Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 8 Μάρτη: Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία - Κάτω η Νέα Δημοκρατία

8/3, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία» ήταν το σύνθημα που αντήχησε δυνατά στους δρόμους της Αθήνας στη μαζική φετινή απεργιακή 8 Μάρτη! Χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές, εργαζόμενες και εργαζόμενοι, δεκάδες συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινότητες μεταναστών, πρόσφυγες από τα στρατόπεδα, καλλιτέχνες, γυναικείες και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς συμμετείχαν στην πολύχρωμη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλ. Κλαυθμώνος, ενώ με στάση εργασίας καλούσαν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλα συνδικάτα.

Στον χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης από την εξέδρα της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη, τον λόγο πήραν δεκάδες εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, ενώ τη συγκέντρωση συνόδευσαν με τη μουσική τους μια σειρά από καλλιτέχνες. Ακολούθησε δυναμική διαδήλωση που κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και από εκεί μέσω Πανεπιστημίου-Σταδίου πίσω στον χώρο εκκίνησης του συλλαλητηρίου στην πλ. Κλαυθμώνος. Δεκάδες πανό σε πολλές γλώσσες, εκατοντάδες πικέτες και αυτοσχέδια πλακάτ, συνθήματα και χαιρετισμοί εκφράζαν όλες τις πτυχές του αγώνα ενάντια στην καταπίεση, που βρίσκονται σε εξέλιξη: 

Το ελληνικό metoo που ξεδιπλώνεται με ορμητικό τρόπο στους χώρους εργασίας κόντρα στην κάλυψη που παρέχει στους εκ-βιαστές φίλους της η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την επιδείνωση της θέσης των γυναικών στο σπίτι μέσα στις συνθήκες της καραντίνας και την απαίτηση για δημόσιες υπηρεσίες που να τις στηρίζουν. Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Τον αγώνα για δικαίωμα στη δουλειά, για ίσα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ και στην τρανσφοβία. Τον διπλό αγώνα των μεταναστριών και των προσφυγισσών ενάντια στον σεξισμό και τον ρατσισμό. Αλλά και την πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία – που έσπασε τη Δευτέρα 8 Μάρτη για ακόμη μια φορά στην Κλαυθμώνος παρά τις γελοίες απόπειρες της αστυνομίας αρχικά να περιορίσει (και να στριμώξει) τη μεγάλη συγκέντρωση για να αφήσει «ανοιχτό διάδρομο» για τα αυτοκίνητα! 

Πλήθος σωματείων

Στην πορεία συμμετείχαν οργανωμένα με πανό σωματεία και κινήσεις από μια σειρά εργατικούς χώρους, ανάμεσά τους, τα σωματεία από τα νοσοκομεία Δρομοκαΐτειο, Γεννηματάς, Άγιος Σάββας, Αγία Όλγα, Σωτηρία, η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών Ιδιωτικής Υγείας, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Αγωνιστική Συσπείρωση Ηθοποιών, η ΠΟΘΑ, το ΣΕΧΩΧΟ, η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος, η ΕΣΠΗΤ, οι Financial Crimes, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο σερβιτόρων Μαγείρων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, το Συντονιστικό αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, οι Καθαρίστριες Σχολείων Δήμου Αθήνας, εκπαιδευτικοί ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ, εργαζόμενες-οι Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Πολιτισμού, η Αγωνιστική Συσπείρωση στον επισιτισμό τουρισμό, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον επισιτισμό τουρισμό «Καμαριέρα», η Λάντζα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΓΓΙ κ.α. 

Μαζική ήταν και η συμμετοχή της νεολαίας: Με πανό συμμετείχαν οι μαθητές Αnticapitalista, οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΔΟΚΕ, ΠΑΔΑ, ΑΣΚΤ, ΣΕΜΦΕ, Μεταλλειολόγων, Φυσικού, ΕΜΜΕ, το Συντονιστικό Σπουδαστών-τριων Δραματικών Σχολών και Σχολών Χορού και το μαχητικότατο μπλοκ των σπουδαστριών-σπουδαστών της σχολής θεάτρου «Δήλος». Μαζική και η παρουσία των προσφύγων και των μεταναστριών. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες από τα καμπ της Μαλακάσας, του Σχιστού και του Ελαιώνα, η Κοινότητα του Καμερούν, η Κοινότητα του Ιράκ, δίνοντας ραντεβού στην Ομόνοια στις 20 Μάρτη για τη Διεθνή μέρα δράσης ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό! 

Ανάμεσα στις πολλές οργανώσεις και τις συλλογικότητες που συμμετείχαν ήταν το ΣΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, η νΚΑ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΜέρΑ25, το ΜΛ ΚΚΕ, η Ροσινάντε, η Λαϊκή Ενότητα, η ΟΡΜΑ, η γυνακεία δομή ΣΥΚΑΠΡΟ, το ΜΩΒ, το ελληνικό Δίκτυο για την φεμινιστική απεργία της 8 Μάρτη. Στο τέλος της πορείας βάδιζαν οι «Οιστρογόνες» και ένα μεγάλο γκρουπ μουσικών με χάλκινα πνευστά και κρουστά που σχημάτισαν ένα ζωηρό μπλοκ με τραγούδι και χορό που κατέληξε σε χάπενινγκ έξω από τη Βουλή, διασκευάζοντας το “πότε Βούδας πότε Κούδας” σε “πότε ΖΗΤΑΣ και πότε ΔΕΛΤΑ”.

Συνθήματα

«Όχι οι γυναίκες στην κουζίνα, να μπει ο Μητσοτάκης στην καραντίνα», «Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει, στην φυλακή οι βιαστές μαζί με την Μενδώνη», «ΣΕΗ, ΣΕΗ για κάθε βιαστή», «Με τις γυναίκες στην πρώτη τη γραμμή παλεύουμε ενωμένοι για την ανατροπή», «Ίση αμοιβή παιδικοί σταθμοί, όχι διακρίσεις και σεξισμοί», «Η απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών», «Φτώχεια ανεργία και σεξισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση. 

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στους πλούσιους (εκ)βιαστές και την κυβέρνησή τους» έγραφε το πρώτο πανό της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη. «Ζητάμε χαρτιά, ένταξη, πρόσβαση στην Υγεία, εκπαίδευση, δουλειά/Γυναίκες του κόσμου εμπρός» έγραφε  σε ελληνικά και γαλλικά, ένα από τα δύο πανό της κοινότητας του Καμερούν. «Οι καθαρίστριες του ΥΠΠΟ είναι απαραίτητες, απολύστε τον Σταϊκούρα» έγραφε το πανό των εργαζομένων στο ΥΠΟΙΚ. «Everything will be ok, Rip Ma Kyal Sin” (όλα θα πάνε καλά, αναπαύσου εν ειρήνη Ma Kyal Sin) έγραφε στο πλακάτ του ένας διαδηλωτής για να τιμήσει την 19 χρονη διαδηλώτρια που δολοφόνησε η χούντα της Μιανμάρ λίγες μέρες πριν και έγινε το σύμβολο της φετινής 8 Μάρτη διεθνώς.

Το δρόμο για την επιτυχία, για τρίτη συνεχή χρονιά, της απεργίας τη μέρα της Γυναίκας, άνοιξαν οι δεκάδες εξορμήσεις και οι πάνω από 35 διαδικτυακές εκδηλώσεις σε εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές που οργάνωσε η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη τις προηγούμενες βδομάδες. Και η προσπάθεια φυσικά δεν τελειώνει εδώ. Στις 27 Μάρτη στις 6μμ η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη καλεί διαδικτυακή συγκέντρωση-συζήτηση με θέμα «Η πάλη τώρα συνεχίζεται». Σε μάχη για ισότητα στους μισθούς, στις συντάξεις, για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, για κράτος πρόνοιας με περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία, για να γίνει η τιμωρία και το σταμάτημα κάθε σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας βασικό περιεχόμενο δράσης όλων των συνδικάτων. 


 Η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) συμμετέχει στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση. 

Είναι μέρα αγώνα, όχι γιορτής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι από τη σημερινή ανταπόκριση. Παρά τις απαγορεύσεις και την καταστολή των τελευταίων ημερών, ο κόσμος δεν φοβήθηκε, είναι εδώ. Εμείς ως δημοσιογράφοι οφείλουμε να καλύπτουμε την αλήθεια. Παλεύουμε για τα προβλήματα των γυναικών σε ότι αφορά τις εργασιακές συνθήκες, τη βία, τον σεξισμό και την περιθωριοποίηση. Εύχομαι ότι θα ανοίξουν στόματα και σε άλλους χώρους όπως η δημοσιογραφία και θα εξαλειφθεί ο φόβος. Ειδικά ο χώρος των social media και του ίντερνετ είναι γαλέρες, με απεριόριστες ώρες δουλειάς, με απλήρωτη και μαύρη εργασία και γι’ αυτό τα σωματεία πρέπει να βγουν μπροστά, πέρα από τις κλισέ ανακοινώσεις. 

Μαρία Κωνσταντοπούλου, 
μέλος ΔΣ ΕΣΠΗΤ και ραδιοφωνικός παραγωγός Ertopen

 

Είμαι σε έναν χώρο, ο οποίος κατά κόρον στηρίζεται από γυναίκες και αναπληρώτριες για πάρα πολλά χρόνια, που είναι και μητέρες, αρκετές με παιδιά ΑΜΕΑ. 

Έχουμε βάλει πλάτη να στηρίξουμε τα σχολεία χωρίς να έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα που έχουμε ζητήσει να εφαρμοστούν. Φτάσαμε στο σημείο να χάσουμε μαθητή σε σχολείο δικό μας από covid. Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στην πανδημία και αντί να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα προχωρούν στην αξιολόγηση.

Θάλεια Μπαρδάνη,
ψυχολόγος σε ειδικό σχολείο

 

Άλλη μια μέρα στον δρόμο, τη μέρα της γυναίκας, ώστε να καταφέρουμε να σταθούμε απέναντι στην εξουσία. 

Όσο υπάρχει εξουσία στους χώρους εργασίας, θα υπάρχει καταπίεση. Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα δίνεται χώρος και συσπειρώνεται κόσμος, όχι μόνο γυναίκες, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ, μετανάστριες, κτλ και στεκόμαστε όλοι μαζί όρθιοι μετά τα τελευταία γεγονότα καταστολής. Το ΣΕΗ μπήκε μπροστά στη μάχη ενάντια στον σεξισμό και κάθε σωματείο πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο. Είμαστε σε μια συγκυρία που τα σωματεία συσπειρώθηκαν και που ο κόσμος βρήκε τη δύναμη να μιλήσει.

Ειρήνη Μακρή,
ηθοποιός, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ 

 

Στα νοσοκομεία το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων είναι γυναίκες. 

Παλεύουμε μέσα στην πανδημία εδώ και ένα χρόνο μόνες και μόνοι μας και γι’ αυτό διαδηλώνουμε και επαναστατούμε. Είμαι συμβασιούχος, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό στα νοσοκομεία. 

Βάλια,
νοσηλεύτρια 
στο νοσοκομείο Σωτηρία

 


Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την απεργιακή 8 Μάρτη οργανώθηκαν σε μια σειρά πόλεις της χώρας. 

Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι, φοιτήτριες και φοιτητές πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που καλούσε στη Θεσσαλονίκη η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη, σωματεία εργαζομένων της πόλης, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της Αριστεράς.

Με το πανό τους συμμετείχαν το σωματείο εργαζομένων στο Ιπποκράτειο ΓΝΘ, η επιτροπή εργαζομένων στο ΨΝΘ, το σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, οι φοιτητικοί σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Γαλλικού, Γεωπονίας, Ιστορικού/Αρχαιολογικού, Νομικής, Φιλολογίας, η ΛΑΝΤΖΑ στον επισιτισμό-τουρισμό, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΛ-ΚΚΕ, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Η μαζική και μαχητική διαδήλωση κινήθηκε στους δρόμους της πόλης, με το μπλοκ της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη να προηγείται και να δίνει αντικυβερνητικό τόνο με συνθήματα όπως «σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία» και «όχι οι γυναίκες στην κουζίνα, να μπει ο Μητσοτάκης στην καραντίνα».

 

Χανιά

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στα Χανιά. Από νωρίς πλήθος διαδηλώτριων και διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Αγοράς, ενώ υπήρξε μικροφωνική όπου διαβάζονταν τα κείμενα των φορέων και των συλλογικοτήτων που καλούσαν στη σημερινή απεργιακή μέρα.

Ακολούθησε η μαχητική και με παλμό πορεία από οργανωμένα μπλοκ, με πανό και συνθήματα. Συγκεκριμένα, στην πορεία συμμετείχαν η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη, η Πρωτοβουλία Γυναικών Χανίων διεκδικώντας "Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια - Ολική απόσυρση του νομοσχεδίου", ο ΣΕΠΕ Χανίων, οι Εργαζόμενες/οι Ιδιωτικού Τομέα Χανίων, ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, το ΚΚΕ (μ-λ), οι Έμφυλες Αταξίες και η ομάδα Επιζώντα - Επιζώσες.

Μεταξύ άλλων ακούστηκαν συνθήματα όπως: Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία, Λεφτά για την υγεία, λεφτά για την παιδεία και όχι για πολέμους και την αστυνομία, Δεν σας θέλει ο λαός, τους Λιγνάδηδες και μπρος, Σχολεία ανοιχτά για όλα τα παιδιά, κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά, Αγώνας ταξικός απεργιακός, είναι η απάντηση από εδώ και μπρος. Αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση είχαν πάρει η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου Χανίων ενώ καλούσαν επίσης η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χανίων και το ΣΕΚ.

 

Ηράκλειο

Στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων της Αριστεράς, γυναικείων συλλογικοτήτων έγινε η συγκέντρωση της 8 Μάρτη στο Ηράκλειο ενώ ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Με πανό συμμετείχαν ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα, η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ΚΚΕ-μλ. 

 

Ξάνθη

Με μεγάλη συμμετοχή απεργών, φοιτητ(ρι)ών, νεολαίας πραγματοποιήθηκε η απεργιακή αντικυβερνητική διαδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών στην Ξάνθη. Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν με πανό η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη, ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, το ΚΚΕ-μλ, και το ΑΣΞ, καθώς και μέλη της ΕΛΜΕ Ξάνθης με τις πορτοκαλί σημαίες, βάδισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με αιχμηρά συνθήματα ενάντια στη μισητή κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις καταστροφικές της πολιτικές που σπέρνουν σεξισμό, ρατσισμό, φτώχεια και εγκατάλειψη στο έλεος της πανδημίας και της αστυνομικής βαρβαρότητας.

 

Βόλος

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάρτη και στο Βόλο, με συμμετοχή κυρίως φοιτητριών και φοιτητών. Με τα πανό τους ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Ιχθυολογίας και της Αρχιτεκτονικής και το ΣΕΚ. Τα μπλοκ συμπλήρωναν και άλλοι φοιτητές από τους ΗΜΜΥ και τους Πολιτικούς Μηχανικούς που είχαν βγάλει επίσης κάλεσμα. Η πορεία και τα συνθήματα είχαν αντικυβερνητικό χαρακτήρα και ήταν έναυσμα για τον κόσμο που παρευρέθηκε να δώσει τη μάχη με τη ΝΔ για κράτος πρόνοιας, ισότητα, Παιδεία και Υγεία.

 

Πάτρα

Στην Πάτρα, εκατοντάδες κόσμος συμμετείχε στη συγκέντρωση και στην πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου γύρω στη μία το μεσημέρι. Συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ μλ, αναρχικοί με μια πρωτοβουλία γυναικών, η ΟΚΔΕ, το Pride Πάτρας, η Συνέλευση για τις 8 Μάρτη και φοιτητικοί σύλλογοι με αποφάσεις τους. Η πορεία από την πλ. Γεωργίου κατευθύνθηκε προς το Εργατικό Κέντρο, πήγε στα δικαστήρια και ξαναγύρισε στην πλατεία Γεωργίου.  

 

Γιάννενα

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα με τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών της Δόμπολης μπροστά ενώ ακολουθούσαν τα πανό της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη, της Ταξικής Ενότητας και άλλων συλλογικοτήτων. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Ρατσισμός, σεξισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία» και «Μενδώνη Μητσοτάκης καλύπτουν βιαστές και στέλνουν τα ΜΑΤ να δείρουν φοιτητές».