ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ: Στροφή αριστερά στους Συλλόγους Δασκάλων

Σημαντικό έδαφος κερδίζει η αριστερά και ειδικότερα τα σχήματα των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα αποτελέσματα:

Πειραιά: Αν. Ρ. Παρέμβαση 230, αντιπρόσωποι 3 από 2, ΔΑΚΕ 194 (187, αντιπρόσωποι 2), ΠΑΣΚ 46, αντιπρόσωποι  0 (94-1), ΕΣΑΚ 42-0 (18-0). 

Ηράκλειο: «Εκπαιδευτικοί»: 425, αντιπρ. 5 (336- 4), ΠΑΣΚ :827, αντιπρ,. 9 (966- 11), ΔΑΚΕ 126 αντιπρ. 1 (215- 2), ΕΣΑΚ 110 αντιπρ. 1 (71-0).

Ιεράπετρα: Κίνηση :130 αντιπρ. 1 (1) ΠΑΣΚ: 73 αντιπρ. 1 (1) (χωρίς αλλαγή στην κατανομή των αντιπροσώπων, αλλά με πλήρη αντιστροφή των ψηφών.

ΣΤ Θεσσαλονίκης: Ριζοσπαστική Παρέμβαση:160 αντιπρ. 2 (1), ΠΑΣΚ 352, αντιπρ. 4(4), ΔΑΚΕ:105 αντιπρ. 1 (2), ΕΣΑΚ: 43, αντιπρ. 0(0).

Ν.Πλουμπίδης (Πέραμα – Κερατσίνι): Α.Ρ.ΠΑ: 168, αντιπρ. 2(139-2), ΕΣΑΚ 105 αντιπρ. 1 (73-0), ΠΑΣΚ 84 αντιπρ. 1(145-2),ΔΑΚΕ 43, αντιπρ. 0 (53-0).

Στα Χανιά είχαμε διπλές εκλογές, καθώς φέτος ψηφίζαμε και για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Και στις δύο αναμετρήσεις υπήρξε μεγάλη άνοδος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης και πτώση της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: για αντιπροσώπους στη ΓΣ της ΔΟΕ: ΕΑΚ:499, αντιπρόσωποι 4 (343-4), ΠΑΣΚ: 320, αντιπρ. 4 (409-4) ΔΑΚΕ:101, αντιπρ.1 (164-2), ΕΣΑΚ:98, αντιπρ.1(137-1).

Για το ΔΣ: ΕΑΚ 376 έδρες:4 (331-3), ΠΑΣΚ:332, έδρες 3(421-4), ΕΣΑΚ: 108 έδρες 1(132-1), ΔΑΚΕ:95 έδρες 1 (167-1). Με βάση αυτό το αποτέλεσμα ο σύλλογος πέρασε στην αριστερά μετά από δέκα χρόνια.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή  στο σύλλογό μας είναι αποτέλεσμα των αγώνων του τελευταίου χρόνου ενάντια στο Μνημόνιο, όσο και της γενικότερης ριζοσπαστικοποίησης των εργαζομένων.

Η ΠΑΣΚ πλήρωσε τη συναινετική στάση που κράτησε απέναντι στη κυβερνητική πολιτική σχεδόν σε όλα τα ζητήματα. Καθησύχαζε τους συναδέλφους ενόψει του ασφαλιστικού, πέρσι το καλοκαίρι, λέγοντας ότι οι δάσκαλοι θα εξαιρεθούμε. Είπε ναι στα νέα πιλοτικά ολοήμερα σχολεία, με το πρόσχημα ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αποσιωπώντας  την ίδια στιγμή το γεγονός, ότι οι θέσεις αυτές, είναι θέσεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας, και  ημερομηνία λήξης το 2013, καθώς οι συνάδελφοι αναπληρωτές, σ’ αυτά τα σχολεία,  πληρώνονται μέσω του ΕΣΠΑ.

