Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι πρόσφυγες οργανώνονται στα camps

8 Μάρτη, Πρόσφυγες από το Σχιστό στην απεργιακή διαδήλωση. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Οι τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ οργανώνουν την 20 Μάρτη και μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων. Παρά τις αυθαίρετες απαγορεύσεις και τις απειλές, το μήνυμα των δυο μεγάλων κινητοποιήσεων του Μάρτη έχει φτάσει μέσα σε πολλά στρατόπεδα. Στον Ελαιώνα, μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί την 8 Μάρτη ετοιμάζεται σύσκεψη με πρόσφυγες ώστε να αναλάβουν να οργανώσουν τη συμμετοχή στις 20 Μάρτη. Στο Σχιστό, η συμμετοχή προσφύγων στην 8 Μάρτη ήταν καταλυτική ώστε να αρχίσει να οργανώνεται με ενθουσιασμό και η 20 Μάρτη. Στα δυο στρατόπεδα της Μαλακάσας, επιτροπές προσφύγων οργανώνουν εξορμήσεις και συζήτηση για μια μεγάλη κινητοποίηση στις 20 Μάρτη, ενώ δεκάδες κατέβηκαν με πούλμαν στις 8 Μάρτη. Το Σαββατοκύριακο 13-14 Μάρτη οργανώνονται νέες εξορμήσεις στα στρατόπεδα αυτά, καθώς και στον Κατσικά στα Γιάννενα και στο Βαγιοχώρι στη Θεσσαλονίκη.

Ο Τζοχόβα Καρσιέ, πρόσφυγας από την Γκάνα και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Μαρουσιού, μίλησε για τις εξορμήσεις στο νέο στρατόπεδο της Μαλακάσας: “Βλέπω στη Μαλακάσα ανθρώπους δεμένους χειροπόδαρα λόγω των συνθηκών. Δεν έχουν την ελευθερία που δίνουν τα χαρτιά, βρίσκονται σε ένα μέρος από το οποίο δεν έχουν πρόσβαση σε τίποτα. Είναι ένα βασανιστήριο, και είναι ένα απάνθρωπο, φρικτό στρατόπεδο.

Οι αρχές είπαν ότι δεν επιτρέπονται μέσα οι δημοσιογράφοι. Έτσι είναι παντού, έτσι κάνουν οι καπιταλιστές. Το να δει ο κόσμος πώς καταπιέζονται αυτοί οι άνθρωποι μέσα στα στρατόπεδα είναι κάτι που δεν το θέλουν. Έχουν κίνητρο να δημιουργούν αυτές τις συνθήκες και να χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρώπους. Η παρουσία δημοσιογράφων στο στρατόπεδο θα αποκαλύψει το τι πραγματικά συμβαίνει.

Μέλλον

Όταν τους μίλησα για τις κινητοποιήσεις της 8 και της 20 Μάρτη φάνηκε ότι ήταν κάτι για το οποίο αδημονούσαν. Έψαχναν για μια τέτοια ευκαιρία. Ήθελαν επίσης να ξέρουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται γι' αυτούς. Μια πολιτική ομάδα όπως η ΚΕΕΡΦΑ για παράδειγμα. Που ακούει την έκκλησή τους και καταλαβαίνει πώς νιώθουν. Με την άφιξή μας εκεί ένιωσαν άνθρωποι. Συνεργάστηκαν μαζί μας και είδαν σε μας λίγο από το μέλλον τους. Ότι μπορούν να επιστρέψουν. Πήραν θάρρος από τον τρόπο με τον οποίο τους πλησιάσαμε. Χρειάζονται περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνο εμάς, αλλά όλους τους Έλληνες πολίτες να τους πλησιάσουν. Γι' αυτό και δέχτηκαν με χαρά να συμμετάσχουν στην απεργιακή 8 Μάρτη.

Στις 20 Μάρτη η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη. Οι πρόσφυγες θέλουν επιπλέον να σταματήσουν και τις δυσκολίες που τους προκαλούν οι αρχές σχετικά με τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις. Οι διαδηλώσεις της 8 και τις 20 Μάρτη είναι το καλύτερο για όλους μας, ντόπιους και πρόσφυγες. Να βρεθούμε μαζί, να πάρουμε κουράγιο οι μεν από τους δε, να έχουμε μέλλον. Να βγει η αλήθεια προς τα έξω, να συνδεθούμε, να δουν οι πρόσφυγες το κλίμα της πόλης και να συμμετάσχουν στην κοινωνία, να είναι ενεργοί”.