Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20 Μάρτη - Παγκόσμια μέρα δράσης: Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες

Αθήνα: Ομόνοια 3μμ
Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ
Πάτρα: πλ. Γεωργίου 12μεσ
Γιάννενα: Περιφέρεια 12μεσ
Βόλος: πλ. Αγίου Νικολάου 1μμ
Χανιά: πλατεία Αγοράς 12μεσ
Ηράκλειο: πλ. Ελευθερίας 12μεσ
Ξάνθη: κεντρική πλατεία 12μεσ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο Ρατσισμό. Με πικετοφορίες, μαζικές εξορμήσεις στις γειτονιές, σε εργατικούς χώρους, σε κοινότητες μεταναστών και στρατόπεδα προσφύγων -που έδωσαν μαζικό παρών στην απεργιακή 8 Μάρτη για τα δικαιώματα των γυναικών-  απλώθηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο το κάλεσμα για την κινητοποίηση στις 20 Μάρτη. 

Πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές και αγωνιστές μας καλούν όλες και όλους να είμαστε εκεί. Ενάντια στις κυβερνητικές ρατσιστικές πολιτικές που αποκλείουν τους πρόσφυγες από τις δημόσιες δομές Υγείας, τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία και τις οικογένειες τους από μια αξιοπρεπή στέγη.  Ενάντια στις πολιτικές που κλείνουν τα σύνορα αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες αβοήθητους να πνιγούν στο Αιγαίο. 


Με την πανδημία τα πράγματα έχουν χειροτερέψει πάρα πολύ για εμάς. Πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους και άλλοι έχουν μεγάλες δυσκολίες με τις μετακινήσεις. 

Η πρόσβαση στα νοσοκομεία είναι πολύ προβληματική για εμάς και για τα παιδιά μας. Η καραντίνα έχει σημάνει ότι η επαφή με τα σχολεία και τους δασκάλους είναι δυσκολότερη. Καλούμε όλο τον κόσμο να είναι στην Ομόνοια στις 20 Μάρτη για να διαδηλώσουμε ενάντια στο ρατσισμό και τον αποκλεισμό των μεταναστών. Για ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος. 

Τζό Βαλένθια,
Ένωση Φιλιππινέζων Ελλάδας “Kasapi”
 
 

Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική καταδικαστική απόφαση για τη Χ.Α. είναι πολλά τα σημάδια (ασύλληπτο Παππά, Λαγού, γραφεία και σάιτ ΧΑ, αναστολές, μη αποζημιώσεις θυμάτων κ.α.) που δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμμορφώνεται αλλά και ενσωματώνει την πολιτική της στο μεταναστευτικό, το προσφυγικό και την καταστολή. 

Το ξεσπίτωμα των προσφύγων, η άγρια καταδίωξή τους, αλλά και η πολύπλευρη καθημερινή αστυνομοκρατία απέναντι σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που ασφυκτιά κάτω από το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής δείχνουν το αληθινό της πρόσωπο. Η κυβέρνηση μόνο απέναντι στην ακροδεξιά αισθάνεται υπόλογη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η μεγάλη διαδήλωση της 20ής Μάρτη είναι ένα ελπιδοφόρο κάλεσμα αντίστασης, συντονισμού και αντεπίθεσης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Κώστας Παπαδάκης, 
δικηγόρος των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της ΧΑ 

 

 
 
26/6/20, Πορεία Black Lives Matter-Refugee Lives Matter στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης
 
 
Στις 20 Μάρτη η κοινότητα του Μπαγκλαντές καλεί όλο τον κόσμο της να είναι στη διαδήλωση ενάντια στον ρατσισμό. 

Βιώνουμε τις ρατσιστικές συμπεριφορές και τις επιθέσεις και θέλουμε να τις σταματήσουμε. 

Πολλοί από εμάς έχουν χάσει τη δουλειά τους αυτούς τους τελευταίους μήνες με τον κορονοϊό. Θα είμαστε στο δρόμο γιατί θέλουμε χαρτιά για να μπορούμε να δουλέψουμε νόμιμα και να προσφέρουμε όπως οι ντόπιοι στην οικονομία. Έχουμε έρθει εδώ για να δουλέψουμε και δεν μας αφήνουν. Στις 20 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στη σκληρή συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι μας στις γειτονιές μας και στις δουλειές μας. 

