Εργατικό κίνημα
ΛΑΡΚΟ: Απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 13 Νοέμβρη

Συνέλευση εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Νέα 24ωρη απεργία σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρίας και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Σάββατο 13 Νοέμβρη αποφάσισαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Διεκδικούν να συνεχιστεί η ενιαία λειτουργία της εταιρίας και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα κόντρα στην ιδιωτικοποίηση και την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση.

«Πριν 21 μήνες η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ψήφισε και έβαλε σε εφαρμογή την εκποίησή της μέσω της διαδικασίας της «εκκαθάρισης εν λειτουργία», αναφέρει η ανακοίνωση των σωματείων. «Η κυβέρνηση πολιτικά έχει “χάσει το παιχνίδι”. Μέσα σε αυτή τη διετία της εκκαθάρισης δεν μπόρεσε να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ένα “βαρέλι δίχως πάτο”, όπως έλεγε. Οι εργαζόμενοι αποκαλύψαμε τόσο την διαχρονική, συνειδητή και εικονική υπερχρέωση, όσο και προβλέψαμε έγκυρα την απαξίωση μέχρι εσχάτων που θα γινότανε μέσα από την διαδικασία της εκκαθάρισης για να πέσει το αντίτιμο, για να μπορούν να εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούμε τις απολύσεις μας… 21 μήνες μείναμε όρθιοι και συνεχίζουμε. Έχοντας αποκούμπι την τεράστια αλληλεγγύη που έχουμε δεχτεί αυτά τα δύο χρόνια είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε». 

«Αγωνιζόμαστε πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και έχουμε μεγάλη αγωνιστική εμπειρία», αναφέρει ο Ντίνος Καραμέρης εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. «Έχουμε τραβήξει τα πάνδεινα και μέχρι σήμερα έχουμε 80 νεκρούς συναδέλφους. Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ που θα σημάνει καταστροφή για τους εργαζόμενους και εκποίηση πολύτιμης δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τα πάντα, μέχρι και τα βουνά και τη θάλασσα. Ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ είναι στο τελευταίο στάδιο και οι εργαζόμενοι είμαστε στον αέρα χωρίς αύριο. Μιλάμε για 1.200 εργαζόμενους στη Λάρυμνα και για πολλαπλάσιο αριθμό σε Καστοριά, Βοιωτία, Χαλκίδα. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη καταστρώνει ένα έγκλημα για να ξεπουλήσουν τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς να την νοιάζει τι θα γίνουν το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις. Θα μπορούσε η εταιρία να είναι παραγωγική και κερδοφόρα. Είναι ακόμα ένα σκάνδαλο, όπως η πώληση της ΔΕΗ τώρα. Έχουμε πάει πολλές φορές στο Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας, αλλά δεν μας δίνουν καμία απάντηση».