ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΟΤΕ – όχι στο ξεπούλημα

Η ΟΜΕ ΟΤΕ έχει ήδη αποφασίσει το εξής πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων: 24ωρη πανελλαδική απεργία στον Ομιλο ΟΤΕ την Πέμπτη 2 Ιούνη και πανελλαδικό συλλαλητήριο την ίδια μέρα στις 1μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συμμετοχή, το Σάββατο 4 Ιουνίου στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα. Δεύτερη 24ωρη πανελλαδική απεργία στον όμιλο ΟΤΕ και πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουνίου. Νέα 24ωρη απεργία στις 15 Ιουνίου από κοινού με τις άλλες υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή 27/5 οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι κατέλαβαν το κτήριο και πραγματοποίησαν συγκέντρωση πάνω στην Κηφισίας. Τη Δευτέρα το πρωί 30/5, κατάληψη πραγματοποιήθηκε στον ΟΤΕ στο ΝΥΜΑ και περίπου 500 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην κεντρική είσοδο κλείνοντας και την Γ’ Σεπτεμβρίου. «Εμείς έχουμε αρχίσει τις καταλήψεις ενόψει του ότι πωλείται η υπόλοιπη συμμετοχή του κράτους, ο ΟΤΕ γίνεται πλήρως ιδιωτικός, πράγμα που σημαίνει ότι καταργούνται οι συμβάσεις μας» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη η Λαμπρινή Σταμάτη. «Ξεκινάμε με καταλήψεις και μετά θα προχωρήσουμε σε απεργίες και τα συλλαλητήρια. Ολοι οι συνάδελφοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση, έχουμε κλείσει τις πόρτες και δεν έχει περάσει κανείς».

«Η κυβέρνηση μεθοδεύει το τελικό ξεπούλημα του ΟΤΕ και η DT θέτει όρους για την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί πριν από το 2005 που είναι με το καθεστώς του παλιού ΓΚΠ (Γενικός Κανονισμός Προσωπικού)» μας λέει η Αναστασία Μουστάκα, εργαζόμενη στο Μέγαρο του ΟΤΕ. «Για την αγορά του 10% οι γερμανοί βάσει της τρέχουσας τιμής της μετοχής του ΟΤΕ και σύμφωνα με το υπερτίμημα που ορίζει η συμφωνία μετόχων, θα χρειαστεί να δαπανήσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αυξάνοντας τη μετοχική τους παρουσία στο 40% «κερδίζουν» την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, αποκτούν όλες τις εκτελεστικές εξουσίες, κατέχουν την καταστατική πλειοψηφία και μπορούν βάσει της συμφωνίας μετόχων να θέσουν θέμα πλεονάζοντος προσωπικού.

Από τη στιγμή που το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ πέσει κάτω από το 15%, το διοικητικό συμβούλιο από 10μελές που είναι σήμερα γίνεται 11μελές με την ελληνική πλευρά να έχει 5 μέλη και τους Γερμανούς να ελέγχουν 6 μέλη πλέον. Η εξέλιξη αυτή δίνει την πλειοψηφία στην DT. Εάν προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία πώλησης και του επιπλέον 6%, το ελληνικό Δημόσιο αποχωρεί από τη μετοχική σύνθεση, δεν θα έχει καμιά συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και στη συγκρότηση των ΔΣ των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ φυσικά χάνεται το δικαίωμα του βέτο στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας.

Συντονισμός

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε ΔΕΚΟ είναι να αναγκάσουν τις γραφειοκρατικές ηγεσίες να συντονιστούν για να κατεβάσουν όλους τους εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, να αναγκάσουν την κυβέρνηση – τρόικα - ΔΝΤ - ΕΕ να πάρουν πίσω όλα τα μέτρα παλιά και νέα και να μας αδειάσουν την γωνιά. Είναι λάθος να περιμένουν την κυβέρνηση να ανακοινώσει το νέο μνημόνιο και μετά να αντιδράσουν όπως σύσσωμα προτείνουν τα ΜΜΕ. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στα νέα μέτρα αλλά να το πάνε και παραπέρα, να απαιτήσουμε να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα.

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η γραφειοκρατική ξεπουλημένη ηγεσία των συνδικάτων θα αγωνιστεί για μας. Δεν θέλουμε σκόρπιες 24ωρες απεργίες και ξαφνικές καταλήψεις, θέλουμε απεργίες διαρκείας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προχωρήσουν σε συνελεύσεις όλων των εργαζομένων στους κατά τόπους χώρους εργασίας. Να παρακάμψουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται από αναχρονιστικά καταστατικά και να οργανώσουν τον αγώνα. Δεν πάει άλλο, ο χρόνος τελειώνει, το τελικό ξεπούλημα έχει ήδη δρομολογηθεί».

Μπορεί για την κυβέρνηση και τη DT αυτό το υπόλοιπο του ΟΤΕ που απειλείται να ξεπουληθεί να μοιάζει με «ουρά γαϊδάρου», αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Ο ΟΤΕ είναι ένας τεράστιος όμιλος και το 10% ή το 16% σημαίνει εκατοντάδες εκατομμύρια – χώρια το ζήτημα του ελέγχου του ελληνικού δημοσίου στην επιχείρηση. Επιπλέον, οι συμφωνίες του Παπακωσταντίνου απειλούν ευθέως μισθούς, δικαιώματα, θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΤΕ - αλλά και στην Cosmote που μόλις πριν τρεις μήνες απεργούσαν ενάντια στις μαζικές απολύσεις της διεύθυνσης.

Αν η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει το γύρο των αποκρατικοποιήσεων με τον ΟΤΕ, θεωρώντας τον πιο εύκολο στόχο, είναι στο χέρι των εργαζομένων του Ομίλου να τους αποδείξουν το αντίθετο και να συμπαρασύρουν μαζί τους και τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους που ακολουθούν.

Διαβάστε επίσης

Οι εργάτες της ΔΕΗ έχουν τη δύναμη

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Οι εργαζόμενοι ενάντια στο “σινάφι των τραπεζιτών”

Φίλκεραμ – Τζόνσον

ΛΙΜΑΝΙΑ – Όχι στο ξεπούλημα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Κλιμάκωση, συντονισμός, οργάνωση στη βάση - το τρίπτυχο της ΕΠΑΣΣ. Συνέντευξη με τον Τάσο Αναστασιάδη, συντονιστή της ΕΠΑΣΣ

ΕΥΑΘ - Κάτω τα χέρια από το νερό

ΕΑΣ