Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ντελιβεράς, μετανάστης, νεκρός

Η σκηνή του ατυχήματος. Φωτό: Intime

Τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, ένας δεκαοκτάχρονος ντελιβεράς από το Πακιστάν σκοτώθηκε στην Καλλιθέα ενώ πάλευε για το μεροκάματο. Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”: «Ο τραγικός θάνατος του 18χρονου Πακιστανού ντελιβερά Ανέες Μίρ του Αμτζάτ στην Καλλιθέα γέμισε θλίψη την οικογένεια του, τους φίλους και του συναδέλφους του. Ξεψύχησε στην άσφαλτο στο μεροκάματου του τρόμου των ντελιβεράδων. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του Ανέες Μίρ. Εργαζόταν ως ντελιβεράς σε εστιατόριο στην Πλατεία Θεάτρου στην Αθήνα. 

Ήρθε, 15 χρόνων στην Ελλάδα. Έμενε στο στρατόπεδο προσφύγων της Θήβας. Είχε κάρτα αιτούντος ασύλου και διέμενε σε διαμέρισμα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ τον τελευταίο μήνα. Η οικογένεια του, οι γονείς του και τα δύο αδέλφια ζουν μέσα στη φτώχεια στο Πακρέβαλι δίπλα από το Σιαλκότ, της πατρίδα της βιομηχανίας αθλητικών ειδών. Γι’ αυτό έκανε το επικίνδυνο ταξίδι, για να εξασφαλίσει στήριξη δουλεύοντας.

Στην πράξη, χωρίς χαρτιά, άδεια παραμονής και εργασίας προσπαθούσε να στηρίξει την οικογένεια του για να επιβιώσει. Είναι ώρα τα εργατικά συνδικάτα να απαιτήσουν χαρτιά για όλους τους μετανάστες εργάτες και μετανάστριες εργάτριες, την νομιμοποίηση όλων χωρίς προϋποθέσεις.»

Ανακοίνωση έβγαλε και το αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον κλάδο «Καμαριέρα» στην οποία υπογραμμίζει: «Ο θάνατος του συναδέλφου Ανέες Μίρ φέρνει στην επιφάνεια ένα ακόμη ζήτημα. Χιλιάδες συνάδελφοι μετανάστες δουλεύουν στον κλάδο του τουρισμού επισιτισμού, τις περισσότερες φορές με πολύ χαμηλότερα μεροκάματα και χωρίς δικαιώματα, μόνο και μόνο επειδή είναι μετανάστες ή επειδή δεν έχουν χαρτιά. Είναι ώρα τα συνδικάτα μαζί και το Συνδικάτο Τουρισμού Επισιτισμού Αττικής, να απαιτήσουμε χαρτιά για όλους τους μετανάστες/στριες, και την νομιμοποίηση όλων χωρίς προϋποθέσεις. Η μαζική παρουσία δεκάδων μεταναστών στις εκλογικές διαδικασίες του Συνδικάτου Τουρισμού Επισιτισμού μπορεί να το επιβάλει.

Σαν ‘Καμαριέρα’ ζητάμε από το Συνδικάτο Τουρισμού Επισιτισμού, να στηρίξει οικονομικά την επιστροφή της σωρού του συναδέλφου Ανέες Μίρ, στην οικογένεια του στο Πακιστάν».

Η ΣΒΕΟΔ καλεί σε κινητοποίηση-μοτοπορεία το Σάββατο 23/10, 1μμ Θησέως και Χαροκόπου.