Εργατικό κίνημα
Αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

19/10, Απεργιακή συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/10 το πρωί, ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. 

Την ίδια μέρα γινόταν η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ για να αποφασίσουν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια ευρώ, με τον αποκλεισμό του Δημοσίου, χαρίζοντας ουσιαστικά τη ΔΕΗ στους κερδοσκόπους των funds. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ, αντιπροσωπείες από Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, συνδικαλιστές από το ΕΚΑ και άλλες ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης κατέβηκε στη συγκέντρωση με το πανό «Όχι ιδιωτικοποιήσεις – Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ».

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του ξεπουλώντας με το έτσι θέλω τη ΔΕΗ, μια από τις τελευταίες δημόσιες επιχειρήσεις που υπάρχουν, θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος αντί να το μειώσουν», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ και μέλος ΔΣ ΕΚΑ. «Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα με τη βροχή την Πέμπτη 14/10. Πλημμύρισαν αρκετοί υπόγειοι υποσταθμοί και το εναέριο δίκτυο είχε βλάβες με τα κλαδιά που έπεφταν. Για άλλη μια φορά έπεσε όλο το βάρος στους ελάχιστους τεχνικούς που έχει η ΔΕΗ. Αυτοί έδωσαν τη μάχη για να έχει ρεύμα το κοινωνικό σύνολο. Με την ιδιωτικοποίηση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και οι πολίτες δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους». 

«Στην κινητοποίηση της Κυριακής 17/10 στην Πτολεμαΐδα συμμετείχαν όλοι οι φορείς, το εργατικό κέντρο και το σύνολο των εργατικών σωματείων, εκτός από τον Περιφερειάρχη», σημείωσε ο Μόσχος Μόσχου, πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος». Στείλαμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι δεν θα αφήσουμε να παραδοθεί η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού στα ιδιωτικά συμφέροντα και δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες γιατί αυτό θα το πληρώσουν ακριβά οι καταναλωτές».

«Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες καταφέραμε την Παρασκευή 15/10 να διαδηλώσουμε στη Μεγαλόπολη, με ικανοποιητική συμμετοχή από εργαζόμενους, συνταξιούχους, πολίτες αλληλέγγυους και φορείς της πόλης», μας είπε ο Σαράντος Αλεξανδρής, από τη Μεγαλόπολη. «Δρομολογείται η ερημοποίηση της περιοχής αν απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι από την απολιγνιτοποίηση. Σε αυτή τη συγκυρία, με την τεράστια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και στα πλαίσια της απελεύθερωσης της ενέργειας, η πλήρης ιδιωτικοποίηση θα σημάνει τεράστιες αυξήσεις για τα νοικοκυριά. Είναι ψέμα ότι ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές. 20 χρόνια τώρα το διαψεύδουν οι εξελίξεις και εδώ και παγκόσμια».

Από άκρη σε άκρη

«Η ΔΕΗ ήταν εταιρία που είχε μέχρι και 40 χιλιάδες εργαζόμενους, κατάφερε να φτάνει το ρεύμα από άκρη σε άκρη της χώρας και σε κάθε ακριτικό νησί, με χαμηλό κόστος για τον κόσμο», μας είπε η Στέλλα Πολίτου, συνταξιούχος της ΔΕΗ. Από το 1999 και μετά, από τότε που η ΔΕΗ μπήκε στο χρηματιστήριο -δυστυχώς με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ- άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και φτάσαμε εδώ σήμερα. Το ασφαλιστικό ταμείο μας ήταν ενσωματωμένο στην περιουσία της ΔΕΗ και ήθελαν να το ξεπουλήσουν και αυτό. Κατεβήκαμε σήμερα αρκετοί συνταξιούχοι παρά τη δυσκολία λόγω πανδημίας.

Η Ντόρις από το Συνδικάτο Μετάλλου της Γερμανίας IGM πήρε τον λόγο στην εξέδρα και καταχειροκροτήθηκε. «Ερχόμαστε στην Ελλάδα κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησαν τα μνημόνια για αλληλεγγύη και για να δουλέψουμε μαζί με συνδικάτα», τόνισε. «Στο Αμβούργο πριν 25 χρόνια ιδιωτικοποιήθηκε η ενέργεια κατά 49%, οι τιμές αυξήθηκαν και οι εργαζόμενοι δούλευαν σε χειρότερες συνθήκες ή απολύθηκαν. Μετά από χρόνια αγώνα, από τα συνδικάτα κυρίως, καταφέραμε να γίνει δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και να το κερδίσουμε. Στην αρχή ο Δήμαρχος αγνόησε την απόφαση του δημοψηφίσματος, αλλά εμείς συνεχίσαμε και νικήσαμε. Αυτή τη στιγμή η ενέργεια ανήκει στο δημόσιο».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή με το σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ – Κάτω τα χέρια από το περιβάλλον”, μοιράζοντας μαζικά την προκήρυξη που καλεί στο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη, ημέρα παγκόσμιου ξεσηκωμού ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη. «Η απάντηση στην περιβαλλοντική καταστροφή δεν μπορεί να είναι η λεηλασία της ΔΕΗ και η ανεργία και οι χειρότερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους της, αλλά ένα πρόγραμμα επενδύσεων, κάτω από δημόσιο και εργατικό έλεγχο, που θα αφήσει όλα τα ορυκτά καύσιμα εκεί που είναι θαμμένα στο έδαφος και στο βυθό της θάλασσας και θα προχωρήσει στην αντικατάστασή τους. Δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους κι επανακρατικοποιώντας την ενέργεια, τα λιμάνια, τον σιδηρόδρομο, τα αεροδρόμια κλπ. Για να γίνει η ενέργεια κοινωνικό αγαθό προσβάσιμο σε όλους και όχι πανάκριβο εμπόρευμα όπως είναι σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία. 

