Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ελληνικό: Οι νεοναζί δεν είναι “γκραφιτάδες”

6 Μάρτη, πλ. Σουρμένων. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων

Αντιφασιστική συγκέντρωση κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ στα Νότια προάστια ενάντια στην απόφαση του δημάρχου Κωνσταντάτου να ζητήσει από τον ναζί γκραφιτά Εύρυτο να κάνει γκράφιτι στην πόλη με θέμα το 1821. Πρόκειται για σκάνδαλο με πανελλαδική διάσταση. Απέναντι στις αντιδράσεις του κόσμου, άλλοι δήμαρχοι κάλεσαν επίσης τον Εύρυτο σε μια προσπάθεια να πολώσουν ενάντια σε όσες και όσους εκφράζονται αντιφασιστικά και να κατηγορήσουν την Αριστερά ως “εχθρό της ελεύθερης έκφρασης”. 

Είναι και δείγμα της πολιτικής της κυβέρνησης και των εκλεκτών της δημάρχων, που ακόμα δεν έχει συλλάβει τον Παππά και τον Λαγό και καλύπτει φιέστες των καταδικασμένων νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η δημοτική αρχή και η ΕΛΑΣ απάντησαν στην κινητοποίηση με τον προσφιλή τις τελευταίες μέρες τρόπο τους, την καταστολή και την προσπάθεια τρομοκράτησης.

Ο Ιάσονας, που μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για την κινητοποίηση, μεταφέρει: “Κλείσαμε τους νεοναζί στη φυλακή τον περασμένο Οκτώβριο, όλοι μαζί ενωμένοι και τώρα ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κάλεσε έναν ναζί φασίστα γκραφιτά για να 'τιμήσει' τους ήρωες του '21. Ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από δημότες και μη. 

Κάναμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ήρεμη και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Πριν καν ξεκινήσουμε η αστυνομία ήρθε με επιθετικό τρόπο να μας πει ότι απαγορεύεται να πραγματοποιηθεί η πορεία λόγω της πανδημίας. Αυτό όμως ξέρουμε ότι δεν ισχύει, μέχρι και ο Χρυσοχοΐδης έχει πει τελικά ότι εξαιρούνται οι πορείες. Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει εξαρχής να σταματήσει τις πορείες, ξεκινώντας από τις φοιτητικές αλλά απέτυχε. Στις μικρές πορείες όμως ακόμα το προσπαθούν.

Φέρανε ΜΑΤ και αρκετή αστυνομία γενικά στην πλατεία του Ελληνικού στην Ιασονίδου, πράγμα πολύ σπάνιο, για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την όποια διαμαρτυρία ενάντια στον δήμαρχο κ. Κωνσταντάτο για την ασέβεια που έκανε. Έκοψαν πρόστιμα χωρίς λόγο και εγώ ο ίδιος είδα αστυνομικό να τραβολογάει μια γυναίκα, αστυνομικούς να τραμπουκίζουν και στο τέλος να απειλούν και μια ακόμη γυναίκα που τραβούσε με το κινητό τα όσα συνέβαιναν. Όπως φαίνεται πλέον δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά, κανείς δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Ο κ. Κωνσταντάτος μάλιστα έχει σλόγκαν 'Ενωμένη Πόλη'. Ενωμένη πόλη με αυτόν τον τρόπο δεν υφίσταται.

Κόσμος που δεν είχε ενημερωθεί για την πορεία και την είδε να λαμβάνει χώρα ήρθε και εκφράστηκε θετικά, ήρθε να μας ευχαριστήσει που πήραμε την πρωτοβουλία να φωνάξουμε, να διαμαρτυρηθούμε και να ενημερώσουμε. Το οποίο θα κάνουμε και το επόμενο Σάββατο”.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, η ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων προαστίων οργανώνει εξόρμηση-πικετοφορία το Σάββατο 13 Μάρτη, 12:00 στην πλ. Σουρμένων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διεθνούς κινητοποίησης στις 20 Μάρτη.