ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Η πορεία ξεκίνησε από το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, κατευθύνθηκε μέσω Κύπρου-Λευκωσίας στην Αχαρνών στο ύψος του Αγίου Νικόλαου, στη συνέχεια προχώρησε στα Κάτω Πατήσια και από εκεί μέσω Ιωνίας, Iακωβάτων, Καυτατζόγλου ξαναβγήκε στην Πατησίων για να καταλήξει στη Βίλλα Δρακοπούλου.

Οι γειτονιές των Πατησίων, παντελώς άδειες από τις φασιστικές συμμορίες που είχαν κρυφτεί στις τρύπες τους, αντήχησαν από τα συνθήματα ενάντια στο ρατσισμό, τους φασίστες, την κυβέρνηση, την τρόικα, το ΔΝΤ: «Εεε, οοο πάρτε το Μνημόνιο/τους φασίστες και φύγετε από εδώ, ουστ!», «Λεφτά για την Παιδεία, λεφτά για την υγεία και όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία», «Ποτέ ξανά φασισμός», «Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής αυτής της συμμορίας της ναζιστικής», «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Ανοίξτε τα εργοστάσια τα κλειστά, κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά», «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο».

Η κινητοποίηση έγινε ενάντια στα φασιστικά πογκρόμ των συμμοριών των νεοναζί, με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία του μετανάστη από το Μπαγκλαντές στη Στρατηγού Καλάρη στις 12 Μάη, αλλά και την πολιτική βάρβαρης καταστολής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ - με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας στην πανεργατική στις 11 Μάη. (Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης ήταν ο Γ. Καυκάς που κρατούσε το πανώ της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης Πατησίων και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του 7ου ΙΚΑ Πατησίων, Α. Σακκά).

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με συγκέντρωση στο πάρκο Κύπρου Πατησίων, ένα μικρό σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην προσπάθεια του πρώην Δήμαρχου Κακλαμάνη να το μετατρέψει σε πάρκινγκ, όπου στήθηκε μικροφωνική που με μουσική και συνθήματα καλούσε τον κόσμο της γειτονιάς να πάρει μέρος στη συγκέντρωση.

Πριν ακόμα αρχίσουν να παίζουν τα μεγάφωνα, μια γυναίκα γύρω στα πενήντα, η Αννα ρωτάει τι ώρα θα ξεκινήσει η συγκέντρωση και αν θα γίνει πορεία. Όχι, δεν νοιάζεται για το αν «θα κλείσουν οι δρόμοι», παρά το γεγονός ότι έχει μαγαζί στην περιοχή της πλ. Αμερικής. «Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να έρθω στην πορεία, κρατάω το μαγαζί, άλλα κάτι πρέπει να γίνει με αυτούς», μας λέει, «πάνε να κάνουν και εδώ ότι έκαναν στον Αγ. Παντελεήμονα. Δύο-τρία άτομα, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όλη τη γειτονιά, φοβάμαι όχι μόνο για το μαγαζί, αλλά για τα παιδιά μου που πάνε στο σχολείο».

Στα πεζοδρόμια, στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία μοιράζονται προκηρύξεις και η συζήτηση ανοίγει με τον κόσμο της γειτονιάς. «Εμείς δώσαμε μάχη για να μείνει το πάρκο, αλλά η γειτονιά υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, το πρωί σκουπίδια το βράδυ διακίνηση ναρκωτικών», λέει μια νεαρή γυναίκα που μένει στην Κύπρου, περιμένοντας στη στάση το τρόλεϊ. «Δεν τους νοιάζει για εμάς, πρέπει να κάνουμε Ταχρίρ», της απαντάει με σπαστά ελληνικά ο Αχμετ, καλουπατζής και μετανάστης ο ίδιος από την Αίγυπτο που μένει στη Δροσοπούλου.

Προμελετημένο σχέδιο

«Η πορεία γίνεται ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις στη γειτονιά, αλλά και γενικότερα για τις επιθέσεις της κυβέρνησης» μας λέει η Νεκταρία, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής που ήρθε για την πορεία. «Εγώ μένω στην Πλ. Αμερικής, υπάρχει εγκληματικότητα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό οφείλεται στους μετανάστες, ότι είναι ‘εγκληματικές φύσεις’. Η επίθεση στους μετανάστες είναι ένα προμελετημένο σχέδιο που θέλει να διαχωρίσει τους κατοίκους, για να υπάρχει διάσπαση, αίσθημα φόβου και ανησυχίας, να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να κάνουμε κάτι συλλογικό. Γι’ αυτά διαδηλώνουμε σήμερα στα Πατήσια και όχι μόνο. Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο άθλια, παντού βρωμιά, καθόλου πράσινο, σχολεία που κλείνουνε, γενικά είναι μια διαρκής υποβάθμιση, που δεν ξέρω αν γίνεται από το κράτος ή από το Δήμο, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτά». 

