Εκπαίδευση και νεολαία
Νεκρός μαθητής Ειδικού Σχολείου

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκε το δίκαιο των διεκδικήσεων των εργαζόμενων στην Ειδική Αγωγή, καθώς μαθητής ειδικού σχολείου στον Πειραιά έχασε τη ζωή του από κορονοϊό. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε την Τρίτη 9/3 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή εδώ και αρκετές βδομάδες διεκδικούν απεργιακά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για μαθητές κι εκπαιδευτικούς. 

«Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα» υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά, αναδεικνύοντας την εγκληματικά ελλειπή μέριμνα από τη μεριά της κυβέρνησης:

«Κρατάνε τα Ειδικά Σχολεία ανοιχτά, αλλά τι μέτρα έχουν παρθεί για την αποσυμφόρηση των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών για να μειωθεί ο συγχρωτισμός παιδιών από διαφορετικές περιοχές και από διαφορετικά σχολεία;

Κρατάνε ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία, αλλά τι μέτρα έχουν παρθεί για να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία, κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι; Για να προσληφθεί επιπλέον, προσωπικό σχολικών νοσηλευτών & ΕΒΠ για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα; 

Κρατάνε τα Ειδικά Σχολεία ανοιχτά, αλλά τεστ πραγματοποιούνται περίπου μία φορά το μήνα στο συγκεκριμένο σχολείο. Συγκεκριμένα, τεστ πραγματοποιήθηκαν τέλη Γενάρη και τέλη Φλεβάρη. Στο μεταξύ, το παιδί νόσησε και κατέληξε. 

Κρατάνε τα Ειδικά Σχολεία ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εντοπισμό, καταγραφή και κυρίως για συστηματική παρακολούθηση των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Η τραγική περίπτωση του μαθητή μας αποδεικνύει πως πολλά παιδιά στα Ειδικά Σχολεία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν και άλλα υποκείμενα (σοβαρά) νοσήματα. Δεν θα έπρεπε, ανάλογα τον τόπο κατοικίας των μαθητών, να υπάρχει συστηματική επαφή και παρακολούθηση του μαθητή και της οικογένειά του από φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εξέταση, συχνά τεστ κλπ); Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη ολοκληρωμένης, ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης και μέριμνας, η οποία όμως απουσιάζει προκλητικά!

Το Υπουργείο παίζει στα ζάρια την υγεία εργαζομένων και των μαθητών».