Αμπντούλ Κουντούς, 
Πρόεδρος της Κοινότητας του Μπανγκλαντές

 

Στις 20 Μαρτίου θα διαδηλώσουμε. Θα διατρανώσουμε τη συνειδητή απόφασή μας να υπερασπίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια - κεντρική ιδιότητα της υπόστασης του ανθρώπου. Φιλόσοφοι είπαν: «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ένα αγαθό, που το κατέχουμε όλοι οι άνθρωποι εξ αδιαιρέτου». Που πάει να πει ότι, όταν τραυματίζεται η αξιοπρέπεια και ενός μόνον ανθρώπου στον κόσμο, τότε την ίδια στιγμή τραυματίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια της καθεμιάς και του καθενός από εμάς.

Διαδηλώνουμε στις 20 Μαρτίου, επειδή η ανθρώπινη αξιοπρέπειά ΜΑΣ τραυματίζεται καθημερινά στο πρόσωπο των ξεριζωμένων του κόσμου, που εξαναγκάζονται να φυτοζωούν στα στρατόπεδα προσφύγων ή (άστεγοι/ες στις πλατείες των μεγάλων πόλεών μας) να αγωνίζονται απεγνωσμένα για την επιβίωση των παιδιών τους.

Για τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ ανθρώπινη αξιοπρέπεια διαδηλώνουμε στις 20 Μαρτίου. Αυτήν που προσβάλλεται από την επανεμφάνιση της ναζιστικής ιδεολογίας και την έκδηλη ανοχή που την περιβάλλει. Αυτήν που τραυματίζεται καθημερινά από τον διογκούμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και την εκτεταμένη αυθαιρεσία.

Στις 20 Μαρτίου διαδηλώνουμε πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ μας άνθρωποι. Άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές ή θρησκευτικές αφετηρίες, από τις οποίες όλες/οι αντλούμε την ίδια αξία: της αλληλεγγύης στον λόγο και στην πράξη.

Στις 20 Μαρτίου διαδηλώνουμε με θεμελιωμένη στο συναίσθημα και στην επιστήμη αισιοδοξία οι θεματοφύλακες της ανθρώπινης ουτοπίας.  

Γιώργος Τσιάκαλος,
πανεπιστημιακός 
 
 

Η χρονιά της πανδημίας ανέδειξε ακόμα και στον “πολιτισμένο δυτικό κόσμο”, πέραν κάθε αμφιβολίας, τα απογυμωμένα δημόσια συστήματα υγείας και την αναγκαιότητά τους. Ακόμα και έτσι όμως, οι κυβερνήσεις (με πρωτοπόρα τη δική μας) δεν προέβησαν στην οφειλόμενη ουσιαστική και γενναία ενίσχυση των υγειονομικών δομών με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές / εξοπλισμό, δείχνοντάς μας ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις κοινωνίες, την υγεία μας και την ίδια μας τη ζωή με όρους κόστους, που πρέπει να συμπιεστεί.

Με τους ίδιους ακριβώς όρους αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και τα κράτη το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα. Δαιμονοποιώντας τους πρόσφυγες, δηλητηριάζοντας με μίσος και ρατσισμό τις κοινωνίες, στρέφοντας τους λαούς τον ένα απέναντι στον άλλο.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία, ότι ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, ο κατατρεγμένος από πόλεμο κι από φτώχεια, δεν είναι απέναντί μας - είναι μαζί μας. Δεν είναι εχθρός μας - είναι αδερφός και αδερφή μας.

Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε, όχι για να μοιραστούμε τη φτώχεια μας, αλλά για να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε και δικαιούμαστε ως κοινωνίες, να παλέψουμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, για εμάς, τους ντόπιους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τα παιδιά μας.

Ας είναι η 20 Μάρτη, η διεθνής μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, η αφετηρία συμπόρευσης, κοινής δράσης και αγώνα.

Βασίλης Τσάπας, 
Εντατικολόγος ΕΣΥ, μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ
 
 

Στις 20 Μάρτη ξεσηκωνόμαστε στην Ελλάδα και σε όλο τον Πλανήτη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό! Χαιρόμαστε για την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, όμως δεν τελειώσαμε! 

Διεκδικούμε:
Ανοίξτε τα σύνορα - κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης!
Άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους!
Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!
Άμεσος εμβολιασμός όλων των προσφύγων στα καμπ!

Έχουμε να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ξεδιπλώνει την πιο βάρβαρη ρατσιστική επίθεση κατά των προσφύγων και των μεταναστών ανοίγοντας ξανά το δρόμο στους φασίστες.

