και άνδρες από κάθε γωνιά του καμπ, μας πλησίασαν για να μοιραστούν μαζί μας τα προβλήματά τους και για να διαβάσουν το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για τις 21 Μάρτη στη γλώσσα τους. Αργότερα συναντηθήκαμε με μέλη της αντιρατσιστικής συλλογικότητας "Ενεργοί Πολίτες για την Αλληλεγγύη", συζητήσαμε για την κατάσταση στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και για κοινές δράσεις ενόψει της Διεθνούς Κινητοποίησης Κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού. Την Κυριακή 1 Μαρτίου θα επισκεφτούμε ξανά το στρατόπεδο Ασημακοπούλου μαζί με συνδικαλιστές και μέλη δημοτικών κινήσεων από την Καβάλα και την Ξάνθη». 

Συμμετοχή στις 21 Μάρτη

Την ίδια μέρα, παρέμβαση στο στρατόπεδο Σχιστού έκανε η τοπική επιτροπή Πειραιά, μοιράζοντας μαζικά την πολύγλωσση εφημερίδα της ΚΕΕΡΦΑ που καλεί στις 21 Μάρτη. Κάποιοι αναγνώρισαν την ΚΕΕΡΦΑ ενώ πολλοί προσφέρθηκαν να οργανώσουν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση με πούλμαν. Η τοπική ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά καταγγέλλει επίσης την εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο που προβλέπει ότι όλες οι παροχές διακόπτονται 4 μήνες αφότου χορηγηθεί άσυλο. Αυτό για το στρατόπεδο Σχιστού θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο με μηδέν εισόδημα. Επίσης καταγγέλλει την επαναπροώθηση πρόσφυγα από το Ιράκ ο οποίος, δυο χρόνια μετά την εγκατάστασή του στη Γερμανία, βρέθηκε πίσω στο Σχιστό.

Οι τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ των Βορείων Προαστίων (Μαρούσι, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία) οργανώνουν κινητοποίηση στο στρατόπεδο της Μαλακάσας το Σάββατο 15/2. Μετά από εξόρμηση στο Γυμνάσιο Ωρωπού, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ διαπίστωσαν ότι μαθήματα παρακολουθούν μόλις πέντε προσφυγόπουλα (ενώ στο στρατόπεδο ζουν εκατοντάδες). Οι πρόσφυγες εκεί έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την κατάργηση των δωρεάν εισιτηρίων στον ΟΣΕ, πράγμα που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα απομόνωσης και δυσχεραίνει την πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, Υγεία και, φυσικά, στις συνεντεύξεις για το άσυλο. Επιπλέον, εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές 600 άνθρωποι. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν ακτιβιστές και ακτιβίστριες που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή στην περιοχή, όπως στην αντιφασιστική κινητοποίηση στον Ωρωπό, στη μάχη για να μην γίνει το Αμαλία Φλέμινγκ κέντρο κράτησης προσφυγόπουλων, να υιοθετήσουν τα δημοτικά συμβούλια το αίτημα να στεγαστούν οι πρόσφυγες στις πόλεις κ.ά.