ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Οι εργαζόμενοι ενάντια στο “σινάφι των τραπεζιτών”

Την ίδια μέρα, μετά από εφτά μέρες κατάληψης στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Πεσμαζόγλου, ο Σύλλογος Εργαζόμενων είχε κηρύξει 24ωρη απεργία ενώ είχε αποφασίσει και τη συνέχεια με 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει το ξεπούλημα του Ταμιευτηρίου σε ιδιώτες και συνεχίζουν, με απόφαση του Συλλόγου, με δύο νέες 24ωρες απεργίες τη Δευτέρα 6 και την Πέμπτη 9 Ιούνη.

Ο τόπος συγκέντρωσης των απεργών ήταν στην κατάληψη. “Κανένα κατάστημα σε όλη τη χώρα δεν άνοιξε, καμιά υπηρεσία του Ταμιευτηρίου δεν δούλεψε”, η ενημέρωση στη συγκέντρωση για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης έγινε δεκτή με δυνατές ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Ρήξη

Το σύνθημα “Αγώνας ρήξη ανατροπή, το Ταμιευτήριο δε θα πουληθεί” που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της πορείας ξεσήκωσε τους χιλιάδες διαδηλωτές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες εργαζόμενες. Με καπέλα, μπλούζες, σημαίες και αυτοσχέδιους “κουμπαράδες”, οι εργαζόμενοι έκαναν μια μαχητική πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά στην Βουλή. Στο πλευρό τους διαδήλωσαν με πανό η ΟΤΟΕ και η ΠΟΣΤ.

“Ξεπουλάνε το ΤΤ που από το 2002 έχει δώσει στον κρατικό προϋπολογισμό 3,5 δις ευρώ χωρίς τους φόρους, και η χρηματιστηριακή του αξία χτες ήταν 270 εκατομμύρια”, μας είπε η Νάγια Νικολάου, “Το έχουν υποσχεθεί σε ντόπιους και ξένους τραπεζίτες για να πάρουν ακόμα μία δόση. Το ΤΤ έχει 3 εκατομμύρια καταθέτες που για χρόνια το εμπιστεύονται γιατί δεν έχει ψιλά γράμματα, τα επιτόκια είναι χαμηλά, εξακολουθεί να δίνει δάνεια. Ολα αυτά θα εξαφανιστούν. Για τους εργαζόμενους η ιδιωτικοποίηση σημαίνει διάλυση εργασιακών σχέσεων, κατάργηση του κανονισμού προσωπικού και φυσικά απολύσεις”.

Η οργή των εργαζόμενων ξεχείλισε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όταν οι εκπρόσωποί τους στο Σύλλογο τούς ενημέρωσαν πως ο υπουργός αρνήθηκε να τους δεχτεί και πρότεινε να συναντηθούν με το γενικό γραμματέα... αποκρατικοποιήσεων! Ολοι μαζί τότε άρχιζαν να φωνάζουν: “Παπακωνσταντίνου κάνε ένα καλό, έβγα στο παράθυρο και πέσε στο κενό”.

“Οι εργαζόμενοι στο ΤΤ έχουν αποδείξει, όσες φορές έχουν προσπαθήσει να το πουλήσουν, ότι είναι συσπειρωμένοι γύρω από το συνδικάτο τους”, μας είπε ο Αντώνης Καβαδίας, “Δε θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα εξαγοράς ούτε μετοχοποίησης του ΤΤ. Ολοι, 2500 εργαζόμενοι, είμαστε αποφασισμένοι. Ας έρθει ο κύριος Παπακωνσταντίνου να το υπογράψει και θα τα πούμε. Δεν πτοούμαστε”.