ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΛΙΜΑΝΙΑ – όχι στο ξεπούλημα

Τα δύο σωματεία είχαν κηρύξει στάση εργασίας από τις 11 πμ μέχρι το τέλος της πρωινής βάρδιας. Θα συμμετέχουν επίσης στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις  4/6,  ενώ το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ έχει αποφασίσει να προκηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες μέχρι τις 15/6.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της ΟΜΥΛΕ Γιώργου Γεωργακόπουλου ο οποίος τόνισε: «Τα Λιμάνια μπήκανε και πάλι στο στόχαστρο. Είναι φιλέτο, είναι ένα εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής για τη χώρα και δεν θέλουν να το καταλάβουν. Εμείς αποδείξαμε με τις θέσεις μας ότι αυτό είναι εθνικό έγκλημα. Δεν μπορούν να ξεπουλάνε τα λιμάνια αντί πινακίου φακής. Τη στιγμή που και κερδοφόρα είναι και έχουνε προοπτική ανάπτυξης και μεγάλων επενδύσεων και εδώ και στην Θεσσαλονίκη. Δεν θα πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Θα πρέπει να ξεσηκωθεί όλος ο λαός. Θα πρέπει να δώσουμε την μητέρα των μαχών γιατί δεν υπάρχει τέλος σε αυτό τον κατήφορο που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ ακολουθούνε. Θα βρισκόμαστε κάθε μέρα στους δρόμους, συμμαχώντας με όλους τους πολίτες για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική».  

Ψήφισμα

Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο κατέληγε: «Δε διαπραγματευόμαστε το ξεπούλημα των λιμανιών. Αγωνιζόμαστε για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα και την πλήρη λειτουργία των λιμενικών δραστηριοτήτων από το δημόσιο λιμάνι . Με συνεχείς αγώνες στις πλατείες και στους δρόμους θα προστατέψουμε το δημόσιο πλούτο και θα ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική».

Αμέσως μετά έγινε πορεία στο κέντρο του Πειραιά  και στη συνέχεια στο υπουργείο Ναυτιλίας φωνάζοντας: «Μεσίτες, ψεύτες, τσαρλατάνοι κάτω τα χέρια απ’ το λιμάνι». Ο κόσμος που κυκλοφορούσε στους δρόμους χειροκροτούσε την δυναμική παρουσία των Λιμενεργατών, θυμίζοντας σε όλους τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν το 2009 ενάντια στην παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην κινέζικη Cosco.

«Ξεπουλάνε τα πάντα δεν έχουν αφήσει τίποτα, θέλουν να τα ισοπεδώσουν όλα», μας είπε η Ελένη, λιμενεργάτρια. «Δεν θα τους αφήσουμε να μας κάνουν  Αργεντινή και Ισημερινό. Δεν πρέπει να περάσει, όλοι να ξεσηκωθούμε να βγούμε στους δρόμους. Αν περάσει η ιδιωτικοποίηση είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν οι απολύσεις. Θα αυξηθεί η ανεργία. Αν συσπειρωθούμε όλα τα σωματεία των ΔΕΚΟ μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».