Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Θεσσαλονίκη: Εμπρός για μαζική 20Μ

Το Σάββατο 6/3 έγινε με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ του Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι ομιλητές ανέπτυξαν διάφορες πτυχές της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και τις απαντήσεις του κινήματος. Ο Κ. Τορπουζίδης, εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ έβαλε το πλαίσιο της φετινής κινητοποίησης για τις 20 Μάρτη: Με τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα - φυλακές, με τις χειρότερες συνθήκες, ο Μητσοτάκης κάνει περιοδεία στον Έβρο και περηφανεύεται για την αποτροπή της περσινής «εισβολής», έχει καταργήσει το δικαίωμα ασύλου και στρώνει τον δρόμο στους φασίστες, από το Ωραιόκαστρο ως τη Χαλκίδα. Η άθλια κατάσταση των προσφύγων γεννά και την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους, όπως φάνηκε και με το σκάνδαλο Λιγνάδη.  

Στη συνέχεια η πανεπιστημιακός Αλ. Ιωαννίδου προειδοποίησε ότι η προσφυγιά είναι πιθανή για όλους μας. Και η φτώχεια είναι πόλεμος και πρέπει να στηρίξουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες, απέναντι στην παραπληροφόρηση της κυβέρνησης και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, την απαγόρευση δημοσίευσης πληροφοριών από τα στρατόπεδα, τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγεία, ενώ μας κάλεσε να δυναμώσουμε τη δράση μας γιατί «η δράση σταματάει τα δάκρυα». 

Από το ΔΣ της ΕΝΙΘ, ο Β. Τσάπας, μίλησε για τον αποκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών από την υγεία. Τόνισε ότι, «ενώ στα στρατόπεδα υπάρχει νοσογόνος συνθήκη, σωματικά και ψυχικά, η παροχή υγείας είναι προσχηματική εως καθόλου». Με το κίνημα της υγείας, να είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, ζήτησε στέγαση και υγεία για όλους. «Αντί των λιμενικών θα έπρεπε να εμβολιάζονται οι πρόσφυγες». 

Η Κ. Τσαλταμπάση, δασκάλα, ανέλυσε τις επιθέσεις στην παιδεία, με την «ατομική ευθύνη» να οδηγεί σε αποκλεισμούς χιλιάδων μαθητών, με πρώτο θύμα τα παιδιά των προσφύγων. «Χωράνε όλοι στα σχολεία μας, με προσλήψεις δασκάλων και καθαριστών. Χωράνε στα σπίτια και τα νοσοκομεία. Χωράνε όλοι στην κοινωνία μας». Ενδιαφέρουσα και η συζήτηση που ακολούθησε με εργαζόμενους από κοινωνικές δομές, να προτείνουν να δυναμώσουμε την επικοινωνία με τους πρόσφυγες και να ενεργοποιήσουμε τους δήμους στην προσπάθεια της ένταξης των προσφύγων στις γειτονιές μας. Άλλες πλευρές των επιθέσεων στους πρόσφυγες, αλλά και την απάντηση από τη μεριά του κινήματος (από τους φοιτητές μέχρι τα συνδικάτα), ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους, οι ομιλήτριες/ες και κάλεσαν να δώσουμε δυναμικό παρών, «ώστε η 20 Μάρτη, να γίνει όπως η 7 Οκτώβρη» .

Νίκος Χατζάρας, 
εργαζόμενος στο Βοήθεια στο Σπίτι