Εργατικό κίνημα
Δώρα Κεραμέως στα αφεντικά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο "για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης" που κατέθεσε η κ. Κεραμέως με εντολή Μητσοτάκη μετά το κλείσιμο των σχολείων, ακριβώς για το φόβο αυτών των αντιδράσεων. Και δεν αντιδρούν μόνο οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αλλά και ενώσεις γονέων, ομοσπονδίες και σύλλογοι εκπαιδευτικών του δημοσίου, εργατικά συνδικάτα. Παρά τις προσπάθειες της υπουργού και του συλλόγου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να συκοφαντήσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί: Το νομοσχέδιο γράφτηκε από τους ιδιοκτήτες. Άλλωστε ιδιωτικά σχολεία χρηματοδοτούσαν επισήμως με χιλιάδες ευρώ το κόμμα της Ν.Δ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η ΕΦ.ΣΥΝ.  

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν στο χώρο του σχολείου να ιδρύσουν και οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική δομή (όπως φροντιστήρια κλπ), να φτιάξουν δικό τους εσωτερικό κανονισμό, να λειτουργούν και το καλοκαίρι, να "αξιολογούν" τους εκπαιδευτικούς και με δικά τους κριτήρια, να ορίζουν υποδιευθυντές χωρίς τα αντίστοιχα προσόντα, να διαμορφώνουν με "ευελιξία" το ωρολόγιο πρόγραμμα. Ακόμη κι αν κάποιες από αυτές τις δυνατότητες προβλέπονταν από προηγούμενους νόμους, τώρα αφήνονται εντελώς ανεξέλεγκτες. Έτσι το ιδιωτικό σχολείο γίνεται ένα σούπερ μάρκετ παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, προσφέροντας υπερκέρδη στους ιδιοκτήτες του.

Όμως το πιο σπουδαίο δώρο στους εργοδότες είναι η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών που μετατρέπονται σε υπαλλήλους Ι.Δ.Α.Χ., δηλαδή απολύονται πλέον ελεύθερα ανά πάσα στιγμή κατά την κρίση του ιδιοκτήτη. Και με τον προηγούμενο νόμο μπορούσαν να απολυθούν, αλλά η απόλυση έπρεπε να είναι αιτιολογημένη και να εγκριθεί από τριμελή επιτροπή δικαστικών. Η στοιχειώδης αυτή προστασία προβλεπόταν επειδή οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υπογράφουν δημόσια έγγραφα και τίτλους του δημοσίου, όπως είναι οι έλεγχοι προόδου και τα απολυτήρια. Η υπαγωγή τους στο κοινό εργατικό δίκαιο αποτελεί παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και επομένως τίθεται ζήτημα νομιμότητας των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών σχολείων. Ακόμα οι εργοδότες θα μπορούν να περικόπτουν το ωράριο άρα και το μισθό των εκπαιδευτικών, αντικαθιστώντας τους παλαιότερους "ακριβούς" με νεότερους και φθηνότερους. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι πάρτι εργοδοτικής αυθαιρεσίας θα στηθεί τώρα στα ιδιωτικά σχολεία. 

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πραγματοποιήσαμε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 16/7. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού, και τώρα και τον Σεπτέμβρη με το άνοιγμα των σχολείων, διεκδικώντας εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Σε κοινό μέτωπο με τους συναδέλφους μας του δημοσίου που με αγώνες αντιστάθηκαν στον πρόσφατο νόμο Κεραμέως για τα δημόσια σχολεία, με τους εργαζόμενους γονείς και τους μαθητές θα υπερασπιστούμε το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά.  

Θανάσης Διαβολάκης
μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.