Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η οργή για το θάνατο του Βασίλη Μάγγου στοιχειώνει την κυβέρνηση

Με την τακτική Χρυσοχοΐδη ήταν θέμα χρόνου να θρηνήσουμε νεκρό συναγωνιστή. Το Υπουργείο Προ. Πο έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στις συμμορίες των μπάτσων με τα μηχανάκια, στα ΜΑΤ και κάθε λογής αστυνομικό όργανο, ότι έχουν το ελεύθερο να εκτονώνουν τις σαδιστικές τους διαθέσεις εις βάρος αγωνιστών/τριών, μεταναστών, προσφύγων κλπ χωρίς συνέπειες αφού θα βγει μετά ο υπουργός και θα τους καλύψει. 

Ο Βασίλης Μάγγος έφυγε από τη ζωή ένα μήνα μετά το βασανισμό του από τις δυνάμεις καταστολής. Η περιγραφή του ίδιου τα λέει όλα και για τις πρακτικές και για την αίσθηση ατιμωρησίας που κυριαρχούν στην ΕΛΑΣ: “Πεταάχτηκε μια διμοιρί́α ΟΠΚΕ και μια MAT, στοχευμέ́να και συγκεκριμέ́να για μέ́να, μιας και με γνωρίζουν, ή́ρθαν τρ́́́έχοντας κατά́ πά́νω μου και ξεκίνησαν να με βαρά́νε αναί́τια, δολοφονικά́, απά́νθρωπα κι αλύ́πητα. Με χτυπού́σαν μέ́χρι που δεν μπορού́σα να πά́ρω ανά́σα, γιατί́ είχα χτυπηθεί́ άσχημα στα πλευρά́, τους φώ́ναζα, δεν τους ένοιαζε καν. Μου βά́λανε χειροπέ́δες και με πήραν σηκωτό́.  Ό́ταν φώ́ναζα πως θέ́λω νοσοκομειίο, μου λέ́γανε ά́σε ρε τα ψέ́ματα και άλλα τέ́τοια διά́φορα. Και αφού́ διασκέ́δασαν ό́λοι μαζί́ πά́νω μου, με ρίξανε στο κρατητή́ριο. Τελικά́ με βγά́λανε, αφού́ τους άκουσα να λεένε πως αν με κρατού́σαν θα έπρεπε να με παν και νοσοκομεί́ο, ά́σε σου λέει μην χρεωθού́με κιό́λας με το μαλακιστή́ρι. Ό́ταν ρώ́τησα το ό́νομα του ασφαλί́τη που με βάραγε για να καταθέ́σω μή́νυση δεν μου απαντού́σε και μάλιστα με κορό́ιδευε και μου λέγε ‘εσύ́ τι εί́σαι αστυνομί́α για να μάθεις;’ Κι ό́ταν του είπα πως θα του κά́νω μήνυση άλλά λέω ποιός θα σε πειράξει, μή́πως η αστυνομία; Και γελώντας, σή́κωσε τα χέ́ρια και μου λέ́ει: ‘βλέ́πεις, τα λες και μό́νος σου’”.  

Ο βασανισμός σήμαινε 6 σπασμένα πλευρά και βλάβες στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Ένα μήνα μετά η μητέρα του Βασίλη τον βρήκε νεκρό. Η πληροφορία του θανάτου του απλώθηκε μέσω των social media παντού. Η οργή ξεχείλισε μέσα στον καθένα και την καθεμιά που μάθαινε τα νέα, συνοδευόμενα με το βίντεο του ξυλοδαρμού του. Η κυβέρνηση έπεσε σε πανικό. Αυτό δείχνουν οι βεβιασμένες αντιδράσεις του ίδιου του Χρυσοχοΐδη, που έτρεξε να προκαταλάβει με δήλωσή του το ιατροδικαστικό πόρισμα. Η κυβέρνηση έπαυσε την ίδια μέρα τους ιατροδικαστές της περιοχής κι έστειλε το σώμα του Μάγγου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας σε ιατροδικαστή της Θεσσαλονίκης. Κινήσεις σπασμωδικές, που φανερώνουν μια κυβέρνηση που φοβήθηκε το ξέσπασμα της οργής.

“Πήγαμε στον εισαγγελέα και τον ρωτήσαμε ευθέως: Έχει το δικαίωμα η οικογένεια να επιλέξει που θα πάει η σορός; Ο εισαγγελέας μας απάντησε πως ναι, έχουμε λόγο ως οικογένεια, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί. Ποιος πήρε την απόφαση ρωτήσαμε; Μας κοιτούσε ο εισαγγελέας χωρίς να μιλάει. Δεχτήκατε πιέσεις του είπα. Μας κοιτούσε και δεν μιλούσε, ομολογώντας με τον τρόπο του ότι δεν μπορούσε να αλλάξει την απόφαση. Μετά μάθαμε, ότι άλλαξαν τα δεδομένα και στη Λάρισα δεν θα έχει ιατροδικαστή για τις επόμενες 15 ημέρες! Σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη λοιπόν;” κατήγγειλε ο πατέρας του Βασίλη στο tvxs.

Τελικά η νεκροψία αναφέρει το οξύ πνευμονικό οίδημα ως αιτία θανάτου. Η οριστική έκθεση με τα ακριβή αίτια θανάτου θα βγει μετά από μέρες αφότου βγουν τα αποτελέσματα ιστοπαθολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. Η κυβέρνηση λόγω της κατακραυγής έσπευσε να δεσμευτεί ότι θα εξετάσει το βίντεο του ξυλοδαρμού του. Υποκριτικές δεσμεύσεις. Οι μπάτσοι του Βόλου δεν είναι εξαίρεση. Βίντεο υπάρχουν πολλά. Βίντεο με τις δολοφονικές επιθέσεις με χημικά μέσα σε μαγαζιά στα Εξάρχεια. Με τις νυχτερινές επιθέσεις σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους στην πλ.Βικτωρίας. Με τις εφορμήσεις με μηχανάκια και με γκλομπ που ανεβοκατέβαιναν στους διαδηλωτές της 9/7. Με τον ξυλοδαρμό των Τιτκόβ και Λάλου μετά την αντιφασιστική συγκέντρωση την Τετάρτη 15/7. Με την προσπάθεια να τους φορτώσουν τσάντες με μπουκάλια βενζίνης για να στηρίξουν τις στημένες κατηγορίες. Και πιο πριν είχαμε τις επιθέσεις στις πλατείες σε Κυψέλη κι Αγ. Παρασκευή, την υπόθεση Ινδαρέ κλπ. 

“Δεν θέλουμε ένα κίνημα για το παιδί μας. Ένα κίνημα για την αστυνομική βία χρειαζόμαστε” λέει η οικογένεια του Β.Μάγγου. Ένα κίνημα που θα ξεφορτωθεί την αστυνομική βία μαζί με την κυβέρνηση θα πούμε εμείς.