Σύμπλευση

Όταν αυτοί έμεναν για μήνες απλήρωτοι και έκαναν επίσχεση εργασίας, η ΠΑΣΚ αρνήθηκε να τους στηρίξει ουσιαστικά. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει και να συγχωνεύσει τα σχολειά μας, έκλεισαν το μάτι στο υπουργείο λέγοντας όχι στα κλεισίματα «που γίνονται για οικονομικούς λόγους» συμπλέοντας ουσιαστικά με το επιχείρημα του υπουργείου ότι υπάρχουν συγχωνεύσεις που γίνονται για «παιδαγωγικούς» λόγους. Την ίδια στάση εφησυχασμού του κλάδου κρατά και στο ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η μόνη απεργιακή πρόταση της είναι αυτή της πλήρους σύμπλευσης με τις απεργίες της ΑΔΕΔΥ, χωρίς να προτείνει την οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Από την πλευρά της ΕΑΚ, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την οποιαδήποτε αντίσταση υπήρξε απέναντι στη κυβερνητική πολιτική. Για τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις των σχολείων οργανώσαμε και συμμετείχαμε στις επιτροπές αντίστασης που στήθηκαν από γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλο το Νομό, μαζί με τους συναδέλφους της ΕΛΜΕ και σε πολλές περιπτώσεις κατορθώσαμε να αποτρέψουμε τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις. Δώσαμε τη μάχη και αλλάξαμε τη θέση του συλλόγου, λέγοντας όχι σε όλες τις συγχωνεύσεις. Στήσαμε στο σύλλογο επιτροπή αναπληρωτών ΕΣΠΑ και οργανώσαμε μαζί την επίσχεση εργασίας τους. Τα Χανιά ήταν η πρώτη διεύθυνση, πανελλαδικά,  που ικανοποιήθηκε το αίτημα των συναδέλφων για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη της οργάνωσης του κλάδου μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα. Με παρουσία στα σχολεία παλεύουμε ενάντια στον εφησυχασμό που έσπερνε το ΔΣ.

Δώσαμε όμως και τη μάχη της πολιτικής. Στηρίξαμε τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις από την απεργία πείνας των 300, ως τις κινητοποιήσεις ενάντια στις επιθέσεις των φασιστών ενάντια στους μετανάστες. Με πρότασή μας άλλωστε πραγματοποιήθηκε η περσινή αντιφασιστική στάση εργασίας. Προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας αντιρατσιστική επιτροπή του συλλόγου που οργάνωσε τα αντιρατσιστικά μαθήματα σε πολλά σχολεία τον περασμένο Μάρτη.

Επιμείναμε, όλο αυτό το διάστημα, υιοθετώντας ένα πρόγραμμα που ζητάει την παύση πληρωμής και διαγραφής του χρέους καθώς και την εθνικοποίηση των τραπεζών, που ψηφίστηκε μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις. Ο σύλλογος μας μέσα από την παρέμβαση της ΕΑΚ έχει υιοθετήσει επίσης πρόταση που ζητά τη γενίκευση των απεργιών προτείνοντας προς την 80η ΓΣ της ΔΟΕ 5μερη απεργία το Σεπτέμβρη με Γενικές Συνελεύσεις την τελευταία μέρα της απεργίας, για να αποφασιστεί η κλιμάκωση, αψηφώντας τους πλαστούς διαχωρισμούς, περί κλαδικού και πανεργατικού αγώνα.

Με την ΕΑΚ στο «τιμόνι» του συλλόγου δίνονται νέες δυνατότητες για το εκπαιδευτικό κίνημα στο Νομό και στη Κρήτη γενικότερα. Είναι καθήκον μας να τις αξιοποιήσουμε.

• Σύσκεψη φορέων και σωματείων για την οργάνωση αντιφασιστικής δράσης καλεί ο Σύλλογος Δασκαλων Χανίων, στα γραφεία του την Τρίτη 7 Ιούνη 8μμ

Διαβάστε επίσης

Κοζάνη

ΕΣΗΕΑ: Μεγάλη Ανατροπή

Έδρα για το Νυστέρι στην ΕΝΙΘ

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Μαχητική Πρωτοβουλία

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Στηρίξτε Πρωτοβουλία Γένοβα

ΑΓ.ΟΛΓΑ