Μάνος Νικολάου

Συναυλία στο Κερατσίνι

Μεγάλη συναυλία οργανώθηκε στις 13/10 στα πλαίσια των εκδηλώσεων του δήμου Κερατσινίου για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, σε συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με την εκδήλωση να παίρνει και χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στη συναυλία καλούσαν και είχαν παρουσία οι δημοτικές κινήσεις Ανταρσία στο Λιμάνι και Ανταρσία στην Κοκκινιά. «Το 1944 οι ναζί κατακτητές ήταν έτοιμοι να καταστρέψουν στο φευγιό τους την Ηλεκτρική. Ο ΕΛΑΣ έδωσε μάχη και έσωσε το εργοστάσιο, με την αποφασιστική συμβολή των εργαζόμενων. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με απεργία στις 19/10. Είμαστε μαζί τους. Να μην αφήσουμε να χαρίσουν τη ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο!», σημειώνει στο κάλεσμά της η Ανταρσία στο Λιμάνι. Πολύ θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στις συντρόφισσες και συντρόφους του ΣΕΚ που μοίραζαν μαζικά την προκήρυξη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και διακινούσαν την Εργατική Αλληλεγγύη. Στη συναυλία συμμετείχε και η ΠΟΘΑ παίρνοντας θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. 


Εκδήλωση στα Χανιά

Εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ διοργάνωσε στις 14/10 το Εργατικό Κέντρο Χανίων και ο Σύλλογος εργαζομένων ΔΕΗ ΑΗΣ Χανίων με συμμετοχή περίπου 100 ατόμων. Χαιρέτησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από τοπικά σωματεία, φορείς της πόλεις και κόμματα, ο πρόεδρος του ΕΚΧ, Γιάννης Μανωλικάκης, που άνοιξε την συζήτηση και ο Κώστας Ηλιάκης, πρόεδρος του ΔΣ ΑΓΕΣ ΔΕΗ στα Χανιά. 

Στην τοποθέτηση μας ως δημοτικό σχήμα Ανταρσία στα Χανιά, αναφέραμε μεταξύ άλλων ότι κυβερνήσεις της ΝΔ από το 1993 προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν την ενέργεια. Οι αγώνες των εργαζόμενων της ΔΕΗ είναι αυτοί που σταμάτησαν αυτές τις προσπάθειες στο παρελθόν και αυτοί είναι που μπορούν να βάλουν φρένα στα σχέδια της κυβέρνησης και τώρα. Την ώρα της εκδήλωσης “πάνω από 800 σπίτια ήταν χωρίς ρεύμα στην Αθήνα, επειδή 10 υπόσταθμοι είχαν πλημμυρίσει. Αν περάσουν τα σχέδιά τους, οι υπηρεσίες θα χειροτερεύσουν πολύ”, όπως αναφέραμε και σε αυτό συμφωνούσαν όλοι. Οι συνεχείς προσπάθειες των εργαζόμενων, κάτω από αντίξοες συνθήκες τις περισσότερες φορές, είναι που εξασφαλίζουν ότι οι βλάβες θα αποκαθίστανται άμεσα, είτε αυτό αφορά την Αθήνα, είτε το πιο απομακρυσμένο χωριό στην επικράτεια. 

Στα Χανιά ο Μ.Ο. ηλικίας των εργαζόμενων στην ΔΕΗ είναι 50-52 χρόνων αρκετοί από αυτούς/ές τα αμέσως επόμενα χρόνια θα βγουν στην σύνταξη, για αυτό τονίσαμε την σημασία που έχει ταυτόχρονα η μάχη για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων. Αν καταφέρουν να περάσουν την ιδιωτικοποίηση, οι σχέσεις εργασίας θα γίνουν χειρότερες για όλους τους εργαζόμενους.

Μανώλης Φιωτάκης