Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι στις εξώσεις προσφύγων - Στέγαση για όλους

5/3, Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του Αχίλλειον στην Αθήνα. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Μια νέα κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των προσφύγων εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες. Με τη λήξη του προγράμματος “Φιλοξενία”, στο πλαίσιο του οποίου μισθώνονταν δωμάτια ξενοδοχείων για ευάλωτους αιτούντες άσυλο, χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να βρεθούν ξανά στον δρόμο. Ήδη δεκάδες οικογένειες με μικρά παιδιά πετάχτηκαν έξω από ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Σπάρτη, Χαλκίδα και Αγίους Θεοδώρους. 

Στις 28 Φλεβάρη, οικογένειες προσφύγων που είχαν διωχτεί από ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας, χωρίς να έχουν κάπου να πάνε μέσα στο κρύο. Πέρα από τα σκηνικά απείρου κάλλους, όπως το να τους κόβει η αστυνομία κλήσεις για παραβίαση της καραντίνας ή να προσπαθεί αργότερα να τους διώξει από την πλατεία, η συνέχεια ήταν ακόμα πιο βάρβαρη. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών κι από εκεί στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας! Μέσα σε λίγες μέρες δηλαδή έγιναν από “φιλοξενούμενοι”, κρατούμενοι. Μετά από μια βδομάδα κατά την οποία δεν τους επιτρεπόταν φυσικά να βγαίνουν από την Αμυγδαλέζα, αποφασίστηκε ξανά η μεταφορά τους. Οι οικογένειες περίμεναν με τα πράγματά τους έξω από τα κοντέινερ ήδη για πάνω από 2 ώρες, όταν τους ανακοινώθηκε τελικά να πάρουν λεωφορείο και απλώς να φύγουν, χωρίς καμιά άλλη πρόβλεψη για τη μεταφορά ή τη διαμονή τους.

Εξώσεις επιχειρήθηκαν και στο ξενοδοχείο Αχίλλειον, στο κέντρο της Αθήνας. Για να τους αναγκάσουν να φύγουν τους έχουν κόψει το νερό και το ρεύμα. Η ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησε κινητοποίηση αλληλεγγύης την Παρασκευή 5 Μάρτη. Η ίδια τακτική χρησιμοποιήθηκε και στο ξενοδοχείο “Γαλήνη” στον Πειραιά, όπου ζουν οικογένειες προσφύγων, αλλά και μόνοι πρόσφυγες από τη Γάζα. Η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά και η “Ανταρσία στο Λιμάνι” πραγματοποίησαν και εκεί συγκέντρωση αλληλεγγύης, ενώ καταγγέλλουν ότι ετοιμάζεται παρόμοιου τύπου εκκένωση και σε άλλο ξενοδοχείο στην περιοχή.

Στη Σπάρτη οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση για να βγάλουν τους πρόσφυγες από το ξενοδοχείο Sparta Inn. Ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός υποσχόταν στους πρόσφυγες ότι θα πάρουν τα χαρτιά τους την Πέμπτη 4/3, ωστόσο η εκκένωση επισπεύσθηκε για τις 3/3. Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήριο της περιοχής που δεν έχει υποδομές για φιλοξενία, παρά την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλέκου Βουνάση, που ζήτησε από τον δήμο την κάλυψη των εξόδων προκειμένου οι πρόσφυγες να μείνουν ακόμα λίγες μέρες στο ξενοδοχείο.

Είναι χιλιάδες οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που περιμένουν ατελείωτα για να πάρουν τα έγγραφά τους και τα διαβατήρια που δικαιούνται. Το κράτος τους έχει πιασμένους σε αυτή τη γραφειοκρατική μέγγενη ενώ ταυτόχρονα διακόπτονται τα προγράμματα στέγασης. Ο ΔΟΜ σφυρίζει αδιάφορα. Ο δήμος της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι έχει παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για παροχή στέγης στους πρόσφυγες και τους άστεγους, εναρμονίζεται πλήρως με τον ρατσισμό της κυβέρνησης. Και η κυβέρνηση, δια στόματος της γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης, Ε. Αγαπηδάκη παριστάνει την “ευαίσθητη” σχετικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αλλά είναι αυτή ακριβώς η πολιτική της που κάνει τους πρόσφυγες ευάλωτους σε κάθε λογής κυκλώματα -από αυτούς που υπόσχονται επίσπευση των διαδικασιών με λαδώματα μέχρι την εκμετάλλευση των παιδιών.

Η απάντηση θα δοθεί στις 20 Μάρτη, τη διεθνή ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού, όπου θα συναντηθούν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες/προσφύγισσες, οι αιτούντες άσυλο, οι εργαζόμενοι/ες στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι/ες στους δήμους, όλοι όσοι και όσες στέκονται στο πλευρό των προσφύγων ενάντια στις εξώσεις και θα απαιτήσουν ασφαλή στέγη και χαρτιά για όλες και όλους.