Στην κορυφή της πορείας μπήκε το κοινό πανώ των Συλλογικοτήτων και ακολουθούσαν τα πανώ της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πατησίων ενάντια σε κυβέρνηση ΔΝΤ-ΕΕ, της Αυτοδιαχειριζόμενης Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, του Συλλόγου Δασκάλων Αριστοτέλη, της Ενωσης Μεταναστών Εργατών και της ΚΕΕΡΦΑ, οι οργανώσεις της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας «Ποτέ Ξανά», η «επιτροπή αγώνα Δεν πληρώνω», η ΑΝ.Α.Σ.Α και οι διαδηλωτές από τις καταλήψεις στέγης και τις συλλογικότητες του αντεξουσιαστικού χώρου.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των μεταναστών στα μπλοκ της ΕΜΕ και της ΚΕΕΡΦΑ, αρκετοί από αυτούς θύματα της αστυνομικής επίθεσης που είχε γίνει τρεις μέρες πριν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο της οδού Κύπρου (βλέπε δίπλα). Περνώντας έξω από την Παμμακάριστο και το 7ο ΙΚΑ στην Καυταζόγλου οι νοσηλεύτριες βγήκαν στα παράθυρα και οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας στο πλάι μοιράζονταν οι προκηρύξεις της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ μέλη του ΣΕΚ διακινούσαν την Εργατική Αλληλεγγύη συζητώντας με τον κόσμο.

«Είναι πολύ πετυχημένη η σημερινή κινητοποίηση, είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, η ενότητα στη δράση και να συνεχίσουμε ακόμα καλύτερα την επόμενη φορά», δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Κασαπίδης κρατώντας το πανώ της «Αυτοδιαχειριζόμενης Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης» ενός χώρου που επανειλημμένα έχει στοχοποιηθεί από τις συμμορίες των φασιστών. «Η αγορά είναι μια ανοιχτή κατάληψη ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, ανοιχτός σε όλους εκτός από τους φασίστες και θα συνεχίσει το έργο της».

«Η διαδήλωση σήμερα γίνεται μετά το πογκρόμ που ακολούθησε την δολοφονία ενός ντόπιου εργαζόμενου, μια δολοφονία που δεν είχε τα αίτιά της στη μετανάστευση ή στους μετανάστες, αλλά στην οικονομική εξαθλίωση που οδηγεί ανθρώπους να σκοτώνουν για μια κάμερα», μας λέει ο Γιώργος Μ., κάτοικος Κυψέλης. «Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν ομάδες παρακρατικές που με τις πλάτες της αστυνομίας έχουν εξαπολύσει κυνηγητό με στόχο τους μετανάστες. Θέλουν να δώσουν άλλοθι, να στρέψουν αλλού τους εργαζόμενους, από την πραγματική αιτία της εξαθλίωσης. Η πορεία αυτή μέσα από τις γειτονιές, που είναι και εργατικές γειτονιές, είναι μια καλή απάντηση σε αυτά. Είναι μια πορεία από κόσμο της γειτονιάς, από τα κάτω, για να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό». Η διαδήλωση τέλειωσε πανηγυρικά, έξω από την Βίλλα Δρακοπούλου με τους δικυκλιστές της ΣΒΕΟΔ που είχαν μοτοπορεία να υποδέχονται τους διαδηλωτές με συνθήματα, κόρνες και καπνογόνα.

Οι φασιστικές επιθέσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, σε συνεργασία πάντα με την ΕΛ.ΑΣ και την πολιτική της ηγεσία, συνεχίστηκαν την Κυριακή το βράδυ με νέες επιθέσεις σε μετανάστες στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι. Αλλά οι προκλήσεις τους δεν μένουν αναπάντητες. Η κινητοποίηση στα Πατήσια όπλισε τους πάντες με ελπίδα και αισιοδοξία, ότι έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τη δολοφονική τους δράση και να τους πετάξουμε έξω από κάθε γειτονιά.

Διαβάστε επίσης

Ρατσιστική έφοδος της Αστυνομίας