Εργατικό κίνημα
Συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών του ΥΠ.ΟΙΚ.

4/3, Υπ. Οικονομικών, Συνέντευξη Τύπου των καθαριστριών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή των Απολυμένων Καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη 4/3 έξω από το Υπουργείο, όπου δύο φορές τη βδομάδα οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η Τζένη Μπάλα, συμβασιούχος καθαρίστρια της Επιτροπής ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:  

«Εμείς, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Υπουργείου Οικονομικών, εφοριών, και άλλων υπηρεσιών του, αναγκαζόμαστε σήμερα να κάνουμε αυτή τη δημόσια παρέμβαση γιατί βρισκόμαστε απέναντι στην απόλυση.

Εμείς που τόσο καιρό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, δίπλα σε γιατρούς και νοσοκόμους καθαρίζαμε, απολυμαίναμε, προστατεύαμε με την δουλειά μας του συναδέλφους μας, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τον κόσμο που ερχόταν στις εφορίες, στο υπουργείο κτλ, ακόμη και το γραφείο του υπουργού που τώρα μας πετάει στο δρόμο.

Ενώ οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, στενάζουν για προσωπικό, ειδικά στην καθαριότητα, εμείς θεωρούμαστε περιττές. Ίσως θα έπρεπε να κάνουμε αίτηση για ειδικοί φρουροί, ίσως τότε να βρίσκαμε καμία θέση, αλλά βλέπετε οι περισσότερες πλέον έχουμε περάσει τα 45, τα 50, είμαστε εδώ να δουλεύουμε σχεδόν 20 χρόνια.

Έχουμε μόνο τα χέρια μας

Με την ελπίδα ότι καταστρέψαμε τα χέρια μας, τις πλάτες μας και τα πνευμόνια μας με τα χημικά και μέσα στα σκατά, για να μπορούμε να ζήσουμε τίμια τις οικογένειες μας. Και η ανταμοιβή, το ευχαριστώ, είναι η ανεργία. Η απόλυση. Ίσως αν είχαμε μια εταιρία να παίρναμε καμιά επιδότηση, κάνα δωράκι. Αλλά βλέπετε εμείς έχουμε μόνο τα χέρια μας και την ψυχή μας. Με αυτά δουλεύαμε. Δε ζητάμε δώρα. Δε ζητάμε ειδική μεταχείριση. 

Απαιτούμε το δίκιο μας! Απαιτούμε να ζήσουμε από την δουλειά μας! Δε ζητάμε να μας χαρίσει κανείς τίποτα. Το υπουργείο αυτό που καθαρίζουμε κάθε μέρα βγάζει ανακοινώσεις για εκατομμύρια επιδοτήσεις, δάνεια, χορηγήσεις σε τράπεζες, εμπορικά, αεροπορικές, ας δώσει και κάτι για τους εργαζόμενους που του καθαρίζουν τις τουαλέτες!

Δε ζητάμε να μας δώσετε λεφτά για να καθόμαστε. Ζητάμε να κερδίζουμε το μισθό μας με τη δουλειά μας και μας το απαγορεύετε.

Εμείς εδώ ξεκινήσαμε έναν αγώνα. Όχι γιατί το επιλέξαμε, αλλά γιατί μας αναγκάσατε. Μας αναγκάζετε εν μέσω πανδημίας να γυρνάμε στους δρόμους για να μη μας πετάξετε στο δρόμο. Φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή. Φοράμε γάντια αλλά απλώνουμε το χέρι η μια στην άλλη. Όλες μαζί. Για το δίκιο μας είμαστε εδώ. Δεν παρακαλάμε.

Τώρα να παραταθεί η ισχύς των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας του Υπουργείου Οικονομικών, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις τώρα σε αορίστου χρόνου και καμία απόλυση”.