Η μάχη για να υπερασπιστούμε τις ζωές και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών είναι δεμένη με τις μάχες που δίνουμε όλες και όλοι μαζί, η εργατική τάξη και η νεολαία, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου και τις προσπάθειες να μας αποπροσανατολίσουν και να μας διασπάσουν. Δείξαμε τη δύναμη μας στις 7 Οκτώβρη επιβάλλοντας την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και με αυτήν την αυτοπεποίθηση χρειάζεται να συνεχίσουμε!

Δημήτρης Πολυχρονιάδης, 
δάσκαλος, πρώην μέλος ΔΣ ΔΟΕ
 
 

Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες ένας χρόνος, από τότε που 850 περίπου παιδιά της προσφυγικής δομής της Ριτσώνας παραμένουν ερμητικά αποκλεισμένα από κάθε μορφή εκπαίδευσης. Ένας χρόνος που η επίσημη πολιτεία, που στην περίπτωσή μας εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει φροντίσει ώστε οι προσφυγόπαιδες να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση. 

Παρόλο που οι συντονιστές/στριες εκπαίδευσης προσφύγων, φρόντισαν για την έγκαιρη εγγραφή των παιδιών στα σχολεία μας, οι θεσμικοί άρχοντες της πόλης μας, αρθρώνουν επικίνδυνα ξενοφοβικό λόγο, προκειμένου να ορθώσουν εμπόδια στην ένταξη των παιδιών αυτών στη σχολική κοινότητα, όπου είναι ευπρόσδεκτα και καλοδεχούμενα από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, όπως καταδείχτηκε και σε πρόσφατη τηλεσυνάντηση   των 15μελών των Γυμνασίων της πόλης μας.  

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας και ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών, η Ένωση Γονέων, τα 15μελή συμβούλια, καθώς και φορείς και συλλογικότητες της πόλης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε τα ταλαιπωρημένα παιδιά του πολέμου να επιστρέψουν στα θρανία, μαζί με όλα τα άλλα παιδιά. Εμείς οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες των σχολείων μας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να άρουμε όλα τα εμπόδια και να κρατήσουμε το δρόμο ανοιχτό προς την απελευθερωτική γνώση, απλώνοντας δίκτυ αλληλεγγύης, όπως πράξαμε από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην περιοχή μας.      

Χαρά Νίκα,
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Εύβοιας
 
 

Στις 20 Μάρτη, την παγκόσμια μέρα αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, ξεδιπλώνονται δράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στον ρατσισμό, την καταπάτηση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων! Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια με πρωτεργάτη την ΚΕΕΡΦΑ και τη συμμετοχή πολλών συλλογικοτήτων ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών, οργανώνονται δράσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. 

Έχουν και έντονο αντιφασιστικό χαρακτήρα και συνέβαλαν ιδιαίτερα στην αποκάλυψη της δολοφονικής δράσης και την εμβληματική καταδίκη της εγκληματικής ΧΑ. Επίσης, υπάρχει συνεχής και ουσιαστική στήριξη προσφύγων και μεταναστών και μεγάλη πίεση προς την εξουσία για να σεβαστεί στοιχειώδη δικαιώματά τους. Τους πλήττει από την πρώτη στιγμή η κυβερνητική ακροδεξία, αντιλαϊκή και αντιδικαιωματική πολιτική. Νέες Μόριες - φυλακές σε Καρα-Τεπέ, Μαλακάσα κλπ, επιστροφές στην Τουρκία, εξώσεις, αυξημένοι θάνατοι, ουσιαστικός αποκλεισμός από Υγεία και εκπαίδευση με πρόσχημα τον κορονοϊό!… 

Η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής βάζει το αγωνιστικό λιθαράκι της και συλλογικά παλεύουμε για τη ΖΩΗ! Έγραφαν μαθητές μας στα Χανιά: “Το σχολείο δεν κοιτάζει γλώσσα και φυλή! Δώστε την παιδεία σε κάθε μαθητή!”

Χρήστος Κουρνιώτης, 
μέλος της ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής
 
 
 
4/2, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης
 

Αυτή η χρονιά μας φέρνει αντιμέτωπους με την κορύφωση μιας κοινωνικής κρίσης που χτυπά προς πάσα κατεύθυνση. Βιώνουμε την πανδημία με τον εγκλεισμό, την ανεργία, την υποτυπώδη εκπαίδευση, την απογύμνωση του ΕΣΥ, την καθυπόταξη του πολίτη με ασπίδα τη Δημοσια Υγεία τη στιγμή που περνούν στη Βουλή οι χειρότεροι νόμοι για την Παιδεία, την κοινωνική και οικονομική πολιτική. 

