Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συγκλονιστικά συλλαλητήρια ενάντια στην αστυνομική βία 16/7

16/7, Διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην αστυνομική βία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Χιλιάδες συμμετείχαν στη διαδήλωση της Πέμπτης 16/7 στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νόμο Χρυσοχοΐδη, την αστυνομική βία και τον θάνατο του  Βασίλη Μάγγου στο Βόλο.

“Μινεσότα – Βόλος – Μυτιλήνη – Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη” ήταν το σύνθημα που ένωνε την έμπνευση από την εξέγερση στις ΗΠΑ με την οργή για τη δολοφονική βία των μπάτσων σε βάρος αγωνιστών/τριών και προσφύγων. 

Μπροστά βάδισε το μπλοκ με μέλη των οργανώσεων που καλούσαν το συλλαλητήριο με το πανό να ξεκαθαρίζει ότι “Δεν υπακούμε!”, πίσω των φοιτητικών συλλόγων, των δικηγόρων της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δ.Α, μετά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ με πανό “Οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο” και πλήθους ακόμα οργανώσεων και συλλογικοτήτων της επαναστατικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και πορεύτηκαν προς τη Βουλή για να φτάσουν ξανά μέχρι την Ομόνοια όπου και τελείωσε η κινητοποίηση.

Η οργή για τη δολοφονία του Βασίλη Μάγγου απλώθηκε σε όλη τη χώρα. Στο Βόλο, την ίδια ώρα με τις διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, ένα οργισμένο ποτάμι συνόδευε την οικογένεια του Βασίλη Μάγγου στην κηδεία του γιού της. “Μέλη από κάθε οργάνωση και συλλογικότητα της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, σύντροφοι και συντρόφισσές του από το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, όλο το κίνημα ήταν παρών” μας λέει ο Τάσος Τσιούνης. “Από την ώρα που έγινε γνωστός ο θάνατος του συντρόφου το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο στο Βόλο. Η οργή και τα ερωτηματικά είναι πολλά. Αλλά είναι καθαρό σε όλες και όλους ότι πίσω από το χαμό του Βασίλη είναι η καταστολή, η αστυνομική βία, η πολιτική της κυβέρνησης, του Χρυσοχοΐδη και του Μητσοτάκη”.

Στη μνήμη του Βασίλη 

Η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου ευχαρίστησε το πλήθος των συναγωνιστών/

τριών του που συμπαραστέκονται “Αισθανόμαστε περήφανοι που οι σύντροφοί/σες του τον μετέφεραν στους ώμους τους και τον κράτησαν τόσο ψηλά-όσο κρατούν και τις ιδέες τους- στην τελευταία πορεία του προς το κοιμητήριο και την αιωνιότητα!..  Βάλσαμο στην ψυχή μας και Κεράκι στη μνήμη του είναι η τεράστια απήχηση που έχουν οι Ιδέες και οι Αγώνες του παιδιού μας Βασίλειου, για έναν Καλύτερο και πιο Δίκαιο κόσμο”.

Και στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην αστυνομική βία. “Από τα βασικά αιτήματα ήταν να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη δολοφονία του 27χρονου ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου” δήλωσε η Δήμητρα Κομνιανού στην Εργατική Αλληλεγγύη. “Μεταξύ άλλων ακούστηκαν συνθήματα όπως: 'Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία - με όπλο τη διαδήλωση και την απεργία', 'Λιτότητα, ανεργία, τρομοκρατία - Κάτω η Νέα Δημοκρατία'.  Η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και κατέληξε ξανά στο Άγαλμα Βενιζέλου”. 

Η κινητοποίηση στο Ηράκλειο “ήταν μια ακόμα μαζική διαδήλωση με συμμετοχή από οργανώσεις της αριστεράς. Δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη που θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στη διαδήλωση και την διεκδίκηση θα μείνει στα χαρτιά” μας είπε η Θεοδώρα Καφήρα.

Στην πορεία που έγινε στα Χανιά “συμμετείχαν με τα πανό τους το ΣΕΚ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, η Κατάληψη Ρόζα Νέρα και το Ελευθεριακό Σχήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν συνθήματα όπως:  'No justice - no peace', 'Λεφτά για την Υγεία, λεφτά για την Παιδεία - Και όχι χημικά για την αστυνομία', 'Ούτε στα Χανιά, ούτε πουθενά - τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά' κ.α. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς και κατέληξε στην πλατεία της Σπλάντζιας” μετέφερε στην Ε.Α ο Ειρηναίος Μαράκης. 

16/7, Χανιά. Φωτό: ΣΕΚ Χανίων


Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι δικηγόροι των συλληφθέντων του συλλαλητηρίου της 9ης Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του νόμου κατά του δικαιώματος στη διαδήλωση. Τη συνέντευξη άνοιξε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, τονίζοντας σχετικά με την αστυνομική βία κι αυθαιρεσία ότι “το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι δικηγόροι: Γιώργος Κακαρνιάς, Άννυ Παπαρρούσου, Δημήτρης Σαραφιανός, Θοδωρής Συμεωνίδης, Σπύρος Τζουανόπουλος, Βασίλης Τζούφης, και Μαριάννα Τσίχλη. Παρεμβάσεις έγιναν από τον Δημήτρη Ρέστο, εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ, του οποίου μέλος είναι ένας από τους συλληφθέντες, και τον Δημήτρη Πετρόπουλο, πρόεδρο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου στο sekbroadcast, το κανάλι της Εργατικής Αλληλεγγύης στο youtube.