Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αγώνας ενάντια στα “pushback”

9/10, Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Απαράδεκτες, παράνομες μεθόδους της Αστυνομίας Λέσβου σε βάρος αλληλέγγυων από την Ολλανδία κατήγγειλε η ΚΕΕΡΦΑ σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 16/10. Ο λόγος που η Κατίνκα Σιμονσέν, η Μάρτχε Επέμα και ο Ματίας βαν ντε Πορτέρε υπέστησαν αυτή τη μεταχείριση είναο ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν νεοαφιχθέντες πρόσφυγες που υπέφεραν μέσα στο κρύο και τη βροχή για ώρες αβοήθητοι.

Όπως περιέγραψε η Κατίνκα Σιμονσέν, μόλις έμαθαν από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για την άφιξη 27 προσφύγων, και γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να τους μεταφέρουν κάπου με το αυτοκίνητο γιατί αυτό θεωρείται διακίνηση, κάλεσαν την ακτοφυλακή και έδωσαν το ακριβές σημείο. Οι 14 πρόσφυγες είχαν προχωρήσει μέσα στο δάσος από τον φόβο της επαναπροώθησης ενώ οι αλληλέγγυοι κατάφεραν να βρουν τους 13 που περίμεναν για βοήθεια και βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Μετά από πολλές ώρες, όταν οι 13 μεταφέρθηκαν στον Καρά Τεπέ, η αστυνομία πήρε τα διαβατήρια των τριών αλληλέγγυων και τους ζήτησε να ακολουθήσουν στο τμήμα, για μια «τυπικότητα». Στην πραγματικότητα τους περίμενε μια πολύωρη διαδικασία ανάκρισης, ενώ τη μία γυναίκα ανάγκασαν να γδυθεί εντελώς και προχώρησαν ακόμη και σε έλεγχο των γεννητικών της οργάνων.

«Μας κράτησαν για ώρες, χωρίς φαγητό και νερό, χωρίς να μας επιτρέψουν να κάνουμε τηλέφωνο και χωρίς να μας απαντήσουν σε καμία από τις ερωτήσεις μας γιατί γίνεται αυτό. Ευτυχώς πριν αφήσουμε το τηλέφωνο είχα στείλει μήνυμα σε φίλη στην Ολλανδία ότι φοβάμαι ότι θα μας συλλάβουν. Η φίλη μου άρχισε να παίρνει τηλέφωνα. Στη 1, ένας δικηγόρος βρισκόταν έξω από το τμήμα. Χάρη στον δικηγόρο μπορέσαμε να φύγουμε μόνο ως μάρτυρες. Θεωρώ ότι αν δεν είχα στείλει μήνυμα στη φίλη μου θα είχαμε μείνει πολύ περισσότερες ώρες και πολύ πιθανά να μας είχαν απαγγελθεί κατηγορίες», τόνισε η ακτιβίστρια.

Εξαφάνιση

Στο μεταξύ οι υπόλοιποι 14 πρόσφυγες που είχαν προχωρήσει μέσα στο δάσος εξαφανίστηκαν. Οι ομάδες που είχαν επικοινωνία μαζί τους, όπως και οι ίδιοι οι αλληλέγγυοι, δεν μπορούσαν πια να μάθουν νέα τους. Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει ότι οι πρόσφυγες αυτοί ήταν θύματα της αντιμετώπισης που έχουν οι πρόσφυγες όταν δεν υπάρχουν αλληλέγγυοι μπροστά: «Στα χέρια μας έχουμε στοιχεία που θα τα δημοσιοποιήσουμε και που επιβεβαιώνουν ότι οι 14 έχουν επαναπροωθηθεί. Για εμάς, δεν αγνοούνται».

Η Ίνγκεμπορκ Μπέγκελ, ανταποκρίτρια δημοσιογράφος από την Ολλανδία, τόνισε: «Αυτό που συνέβη δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, είναι συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ και κατ’ επέκταση της Ελλάδας. Πλέον οι επαναπροωθήσεις έχουν γίνει κανονικότητα. Από τον Μάρτιο του 2020, πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης, έχουν πέσει κατά 95% οι αφίξεις. Τρίχες! Έρχονται πρόσφυγες και μάλιστα πολλοί. Στη σελίδα της Aegean Boat Report, ο Τόμι Όλσεν που δουλεύει από τη Νορβηγία με δικά του μέσα, συλλέγει πληροφορίες για κάθε βάρκα που φεύγει από την Τουρκία και φτάνει στα ελληνικά νησιά. Θα δείτε πόσες εκατοντάδες άνθρωποι πατάνε το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος και τελικά κακοποιούνται από την αστυνομία ή το λιμενικό, τους κλέβουν τα λεφτά και τα τηλέφωνα και ‘μυστηριωδώς’ εξαφανίζονται».

Τόνισε πόσο καταστροφική είναι και για την ψυχική υγεία των προσφύγων η τακτική του ελληνικού κράτους να αρνείται τις επαναπροωθήσεις παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που βγάζει στο φως η ερευνητική δημοσιογραφία, τη στιγμή που αυτές τις τραυματικές εμπειρίες τις έχουν ζήσει στο πετσί τους. Θύμισε επίσης ότι και η ίδια διώκεται επειδή φιλοξένησε έναν πρόσφυγα, κάτι για το οποίο, όπως υπογραμμίζει, έστρωσε τον δρόμο η ακραία ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.