Εργατικό κίνημα
Αλληλεγγύη στις καθαρίστριες

1/7, Συγκέντρωση σχολικών καθαριστριών στο Υπ.Εσωτερικών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Αντιρατσιστική στάση εργασίας με αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυμένων σχολικών μεταναστριών καθαριστριών σχολείων καλεί τη Δευτέρα 25/10 (10πμ-12μεσ) το Σωματείο καθαριστριών/τών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής. Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Β.Σοφίας 15).

Απαίτηση του σωματείου είναι η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή ώστε να προσληφθούν όλες οι αποκλεισμένες λόγω έλλειψης ελληνικής ιθαγένειας καθαρίστριες και καθαριστές που εργάζονται ακόμη και πάνω από 20 χρόνια στα δημόσια σχολεία.

Σε κοινό τους κάλεσμα στην κινητοποίηση η Επιτροπή απολυμένων καθαριστριών/ών μεταναστριών/ών σχολείων Δήμου Αθήνας και η ΚΕΕΡΦΑ επισημαίνουν ότι «η εμμονή του Βορίδη στο να αποκλειστούν με ρατσιστικά κριτήρια οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων είναι ένα χτύπημα στην ενότητα της εργατικής τάξης, με τον αποκλεισμό κομματιού που είναι ήδη ενταγμένο στην κοινωνία, με τα παιδιά του να έχουν σπουδάσει, να έχουν ιθαγένεια αλλά από τους ίδιους να απαιτεί η κυβέρνηση να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται! Είναι πρόκληση να τις στέλνουν να φτιάξουν ΚΟΙΝΣΕΠ, κάτι που τις βάζει να γίνουν εργολάβοι του εαυτού τους, να μείνουν για όλη χρονιά έξω από τα σχολεία έτσι κι αλλιώς, αντί να δώσουν την λύση που δόθηκε πέρυσι, με ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή. Είναι ο ορισμός της ρατσιστικής απανθρωπιάς να στέλνεις στην ανεργία τις μετανάστριες καθαρίστριες, λίγο πριν την σύνταξη κάποιες από αυτές και αμέσως μετά στην εξαθλίωση, αφού σε αρκετούς τελειώνει άμεσα το επίδομα ανεργίας... Διεκδικούμε την επαναπρόσληψη όλων, την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς ρατσιστικούς αποκλεισμούς. Καλούμε τα συνδικάτα, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τη ΔΟΕ, το ΕΚΑ, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές σχολείων, τις κινήσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών να στηρίξουν την αντιρατσιστική κινητοποίηση αλληλεγγύης στις μετανάστριες καθαρίστριες και να δώσουν το παρών στο πλευρό τους».

Ψήφισμα αλληλεγγύης στις μετανάστριες καθαρίστριες μπήκε και στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 16/10.