Εργατικό κίνημα
Απεργίες σε SPEEDEX, Γενική Ταχυδρομική

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στις εταιρίες courier Speedex και Γενική Ταχυδρομική την προηγούμενη βδομάδα.

“Οι εργαζόμενοι στην Speedex Courier βρίσκονται ακόμα μια φορά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η εταιρία του ομίλου Σφακιανάκη αρνείται να υπογράψει νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας”, μας είπε ο Χρήστος Βαρβέρης, εργαζόμενος στη Speedex. 

“O στόχος των αφεντικών είναι τα ακόμα χαμηλότερα μεροκάματα και το χτύπημα των εργασιακών και θεσμικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μετά από αγώνες μας. Το προηγούμενο διάστημα δουλεύαμε κάθε μέρα στον καιρό της πανδημίας σε συνθήκες γαλέρας, ο ένας πάνω στον άλλον, σχεδόν χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας. Την Παρασκευή 17/7 πραγματοποιήσαμε τετράωρη στάση που η εργοδοσία προσπάθησε να την βγάλει παράνομη. Στη συνέλευση που κάναμε την ώρα της στάσης και μετά από ψηφοφορία, πήραμε ομόφωνη απόφαση να στηρίξουμε την πρόταση του σωματείου για 24ωρες απεργίες κάθε Τρίτη και Πέμπτη για όλο τον Ιούλη και τον Αύγουστο μέχρι να κερδίσουμε την υπογραφή νεας επιχειρησιακής σύμβασης. 

Απαιτούμε από την εργοδοσία νέα σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς μας και μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν διαχωρισμό. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της δουλείας μας που χτύπησε κόκκινο στον καιρό της πανδημίας και συνεχίζει μέχρι τώρα. Ο αγώνας στα χέρια των εργατών!”

Δυναμική κινητοποίηση έξω από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Γενικής Ταχυδρομικής οργάνωσαν οι εργαζόμενοι της εταιρίας την Πέμπτη 16/7. Το Σωματείο Εργαζομένων Γενικής Ταχυδρομικής – ΣΕΓΕΤΑ είχε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας. Αντιδρούν στις απολύσεις εργαζομένων στη Γενική Ταχυδρομική, αλλά και στην άρνηση της εταιρείας να προσέλθει σε συζητήσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΓΕΤΑ: 

“Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης φαίνεται ότι έλυσε αρκετά τα χέρια της εργοδοσίας. Με τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις προσωπικού συνέπεσε η επέλαση του κορονοϊού που επέδρασε καταλυτικά στην εντατικοποίηση της εργασίας. Οι εμφανείς ελλείψεις και καθυστερήσεις σε ζητήματα πρόληψης και υγιεινής κατά τη διάρκεια του lockdown ήρθαν να επιβεβαιώσουν την παραβατικότητα της εταιρίας σε ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας”.