Εργατικό κίνημα
Άγιος Σάββας: Απεργία για να μην απολυθεί ο πρόεδρος του Συλλόγου

2/3, Απεργιακή διαδήλωση στο υπ. Υγείας. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση κατεβαίνει ο Άγιος Σάββας την Πέμπτη 18 Μάρτη, ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων και γιατρού, Κώστα Καταραχιά. Με στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ, συγκέντρωση στο προαύλιο στις 12μ και πορεία στο Υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτούν την άμεση ανάκληση της απόλυσης που μόνο στόχο έχει να χτυπήσει τον συνδικαλισμό στον χώρο. Την κινητοποίηση στηρίζουν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΑΔΕΔΥ, με τους εργαζόμενους να τις καλούν οι αποφάσεις τους να γίνουν απεργιακές. Επίσης ζητούν από κάθε σωματείο και συλλογικότητα να σταθεί στο πλευρό τους.

«Παρ’ όλες τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις μας στην Διοίκηση του νοσοκομείου και την 1η ΥΠΕ εμμένουν στην απόφασή τους για την πρόωρη λήξη (που ισοδυναμεί με απόλυση) της σύμβασης του προέδρου του σωματείου μας και επικουρικού ιατρού Ακτινολόγου Κ. Καταραχιά», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων για την νέα απεργιακή κινητοποίηση. «Την Τρίτη 2 Μαρτίου στα πλαίσια απεργιακής κινητοποίησής μας μεταβήκαμε στο Υπουργείο Υγείας όπου μας υποσχέθηκαν συνάντηση για το θέμα. Μέχρι σήμερα όλοι από το υπουργείο είναι άφαντοι, όπως άφαντη είναι και η απάντηση του Υπουργού στα τρία κόμματα της Βουλής που του έχουν καταθέσει αντίστοιχη πρόταση.

Εμείς όμως επιμένουμε και θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τον κο Κικίλια: “Θεωρεί ότι μπορεί να απολύει από το ΕΣΥ έναν γιατρό επειδή μόνο και μόνο είναι πρόεδρος σωματείου και με την ιδιότητα αυτή υπερασπίστηκε την υγεία και το δίκιο των συναδέλφων του;”. Θα περιμένουμε την απάντησή του την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 1μμ έξω από το Υπουργείο. Καλούμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν καταθέσει ερωτήσεις να παραστούν για να λάβουν μαζί μας την απάντηση.

Καλούμε τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες, την ΕΙΝΑΠ (μέλος της οποίας είναι και ο Κ. Καταραχιάς), την ΟΕΝΓΕ, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν απεργιακές αποφάσεις και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση μας με πορεία στις 12μες. Από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Καλούμε φορείς, συλλογικότητες και τους ασθενείς του νοσοκομείου να σταθούν στο πλευρό μας».

Βήμα για την επιτυχία της απεργίας είναι η ανοιχτή συζήτηση-συνέλευση που οργανώνει ο Σύλλογος στις 10 Μάρτη. Όπως συνεχίζει: «Για να οργανώσουμε την απεργιακή 18 Μάρτη αλλά και για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με το 3ο κύμα της πανδημίας, την μετατροπή του 6ου ορόφου του νοσοκομείου σε κλινική σε covid, το άνοιγμα της εφημερίας του νοσοκομείου σε γενικά χειρουργικά περιστατικά από τον Ερυθρό, την εικόνα διάλυσης του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου και άλλα πολλά, καλούμε τους συναδέλφους σε ανοιχτή συζήτηση-συνέλευση την Τετάρτη 10 Μαρτίου και ώρα 1μμ στο προαύλιο».

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζόμενων και το Συντονιστικό Νοσοκομείων διακινούν παντού ψήφισμα καταδίκης της απόλυσης και στήριξης της απεργίας στις 18 Μάρτη. Όπως αναφέρει: «Είναι πρόκληση η απόλυση γιατρού και μάλιστα από το μεγαλύτερο ογκολογικό Νοσοκομείο της χώρας, την ώρα που οι ανάγκες της Πανδημίας αλλα πολύ περισσότερο των ίδιων των νοσοκομείων απαιτούν χιλιάδες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είχε προηγηθεί η εκδικητική μετακίνησή του παραμονές Χριστουγέννων στη ΜΕΘ του Σωτηρία, ενώ η ειδικότητά του (Ακτινολόγος) είναι παντελώς άσχετη με το αντικείμενο της εντατικολογίας.

Στις 7 Γενάρη που έληγε η ετήσια σύμβασή του, η Διοίκηση ενημέρωσε ότι η θητεία του δεν παρατείνεται σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου έως τις 31 Οκτώβρη, όπως παρατάθηκε για όλους τους επικουρικούς γιατρούς πανελλαδικά, αλλά παρατείνεται έως τον Μάρτη που ισχύει η τρίμηνη μετακίνηση του στο Σωτηρία με ξεκάθαρο στόχο να απολυθεί και να οδηγηθεί στην ανεργία. Είναι μια προφανέστατη προσπάθεια διάλυσης ενός πρωτοπόρου σωματείου για τους αγώνες που έδωσε όλα τα τελευταία χρόνια με πρόεδρο τον Κώστα Καταραχιά, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Μάχες για να υπερασπίσει τους εργαζόμενους και τους καρκινοπαθείς απέναντι στην ανεύθυνη και εγκληματική στάση της διοίκησης και του υπουργείου που άφησαν ανεξέλεγκτη την διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο, διεκδικώντας μέτρα ασφάλειας και προστασίας για όλους, μαζικά τεστ κάθε βδομάδα, καραντίνα και απολύμανση με κάθε κρούσμα και μαζικές προσλήψεις για να εξυπηρετεί με ασφάλεια τους καρκινοπαθείς. Είναι επίσης προσπάθεια ρεβανσισμού και εκδίκησης για την δημοσιότητα που έλαβε η καταγγελία του σωματείου για τις ΕΔΕ σε γιατρούς και νοσηλευτές που νόσησαν από κορονοϊό».