Εργατικό κίνημα
Οι Καλλιτέχνες συνεχίζουν τον αγώνα

Οι Εργάτες της Τέχνης κατέβηκαν ξανά στον δρόμο την Τετάρτη 15/7 σε μια πολύ μαχητική κινητοποίηση, διεκδικώντας επίδομα χωρίς προϋποθέσεις για όλους όσους μένουν χωρίς δουλειά, συλλογικές συμβάσεις και αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος για τον Πολιτισμό. Η συγκέντρωσή τους ξεκίνησε στην Παλιά Βουλή με χαιρετισμούς και ομιλίες από συνδικαλιστές και καλλιτέχνες. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλά σωματεία των καλλιτεχνών, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών και το Support Art Workers. Στην πορεία που ακολούθησε, άνοιξαν με τα συνθήματα, όλες οι πολιτικές μάχες ενάντια στην κυβέρνηση. Συνθήματα για τα υπέρογκα ποσά που σπαταλιούνται για τον “Περίπατο” στην Αθήνα, για τις συλλογικές συμβάσεις που διεκδικούν, συνθήματα ενάντια στο νόμο για τις διαδηλώσεις και για το θάνατο του Βασίλη Μάγγου. “Οι αυταπάτες τέρμα και άλλο δεν πηγαίνει, σύμβαση συλλογική και πρόβα πληρωμένη”, “Θα κάνω πιρουέτες μέσα στο συντριβάνι, δώσε λεφτά στην Τέχνη αλήτη Μπακογιάννη”, “Δεν έχουμε ψωμί ούτε και παντεσπάνι, μα έχουμε τους φοίνικες του Κώστα Μπακογιάννη”, “Το σύνθημα που όλους μας ενώνει, να φύγει τώρα η Μενδώνη” ήταν κάποια από αυτά.

“Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών πλέον αριθμεί 3.500 άτομα και στις τελευταίες εκλογές τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ηθοποιών που συμμετείχαν”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, ηθοποιός. “Αυτό είναι πολύ θετικό γιατί είναι μια στιγμή πόλωσης και ο κόσμος αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στο σωματείο του”.

Συσπείρωση

“Τα μέλη στο σωματείο μας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και έχουμε μεγάλη συσπείρωση το τελευταίο διάστημα”, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Αλευράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού. “Τρέχει περισσότερος κόσμος με πολύ διάθεση για το σωματείο και πραγματοποιούμε μαζικότατες συνελεύσεις. Όλη αυτή η πολιτική είναι μια κοροϊδία, οι χορευτές είμαστε από τους πιο πληττόμενους και στα επιδόματα και στις λίγες παραγωγές που γίνονται. Ετοιμάζουμε παρεμβάσεις για τα αιτήματά μας στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο”.

“Με την κατάργηση των καλλιτεχνικών στα γυμνάσια - λύκεια και τη μεταφορά συναδέλφων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πολλοί αναπληρωτές κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δουλειά τη νέα χρονιά”, επισήμανε η Ειρήνη, εικαστικός και αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στην Α'βάθμια. Είναι παιδαριώδες να καταργούν μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα με τη δικαιολογία ότι χρειάζονται και άλλες ξένες γλώσσες. Αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι γονείς χρειάζεται να διαμαρτυρηθούν μαζί μας γιατί θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον για αυτά τα μαθήματα. Είμαι εδώ και συμπαραστέκομαι στους καλλιτέχνες που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να βάλουν ένα κομμάτι πολιτισμού σε αυτόν τον κόσμο”. 

Η πορεία έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τους περίμεναν οι κλούβες των ΜΑΤ, όπως είχε γίνει και το πρωί στην απεργία των νοσοκομειακών. Για να δείξουν στην πράξη την ανυπακοή τους απέναντι στο νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, έκλεισαν ξαφνικά όλα τα διαζώματα στη Βασιλίσσης Σοφίας, δημιουργώντας πανικό στην Αστυνομία, η οποία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο παρά να κοιτάει σαστισμένη. Η πορεία συνεχίστηκε με συνθήματα καταλήγοντας στο Σύνταγμα απέναντι από τη Βουλή.