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και οι παράνομες επαναπροωθήσεις αποσιωπούνται συστηματικά από τα εγχώρια ΜΜΕ τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος βοά. Μόνος δρόμος η επαγρύπνηση και η αλληλεγγύη. Η 20 Μάρτη είναι πλέον παγκόσμιος θεσμός, δεν είμαστε απομονωμένοι όσο συμμετέχουμε, μιλάμε ανοιχτά και διεκδικούμε μία δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία για όλους. Η φωνή μας έχει νόημα και δύναμη. Σας περιμένουμε όλους!

Άννα Στάμου,
Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας
 
 

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ Χανίων πήρε απόφαση να συμμετέχουμε στη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό στις 20 Μάρτη. Η κυβέρνηση έχει κάνει την τηλεκπαίδευση κανονικότητα. Μια κανονικότητα που περιθωριοποιεί τα παιδιά των φτωχών, των μεταναστών και των προσφύγων. 

Την ίδια στιγμή τα αιτήματα των προσφύγων παραμένουν. Βλέπουμε τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν μέσα στα στρατόπεδα που εγκλωβίζουν τα προσφυγόπουλα και τα αποκλείουν από την εκπαίδευση. Απαιτούμε να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος και φυλής. Παλεύουμε για ανοιχτά σύνορα και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μαζί τους γιατί είναι κομμάτι της τάξης μας, της εργατικής τάξης. Δεν θα αφήσουμε την αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ να τους στερήσει το δικαίωμα στη ζωή. Θα είμαστε όλοι μαζί στους δρόμους όπως κάναμε και στις 8 Μάρτη!

Αλί Μουσταφάογλου, 
αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Χανίων
 
 

Η φετινή Διεθνής Μέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό βρίσκει τους λαούς του κόσμου να αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή. Ένα δικαίωμα που βρίσκεται σε κίνδυνο, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως επειδή οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτό τον αγώνα ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες. 

Φέτος θα διαδηλώσουμε, έχοντας κερδίσει με τον αγώνα μας ένα βασικό αίτημα των προηγούμενων χρόνων: την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας. Έχουμε δρόμο ακόμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει σκληρή ρατσιστική, αντιλαϊκή πολιτική με άγρια καταστολή που δείχνει πόσο φοβάται. Να κάνουμε το φόβο της πραγματικότητα. Στις 20 Μάρτη, όλοι στους δρόμους σε μια παγκόσμια αντιρατσιστική, αντιφασιστική διαδήλωση. 

Θανάσης Διαβολάκης, 
δημοτικός σύμβουλος Πειραιά 
 
 

Η πανδημία, ως πρόσχημα, επανέφερε με ένταση στο δημόσιο διάλογο ένα μείζον ζήτημα: τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από αυτό που είναι ο φυσικός χώρος κάθε παιδιού: το σχολείο. Όχι μόνο γιατί τους στερούν τη φοίτησή τους εκεί, παρουσιάζοντάς τα ως «βαρίδια»,  αλλά και γιατί, σε συνθήκες τηλε-εκπαίδευσης, το πρόβλημα οξύνεται. 

Ως κοινότητα υποδοχής, οφείλουμε να συνδράμουμε την, με κάθε τρόπο ενσωμάτωση, γεγονός που συνυφαίνεται με την πολιτισμική μας ευαισθησία, τη δεκτικότητα και το σεβασμό. 

Το σχολείο δεν είναι μόνο πάροχος γνώσεων… είναι και χώρος συναισθηματικής ασφάλειας και ωρίμανσης. Γι’αυτό και η Εκπαίδευση, οφείλει να είναι συμπεριληπτική. Δεν επιτρέπεται να οδηγεί στον αποκλεισμό, γιατί στερεί από κάθε παιδί, προσφυγόπουλο ή μη, την εξοικείωση με τον Άλλο και, εντέλει, την αποδοχή.

Η υπεράσπιση του Δικαιώματος των μικρών προσφύγων στην Εκπαίδευση, συνιστά υπεράσπιση της Δημοκρατίας και από αυτό τον αγώνα, ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες, δεν μπορούμε να απουσιάζουμε.

Κατερίνα Ζαμαρία, 
Φιλόλογος στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση