Εργατικό κίνημα
Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού: Στον αγώνα μετά τις εκλογές

12/2, Συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας

Για την παρέμβασή τους στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού ν. Αττικής και τις εργατικές μάχες συζήτησαν τα μέλη της Αντικαπιταλιστικής Κίνησης Καμαριέρα σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 18/10. Η συζήτηση έγινε μια βδομάδα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα, στην οποία συμμετέχει η Καμαριέρα και η Αγωνιστική Συσπείρωση, να κερδίζει για πρώτη φορά μία έδρα στο ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού, δύο στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και δύο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό.  

«Τα αποτελέσματα των εκλογών έστειλαν μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις», τόνισε ο Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής. «Επιβεβαιώθηκε η κεντρική μας εκτίμηση ότι ο κόσμος στρέφεται στα συνδικάτα για να παλέψει. Το ότι ψήφισαν πάνω από τρεις χιλιάδες κόσμου είναι απάντηση στις θεωρίες ότι τα συνδικάτα απομαζικοποιούνται, ο κόσμος δεν εμπλέκεται με τον συνδικαλισμό, κτλ. Παρ’ όλα αυτά στο συνδικάτο γράφτηκαν περίπου 1.000 νέα μέλη. 

Επίσης, οι εκλογές ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την αντικαπιταλιστική αριστερά που αθροιστικά βγαίνει δεύτερη δύναμη μετά το ΚΚΕ. Έπαιξε ρόλο η καμπάνια μας που είχε κέντρο την απεργιακή σύγκρουση, την ενωτική τακτική και τον συντονισμό στους αγώνες».

«Η έδρα που αποκτήσαμε στο συνδικάτο σημαίνει και από μας καλύτερη οργάνωση για να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντα σε ένα δύσκολο και πολύ μαζικό κλάδο», υπογράμμισε η Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος. «Στον δικό μου χώρο μπαίνουν πολλά εμπόδια στην ενασχόληση κάποιου στον συνδικαλισμό. Δεν είναι μόνο οι άθλιες συνθήκες των ξενοδοχείων με τα απάνθρωπα ωράρια, αλλά και η εργοδοτική τρομοκρατία. 

Για να σπάσουμε τον φόβο που θέλουν να δημιουργήσουν ότι όποιος συνδικαλίζεται κινδυνεύει να απολυθεί, πρέπει να οργανώσουμε επίσκεψη του συνδικάτου για να μιλήσει και να ενημερώσει τους εργαζόμενους. Τέτοιες ενέργειες χρειάζεται να γίνουν σε πολλά ξενοδοχεία και σε άλλους χώρους του κλάδου για να γνωρίσουν οι εργαζόμενοι το συνδικάτο και να γίνουν μέλη του».

«Μέσα σε όλη αυτό το διάστημα απευθυνθήκαμε σε εκατοντάδες εργαζόμενους, περισσότερους από όσους μας ψήφισαν. Χρειάζεται να βρούμε τρόπο επικοινωνίας με όλο αυτόν τον κόσμο για να εμπλακεί στις μάχες που ανοίγονται μπροστά», σημείωσε ο Μιχάλης Θοδωράκης, εργαζόμενος στην εστίαση. «Οι διανομείς είναι ένα νέο κομμάτι που διαμορφώνεται μέσα στο συνδικάτο, έκανε πάταγο με την νίκη στην efood και έχει τα δικά του αιτήματα. Ο τραγικός θάνατος του 18χρονου Πακιστανού ντελιβερά Ανέες Μιρ στην Καλλιθέα φέρνει πάλι στην επιφάνεια τα αιτήματα των διανομέων για να μην σκοτώνονται ή σακατεύονται στους δρόμους. Οργανώνουμε με τους μετανάστες εργάτες του κλάδου, που ο ρατσισμός του κράτους αφήνει τον χώρο στα αφεντικά να τους εκμεταλλεύονται ακόμα χειρότερα».

Η σύσκεψη αποφάσισε ότι στο ΔΣ του Συνδικάτου που θα γινόταν την επόμενη μέρα θα πρότεινε τη στήριξη των εξής κινητοποιήσεων: την Πέμπτη 21/10 κάλεσμα στην απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών, την Παρασκευή 22/10 στις 12μες στήριξη της κινητοποίησης στο ΣΕΠΕ στην Αριστείδου για καταγγελία εργαζόμενου στο Art Hotel και το Σάββατο 23/10 συμμετοχή στη μοτοπορεία που καλεί η ΣΒΕΟΔ για τα εργατικά δυστυχήματα μετά τον θάνατο του Ανέες Μιρ στη Θησέως και Χαροκόπου, 1μμ στην Καλλιθέα.

 

Πάρτυ Οικονομικής ενίσχυσης της ‘Καμαριέρας’

Παρασκευή 22 Οκτώβρη 9μμ
Glendora All Day Bar,
Μεγ. Αλεξάνδρου 81, Κεραμεικός