Και στα Σχολεία

Η Διαμαντοπούλου έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα κοντά 2.000 συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο οι μαθητές δεν έλειψαν από το πλευρό των εργατών, των γονιών τους, των καθηγητών και των φοιτητών.

Σε όλες τις γενικές απεργίες οι μαθητές κατέβαιναν με τα μπλοκ τους δίπλα στους εργάτες, στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στα αντιρατσιστικά δίπλα στους μετανάστες. Οι μαθητές μαζί με φοιτητές και καθηγητές, έφτασαν να μπουκάρουνε μέσα στο Υπουργείο Παιδείας φωνάζοντας «μαθητές -εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να νικήσει το μαθητικό κίνημα.

Μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο η κυβέρνηση υιοθέτησε και επίσημα το ρατσισμό μέσα στα σχολεία. Έκοψε το μπόνους των μορίων που έδινε στα παιδιά των μεταναστών που δίνουν πανελλήνιες με αποτέλεσμα να πετάξει χιλιάδες μετανάστες μαθητές έξω από τις σχολές. Την ίδια στιγμή καταργεί τα Διαπολιτισμικά σχολεία.

Η χρεοκοπία του Μνημονίου φέρνει την κατρακύλα της κυβέρνησης που συνεργάζεται ανοιχτά με τους φασίστες του ΛΑΟΣ, που στηρίζουν το Μνημόνιο μέσα στη βουλή και από την άλλη τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που οργανώσανε ρατσιστικά πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, δολοφονώντας έναν μετανάστη από το Μπαγκλαντές και τραυματίζοντας δεκάδες. Η ίδια κυβέρνηση που συνεργάζεται με τους φασίστες και κλείνει σχολεία και νοσοκομεία για να τα χαρίσει στους τραπεζίτες, λέει τους μετανάστες εγκληματίες για να καλύψει ουσιαστικά τη δικιά της βρομιά.

Το μαθητικό κίνημα έχει να απαντήσει σε όλα αυτά. “Οι μαθητές Anticapitalista όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε μέσα στα σχολεία να βοηθήσουμε το κίνημα να πάει ένα βήμα παρακάτω”, μας είπε ο Ορέστης Ηλίας, μαθητής στο 1ο Λύκειο Βρυλισσίων. “Βάλαμε από την πρώτη στιγμή μέσα στο μαθητικό κίνημα ότι αν θέλουμε να σώσουμε τα σχολεία μας πρέπει να παλέψουμε για να διαγράψουμε το χρέος στους τραπεζίτες, για να σώσουμε και τα σχολεία και τις δουλειές και τους μισθούς των γονιών μας.

Οργανώσαμε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ στις 15 Γενάρη ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που τόλμησε να παει στο γκέτο της Χρυσής Αυγής στον Αγ. Παντελεήμονα. Υπήρχε συνεργασία της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία για να μας κλείσουν το δρόμο.

Στις 21 Μάρτη, παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, πήραμε την πρωτοβουλία όπως και πέρσι, να οργανωθούν μεγάλες αντιρατσιστικές εκδηλώσεις με απόφαση της ΟΛΜΕ. Φετος το υπουργείο δεν έδωσε άδεια αλλά παρόλα αυτά δεν υποκύψαμε σε αυτές τις πιέσεις και οργανώσαμε με τους καθηγητές μας εκατοντάδες εκδηλώσεις, με μαθητές, καθηγητές ακόμα και γονείς.

Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να σπέρνει το ρατσισμό και συνεργαζεται με τους φασίστες, έχουμε να απαντήσουμε ότι δεν θα περάσουνε. Εχουμε να παλέψουμε ενωμένοι και με τους μετανάστες και με όλη την αριστερά με όλο τον κόσμο που μισεί το φασισμό. Οι νεοναζί, οι εχθροί της δημοκρατίας και των ελευθεριών μας, δεν χωράνε ούτε στις γειτονιές ούτε και στα σχολεία μας”.