Καταστολή
Σταματήστε την εξόντωση Κουφοντίνα

Αθήνα, 4 Μάρτη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τη Δευτέρα 8 Μάρτη ο Δημήτρης Κουφοντίνας συμπλήρωνε 60 ημέρες απεργία πείνας, κάποιες από αυτές και δίψας. Μοναδικό του αίτημα είναι η μεταγωγή του στην υπόγεια πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος 4760/2020. 

Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα πριν από 5 χρόνια και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε αρχικά στον Αυλώνα, μετά στον Δομοκό και τελικά στην υπόγεια ειδική πτέρυγα του Κορυδαλλού όπου και παρέμεινε από το 2015 μέχρι το 2018, όταν μετήχθη στην αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον νόμο 4760/2020 ο οποίος προβλέπει ότι όποιος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας χάνει το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του σε αγροτική φυλακή και πρέπει να μεταχθεί στη φυλακή, όπου κρατούνταν αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι ο Κουφοντίνας θα έπρεπε να μεταχθεί στον Κορυδαλλό.  Γι’ αυτή την απλή εφαρμογή του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση έφτιαξε, ο Κουφοντίνας έχει αναγκαστεί να κάνει ήδη δύο μήνες απεργία πείνας και η ζωή του να κρέμεται από μια κλωστή.

Παρότι η κατάσταση του Δ. Κουφοντίνα είναι σε οριακό σημείο, κυβέρνηση και δικαστικοί θεσμοί πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Η κυβέρνηση παρέπεμψε στη δικαιοσύνη, το δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας απέρριψε την προσφυγή των συνηγόρων του απεργού πείνας παραπέμποντας ως αρμόδια στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Η οποία αντί να συνεδριάσει εκτάκτως απαντά ότι… θα συνεδριάσει όταν συνεδριάσει. «Δε θα συνεδριάσει σήμερα η ΚΕΜ για να εξετάσει την αίτηση Κουφοντίνα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Όποτε συνεδριάσει, θα συνεδριάσει και γι’ αυτό το ζήτημα» ήταν τα λόγια της γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σ.Νικολάου.

Όλα αυτά ενώ οι γιατροί ανακοινώνουν ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας παλεύει με την οξεία νεφρική ανεπάρκεια, κι ότι είναι θέμα χρόνου να πέσει σε κώμα. 

«Δε θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή. Συνεχίζω την απεργία πείνας μέχρι να ακυρωθεί η παράνομη μεταγωγή μου στον Δομοκό και να με μεταφέρουν στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο νόμος τους, που τον ψήφισαν ειδικά για μένα. Πολιτική είναι η απόφαση της μεταγωγής μου στον Δομοκό, πολιτικά να το λύσουν», δήλωσε ο Κουφοντίνας στις 4 Μάρτη.