Διεθνή
25 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

25 χρόνια κλείνουν φέτος από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Τον Ιούλη του 1995 πάνω από οχτώ χιλιάδες Βόσνιοι μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν από τον σερβοβοσνιακό στρατό και παραστρατιωτικές ομάδες. Η Σρεμπρένιτσα έγινε ένα από το πιο σκοτεινά σημεία ολόκληρου του γιουγκοσλαβικού εμφύλιου που είχε ξεκινήσει από το 1991.

 Η Ενιαία Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε και τα ομόσπονδα κράτη που την αποτελούσαν κήρυσσαν την ανεξαρτησία τους. Οι διαφορετικές μερίδες της άρχουσας τάξης έτρεχαν να προλάβουν να εξασφαλίσουν η καθεμιά το δικό της κράτος. Ένα από τα παλιά ομόσπονδα κρατίδια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποδείχθηκε το πιο δύσκολο στη μοιρασιά, και το πλήρωσαν με πολύ αίμα οι απλοί άνθρωποι. Πάνω από 40% του πληθυσμού ήταν Βόσνιοι μουσουλμάνοι, το ένα τρίτο ήταν Σέρβοι και ακολουθούσαν οι Κροάτες. Η εθνοκάθαρση μετατράπηκε σε βασική μέθοδο διεξαγωγής του πολέμου. Διωγμοί, σφαγές, βιασμοί, μαζικός τρόμος, μεσαιωνικές πολιορκίες και θάνατος από την πείνα, όλα στην υπηρεσία του να αλλάξει η πληθυσμιακή ισορροπία ανά περιοχή.

Το 1995 η Σρεμπρένιτσα βρισκόταν στο έλεος του σερβοβοσνιακού στρατού. Η σερβοβοσνιακή ηγεσία, Κάρατζιτς σε πολιτικό επιπεδο και Μλάντις σε στρατιωτικό, στα μέσα Ιούλη επιτέθηκαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς που επισήμως προστατεύονταν από τον ΟΗΕ. Μέσα σε λίγες μέρες είχαν εκτελέσει όλους τους μουσουλμάνους άντρες που βρέθηκαν στο διάβα τους. Γυναίκες και παιδιά βιάστηκαν και βασανίστηκαν καθώς έβλεπαν τους συγγενείς τους να εκτελούνται εν ψυχρώ. Το ΝΑΤΟ βρήκε την ευκαιρία να παρέμβει ως λυτρωτής. Η λύτρωση σήμαινε βομβαρδισμούς, επέκταση της φρίκης, του μίσους και δυνάμωμα των εθνικισμών.