Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ελβετία: Όχι στο σεξισμό και την ισλαμοφοβία

14/6/2019, Ελβετία.

Με 51,2% πέρασε το “ναι” στο ισλαμοφοβικό δημοψήφισμα για την απαγόρευση της μπούρκας στην Ελβετία. Μια καμπάνια της εξωκοινοβουλευτικής άκρας δεξιάς αλλά και του κοινοβουλευτικού ακροδεξιού UDC/SVP (25,59% στις εκλογές του 2019) που διήρκησε τρία χρόνια και που πριν από λίγους μήνες φαινόταν πως θα κέρδιζε με 68% κατέληξε τελικά σε μια πύρρεια νίκη. 

Το δημοψήφισμα διεξήχθη με τον προσχηματικό τίτλο “ναι στην απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου” και ενώ στην αρχή στις αφίσες φιγουράρανε κουκουλοφόροι με μολότοφ, στο τέλος έμειναν μόνο οι μουσουλμάνες γυναίκες με τον τίτλο “Στοπ στον εξτρεμισμό”. 

Πέρα από την ξεκάθαρη ατζέντα της ακροδεξιάς όμως, υπεύθυνη για το αποτέλεσμα είναι και η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης συνεργασίας (Σοσιαλιστών – Φιλελεύθερων - Ακροδεξιάς) η οποία έχει υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια τη σκληρή εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου και τις επαναπροωθήσεις και έχει αναπαράγει όλη την ισλαμοβοφική ρητορική. Και όχι μόνο γι΄αυτό. Οι απαντήσεις που έδινε ένα ολόκληρο προηγούμενο διάστημα το “δημοκρατικό τόξο” ήταν αμυντικές και έδιναν αέρα στα πανιά των ισλαμόφοβων: “δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες με μπούρκα και άρα γίνεται φασαρία για το τίποτα” ήταν το κύριο μοτίβο. 

Μωβ Μαντήλες

Εξαίρεση σε αυτή την εικόνα αποτέλεσαν συνδικαλιστές, η αντικαπιταλιστική αριστερά, μεμονωμένα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος και η συλλογικότητα “Μωβ Μαντήλες” που αποτελείται από μουσουλμάνες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο γυναικείο κίνημα. Κάνοντας μια καθυστερημένη αλλά πολύ δυναμική καμπάνια στις μεγάλες πόλεις κατάφεραν να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Σε Ζυρίχη, Βασιλεία, Γενεύη, Βέρνη, Λωζάνη και Σανκτ Γκάλεν επικράτησε το “όχι” σπάζοντας την εικόνα μιας γενικώς ρατσιστικής κοινωνίας. Καθοριστικό ήταν ο ρόλος των νέων ακτιβιστριών του γυναικείου κινήματος -που είχε βγεί μαζικά στους δρόμους το 2019- οι οποίες πήραν ξεκάθαρη θέση και οργάνωσαν την καμπάνια. 

“Η μάχη ενάντια στην ισλαμοφοβία συνεχίζεται” είπε στη Εργατική Αλληλεγγύη η Μυριάμ από τις Μωβ Μαντήλες. “Θα απευθυνθούμε στο ανώτατο δικαστήριο για να ακυρωθεί το αποτέλεσμα όπως πετύχαμε και το 2019 στο καντόνι του Βαλέ”. 

Η ανακοίνωση της κίνησης για το αποτέλεσμα καταλήγει: “Ο φεμινιστικός αντιρατσιστικός αγώνας δεν τελειώνει σήμερα. Όπως έχουμε επαναλάβει, δεν υπήρχε αίτημα στο Μανιφέστο της γυναικείας απεργίας του 2019 που να ζητά απαγόρευση της μπούρκας. Θα συναντηθούμε στους δρόμους στις 8 Μάρτη και μετά στις 14 Ιουνίου, για να υπερασπιστούμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και δικαιώματα για όλους! Σταματήστε τον ρατσισμό και τον σεξισμό!”