Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΚΕΕΡΦΑ: Πρόγραμμα δράσης

26/6, Αντιρατσιστική διαδήλωση στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σύσκεψη με την συμμετοχή προσφύγων από τα καμπ, μεταναστριών/ών και κοινοτήτων, συνδικαλιστών από νοσοκομεία και εκπαίδευση, καλλιτεχνών, δικηγόρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής και αγωνιστών και αγωνιστριών από τις γειτονιές. πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιούλη, στην ταράτσα της ΚΕΕΡΦΑ στν οδό Αιόλου. 

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε τον λόγο πήραν πρόσφυγες από τα καμπ του Σχιστού, της Μαλακάσας και της Κορίνθου, μετανάστες και πρόσφυγες από το Καμερούν, το Τόγκο, το Κογκό, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας και Πειραιά Πέτρος Κωνσταντίνου και Θανάσης Διαβολάκης, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, ο ηθοποιός Βασίλης  Κουκαλάνι κ.α.    

Κοινή ήταν η εκτίμηση για την επιτυχία του αντιρατσιστικού διήμερου 26-27 Ιούνη που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ, με την μαζική διαδήλωση στο Σύνταγμα και σε μια σειρά πόλεις πανελλαδικά την πρώτη ημέρα και την εκδήλωση στο Ρουφ την επόμενη. “Επιτυχία που υπογραμμίζει την δύναμη του κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς: στις ΗΠΑ με το Black Lives Matter, στη Γαλλία με τις μεγάλες διαδηλώσεις των μεταναστών, σε μια σειρά χώρες που αναγκάζουν κυβερνήσεις να προχωράνε σε μαζικές νομιμοποιήσεις χιλιάδων μεταναστών, όπως στην Ιταλία ή την Πορτογαλία” όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη σύσκεψη. 

“Με αυτήν την εικόνα, οργανώνουμε την σύγκρουση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την ρατσιστική της εκστρατεία που φουσκώνει τα πανιά της ακροδεξιάς και των φασιστών. 

Υπάρχουν δύο μεγάλοι σταθμοί στη δράσης μας.

1. Στις 17 Οκτώβρη, με πρωτοβουλία του αντιρατσιστικού κινήματος, συνδικάτων και μεταναστών «χωρίς χαρτιά» στην Γαλλία και στην Ιταλία, οργανώνεται μεγάλη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση. Είμαστε κομμάτι αυτής της κινητοποίησης, με μαζικές διαδηλώσεις που θα οργανώσουμε πανελλαδικά, κλιμακώνοντας την καμπάνια για «Άσυλο, στέγη και χαρτιά, για πρόσφυγες και μετανάστες τώρα!». 

2. Μέσα στο δίμηνο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη θα εκδοθεί η απόφαση για την δίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, καθώς ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης των φασιστών μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Εκείνη την μέρα χρειάζεται να σειστεί όλη η Αθήνα με μαζική κινητοποίηση και απεργία των συνδικάτων που θα πολιορκήσει το Εφετείο στην Λ. Αλεξάνδρας και θα στείλει βροντερό μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε να πέσουν στα μαλακά οι δολοφόνοι νεοναζί.

Με βάση αυτούς τους δύο σταθμούς:

- Συνεχίζουμε τη δράση ενάντια στις απελάσεις και τις εξώσεις προσφύγων, την αθλιότητα των κέντρων κράτησης, των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Εβρο και τα νησιά. Οργανώνουμε εξορμήσεις και επισκέψεις στα στρατόπεδα, δυναμώνουμε την οργάνωση και την δράση επιτροπών προσφύγων σε κάθε σημείο.

- Προχωράμε σε ανοιχτές τοπικές εκδηλώσεις και δράσεις στις γειτονιές, σε πλατείες και χώρους δουλειάς, για να συσπειρωθούν ντόπιοι και μετανάστες μαζί, εργαζόμενοι, νεολαία, ο κόσμος της αλληλεγγύης και όλες/οι μαζί να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα. 

- Μετά την πρώτη επιτυχημένη κινητοποίηση στις 15/7, συνεχίζουμε τη δράση στη Πλατεία Βικτωρίας, μαζί με τον κόσμο της γειτονιάς, για να μην αφήσουμε τους Κασιδιάρηδες, τους Μπογδάνους, τους ρατσιστές και τους φασίστες των “επιτροπών κατοίκων” να βρωμίζουν το κέντρο της Αθήνας με τις πλάτες της Αστυνομίας, της κυβέρνησης και του Μπακογιάννη. 

- Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το αίτημα της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας – Η Ενότητα, για «Πολιτικό άσυλο στον Τζαβέντ Ασλάμ», καθώς στις 4/8 εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό το αίτημα ασύλου που απορρίφθηκε πρωτοβάθμια.

- Η ΚΕΕΡΦΑ θα διαδηλώσει στις 5 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ μαζί με τα συνδικάτα και τη νεολαία, οργανώνοντας μαζική αποστολή με την συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών.

- Συγκροτούμε ομάδες δουλειάς για τις διάφορες παρεμβάσεις, την έκδοση υλικών σε πολλές γλώσσες, την οικονομική στήριξη των δράσεων μας. 

Η Σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ, Αθήνα, 16 Ιούλη 2020”.