Εκπαίδευση και νεολαία
10 Μάρτη: Ένας χρόνος κλειστές σχολές

Συνέχεια στη μάχη ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και συνολικά την κυβέρνηση και την πολιτική της, δίνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με τα συλλαλητήρια στις 10 Μάρτη. Κύρια αιχμή των συλλαλητηρίων είναι η συμπλήρωση ενός χρόνου με κλειστές σχολές και το αίτημα για άνοιγμά τους. 

«Παντού ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις και διεκδικούμε να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και να ανοίξουν άμεσα όλες οι σχολές. Διαλύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο για χάρη των ιδιωτικών, τα κρατάνε κλειστά για να περάσουν τις επιθέσεις τους και να εμποδίσουν την συλλογική αντίσταση σε κάθε σχολή. Δεν τα καταφέρνουν. Οι τραμπουκισμοί της αστυνομίας εξοργίζουν ολοένα και περισσότερους, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και φοιτητριών διεκδικούμε να ανοίξουν τώρα οι σχολές με μέσα προστασίας. Ο Χρυσοχοΐδης μπορεί να έκανε δηλώσεις πως μέχρι τον Απρίλη θα έχει βάλει μπάτσους μέσα στις κλειστές σχολές αλλά ξέρουν καλά ότι αυτός ο νόμος δεν έχει καμία νομιμοποίηση, θα ανατραπεί. Επόμενος σταθμός το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Μάρτη, που συμπληρώνουμε έναν χρόνο με κλειστές σχολές» μας λένε φοιτητές από το ΣΕΚ στις σχολές.

Συνελεύσεις

Όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε οι κινητοποιήσεις και οι συνελεύσεις μέσα στις σχολές συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Σε πολλές σχολές έγιναν προσπάθειες για γενικές συνελεύσεις με κεντρικά ζητήματα την απεργιακή 8 Μάρτη και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Μάρτη. Συνελεύσεις με αγωνιστικές αποφάσεις έγιναν σε σχολές του ΕΜΠ στην ΑΣΚΤ και αλλού, επίσης συλλογικές συζητήσεις έγιναν σε ΑΣΟΕΕ, Φιλοσοφική στο ΠαΔΑ.  Αντίστοιχα συνελεύσεις έγιναν και σε σχολές σε όλες τις πόλεις, από τον Βόλο που πέρα από τους Ηλεκτρολόγους και την Αρχιτεκτονική μπήκε στον αγώνα και η σχολή της Ιχθυολογίας μέχρι το Πολυτεχνείο Χανίων. 

Το διήμερο Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5/3, έγιναν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στα Γιάννενα και στην Αθήνα στα Προπύλαια. Ταυτόχρονα οι φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις, στην Απεργιακή 8 Μάρτη αλλά και στα καθημερινά συλλαλητήρια ενάντια στην εξόντωση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Καταλήψεις έγιναν στις Πρυτανείες του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και στις δύο κινητοποιήσεις απειλήθηκε εισβολή της αστυνομίας που έμεινε όμως στα χαρτιά. Την Τρίτη 9/3 άλλη μια μεγάλη φοιτητική διαδήλωση ήρθε ως απάντηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να απομονώσει το κίνημα των φοιτητών και φοιτητριών το οποίο συνδέεται με όλους τους αγώνες, με την οργή και τον θυμό που απλώνεται μαζικά ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Νόμιζαν ότι θα ξεμπέρδευαν με τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων επειδή κρατάνε τις σχολές κλειστές. Κάνουν λάθος, οι αγώνες μας συνεχίζουν και κλιμακώνουν» συνεχίζει το ΣΕΚ στις σχολές. 

«Απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, διοικητικών και καθαριότητας, άνοιγμα νέων κτηρίων και εστιών, όλα όσα χρειάζονται για να μπορεί να σπουδάσει η νεολαία χωρίς περιορισμούς. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και συνολικά για λεφτά για την υγεία και την παιδεία, για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς».