Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 8 Μάρτη: «Μας ενώνει η δύναμη της απεργίας»

Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τον κόσμο στην απεργιακή συγκέντρωση της 8 Μάρτη στην πλατεία Κλαυθμώνος καλωσόρισαν με τις γκρούβι μουσικές τους οι Sun Electric Dopperman και αμέσως μετά ξεκίνησαν χαιρετισμοί. 

Τον λόγο πήρε πρώτη η Μαρία Χαρχαρίδου από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γεννηματάς που μίλησε για τους σκληρούς αγώνες που δίνονται στα νοσοκομεία με τις εργαζόμενες στην πρώτη γραμμή. «Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να μην υλοποιεί τα αιτήματά μας, τόσο θα μας βρίσκει μπροστά της. Εδώ που φτάσαμε υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός που περπατάμε σήμερα εδώ όλοι μαζί», τόνισε κλείνοντας.

 

Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Ακολούθησε η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, οργανωτική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, που μίλησε για το metoo στο χώρο του πολιτισμού: «Οι θύτες προέρχονται από τις τάξεις των ανθρώπων που πιστεύουν ότι επειδή είναι ισχυροί δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ σε κανένα. Αλλά αυτό που μας κάνει ακόμη πιο ευάλωτες είναι η εργασιακή επισφάλεια, ότι δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ότι δεν έχουμε κατοχυρωμένα δικαιώματα. Το να λένε στα θύματα βγείτε και μιλήστε δεν αρκεί. Τα θύματα πρέπει να έχουν ισχυρά συνδικάτα που θα τα προστατεύσουν απέναντι στην εργασιακή αυθαιρεσία αλλά και στον σεξισμό. Αυτός είναι ο τρόπος και όχι ο κώδικας δεοντολογίας που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση».

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στον εργοδοτικό εκφοβισμό, ενάντια στην σωματική και ψυχική μας κακοποίηση. Σπάμε την σιωπή και διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς. Ζητάμε δωρεάν κοινωνικές δομές για όλες, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία, πρωτοβάθμια περίθαλψη, γιατί όλα αυτά όπως είναι γνωστό τα φορτώνονται οι γυναίκες στο σπίτι» τόνισε στον χαιρετισμό της η Βασιλική Χριστοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

Ακολούθησε η Τιάνα Ανδρέου, μέλος του ΔΣ Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών, διωκόμενη συνδικαλίστρια. «Είμαστε μαζί με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που απολύονται στο τέλος του μήνα αντί να μονιμοποιηθούν. Είναι οι αόρατες ηρωίδες, αυτές που είχαν τα χειροκροτήματα της Μαρέβας, που τώρα απολύει ο υπουργός Οικονομικών που μοιράζει εκατομμύρια επιδοτήσεις στους πλούσιους φίλους του. Αν κάποιος πρέπει να φύγει είναι αυτός. Με τις καθαρίστριες στην πρώτη γραμμή του αγώνα θα νικήσουμε». 

 

Στέλλα Παλαιολόγου

«Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2021 οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, είναι πιο ευάλωτες στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε η Στέλλα Παλαιολόγου από την γραμματεία ισότητας της ΑΔΕΔΥ. «Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να καταργεί τη γενική γραμματεία ισότητας των φύλων και να συγχωνεύει τις πολιτικές ισότητας με την οικογένεια και το δημογραφικό. Είναι μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση».

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, σπουδάστρια δραματικής σχολής: «Οι εργαζόμενες-οι στην τέχνη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση, ενάντια στους κάθε λογής λιγνάδηδες και την κυβέρνηση που τους καλύπτει. Σήμερα οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των ιδιωτικών δραματικών σχολών βρισκόμαστε δίπλα τους, είμαστε εδώ σήμερα όλοι μαζί και θα νικήσουμε». 

 

Φιλιώ Φραγκάκου

«Η σημερινή μέρα δεν είναι γιορτή, είναι σύμβολο αγώνων και κατακτήσεων», τόνισε η Φιλιώ Φραγκάκου, συμβασιούχος καθαρίστρια στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. «Πριν τρία χρόνια οι καθαρίστριες του Αγίου Σάββα είχαμε κατέβει ξανά εδώ στις 8 Μάρτη, παλεύαμε τότε με 48ωρες απεργίες να μείνουμε στη δουλειά – και εν μέρει το πετύχαμε. Και τώρα ο πρόεδρος του σωματείου μας απειλείται με απόλυση επειδή κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου. Τους λέμε ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει, δεν θα αφήσουμε να διαλύσουν το σωματείο».

 

Ντολίς Ντόνφακ

Στη συνέχεια στην εξέδρα ανέβηκε το ντουέτο Stockhole Syndrome, που τραγούδησε για της «ξενιτιάς τον κήπο» κάνοντας την καλύτερη πάσα στις μετανάστριες και τις προσφύγισσες που πήραν αμέσως μετά το λόγο: «Εμείς ζούμε στην Ελλάδα μια πολύ δύσκολη ζωή. Ζητάμε από το κράτος χαρτιά, δικαίωμα στη δουλειά, πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρόσβαση στην Υγεία. Παλεύουμε σήμερα εδώ μαζί με όλες τις γυναίκες του κόσμου απέναντι στην αδικία και την ανισότητα»  τόνισε η Ντολίς Ντόνφακ από την κοινότητα Καμερούν, με τους συγκεντρωμένους να απαντάνε στα γαλλικά «Solidarite avec les immigres”.  

«Λέγομαι Μάσα, είμαι από το Αφγανιστάν και ζω στο στρατόπεδο της Μαλακάσας. Είμαστε πολλά παιδιά που ζούμε εκεί και θέλουμε να ζήσουμε στην πόλη, να πάμε σχολείο. Αγαπάμε πολύ τον ελληνικό λαό αλλά η κυβέρνηση δεν είναι καλή με τις γυναίκες, τα παιδιά, τους πρόσφυγες. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στην παγκόσμια μέρα των γυναικών, για να μπορέσουν να ακουστούν οι φωνές μας» είπε η Μάσα Σαρβαρί, 14χρονη προσφύγισσα από το στρατόπεδο της Μαλακάσας, για να πάρει την απάντηση «Eλευθερία-Αζαντί» στα φαρσί.

«Στην οργάνωσή μας έρχονται γυναίκες που καταγγέλλουν ότι τις βιάζουν, τις κακοποιούν και επειδή δεν έχουν άδεια παραμονής δεν μπορούν να το καταγγείλουν» είπε η  Λορέτα Μακόλεϊ, εκπρόσωπος των Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, έχοντας δίπλα της στην εξέδρα, τις προσφύγισσες από το Ιράκ. «Ελευθερία για όλες τις γυναίκες!»

 

Χουάνα Σταυριανού

«Οι γυναίκες στον χώρο μου αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή. Απεργούμε και διαδηλώνουμε σήμερα εδώ γιατί φέτος τον Μάρτη κλείνει ένας χρόνος που είμαστε σε αναστολή» τόνισε η Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος, από το Δίκτυο Καμαριέρα. «Διεκδικούμε τις δουλειές μας πίσω, διεκδικούμε καλυτέρευση της ζωής, συλλογικά, όπως ξέρει να αγωνίζεται η τάξη μας, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στις σελίδες του βιβλίου που κρατάω στα χέρια μου με τίτλο  «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο Γεννηματά και συντονίστρια της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη: «Σήμερα είναι μια πάρα πολύ ωραία ημέρα γιατί απέναντι σε όσα άθλια κάνει η κυβέρνηση, είμαστε στο δρόμο, τραγουδάμε, παλεύουμε, διεκδικούμε, απεργούμε και διαδηλώνουμε. Ένα χρόνο τώρα στην καραντίνα ξέρουμε. Δεν είναι τυχαίο που αυξήθηκε η βία απέναντι στις γυναίκες, δεν είναι τυχαίο που οι γυναίκες απολύονται περισσότερο, πληρώνονται χειρότερα. Οργανωνόμαστε με τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε, με την τάξη μας, για να στείλουμε τους εκβιαστές και την κυβέρνησή τους στον κάλαθο των αχρήστων. Μας ενώνει η δύναμη της απεργίας που μας έφερε χιλιάδες στο δρόμο σήμερα».

«Αυτή η μέρα καθιερώθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα για να μας θυμίζει τον αδιάκοπο αγώνα των γυναικών για ισότητα. Η γυναίκα ως αέναο σύμβολο της ζωής δεν προορίζει την μήτρα της απλώς για να φιλοξενεί έμβρυα αλλά για να κυοφορεί την ελπίδα για ένα κόσμο πιο δίκαιο και φιλόξενο για τους καρπούς της. Ο αγώνας της γυναίκας δεν έχει στεγανά. Ξεκίνησε διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, δικαίωμα ψήφου, ίσες ευκαιρίες και φτάνει σήμερα ως τον σεβασμό της ίδιας της ανθρώπινης ζωής ενός απεργού πείνας» τόνισε η Αργυρώ Γιαννουδάκη, δημοσιογράφος. 

Η Ξένια Μάρκου, φοιτήτρια διάβασε στη συγκέντρωση το ψήφισμα της Σχολής Μεταλλειολόγων, τονίζοντας ότι «οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η μαύρη εργασία, η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, των ΣΣΕ και του συνδικαλισμού είναι βασικές παράμετροι στην κλιμάκωση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων». 

«Η νεολαία μπαίνει στις μάχες ενάντια στον σεξισμό. Είμαστε εδώ, από τις φοιτήτριες που πρώτες κατήγγειλαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και έβαλαν τον χώρο της εκπαίδευσης στο ελληνικό #metoo μέχρι τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που είναι τώρα στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούν το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο» τόνισε η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ ΣΔΟΚΕ.

«Εκ μέρους των Proud Seniors Greece, ομάδας υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 50 χρονών και άνω, είμαστε εδώ για να φωνάξουμε δυνατά ότι δε πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω σε όλα όσα έχουμε καταφέρει και θα συνεχίσουμε μέχρι όλες μας ανεξαιρέτως να είναι ελεύθερες, συμπεριλαμβανομένου των τρανς θηλυκοτήτων, οι οποίες παρά τη νομοθεσία της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου το 2017 αντιμετωπίζουν διακρίσεις» ανέφερε η ομάδα στον χαιρετισμό της που αφιέρωσε στη μνήμη του συντρόφου, ηθοποιού και σκηνοθέτη, Βαγγέλη Χατζηνικολάου που μας άφησε πριν μερικούς μήνες.

«Είναι μια ιδιαίτερη συγκέντρωση αυτή, εδώ και σε όλο τον κόσμο, γιατί γίνεται σε συνθήκες πανδημίας, οι οποίες διεθνώς απέδειξαν για ακόμη μια φορά την αξία της φροντίδας που προσφέρει ο παγκόσμιος γυναικείος πληθυσμός στις κοινωνίες» τόνισε η Αλέκα Μακρή από το Μωβ και την Επιτροπή εναντίον της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

«Ποτέ άλλοτε στο χρόνο δεν έγινε η προσπάθεια να παρθούν τόσα πολλά δικαιώματα πίσω, δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών, σήμερα με αυταρχισμό και τρόπους αδιανόητους προσπαθούν να τα πάρουν πίσω. Δεν θα τους περάσει» είπε η Λία Γαζή από το Φεμινιστικό δίκτυο για την απεργία 8 Μάρτη.


Aθήνα

 

 

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Η Εργατική Αλληλεγύη στη Θεσσαλονίκη