Εργατικό κίνημα
Nοσοκομεία: Η απεργία 21/10 ενώνει όλες τις μάχες

13/10, Απεργιακή συγκέντρωση στον Αγ. Σάββα. Φωτό: Λένα Βερδέ

Αγ. Σάββας

Με 100% συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Οκτώβρη η 24ωρη απεργία των συμβασιούχων στην καθαριότητα του νοσοκομείου Άγιος Σάββας ενάντια στις απολύσεις τους και την επιστροφή των εργολάβων. Με δίωρη στάση εργασίας συμπαραστάθηκε το υπόλοιπο προσωπικό, απαιτώντας την παραμονή όλων των εργαζόμενων στη δουλειά. 

«Είμαι στην καθαριότητα του Άγιου Σάββα δεκαέξι μήνες», μας είπε η Ειρήνη Γεωργοπούλου. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι το μόνο όπλο που μας έχει μείνει για να αντισταθούμε. Τα ιδιωτικά συνεργεία έχουν μπει ήδη στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, το παράρτητα του Άγιου Σάββα και λόγω μεγάλων κενών προσωπικού αξιοποιούνται και στο υπόλοιπο νοσοκομείο. Το θέμα είναι ότι δεν έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν αυτά τα κενά. Είναι ηθελημένο, να μας αφήσουν τόσο λίγους, να μην καλύψουν κενά, για να φτάσουμε στο σημείο να φαίνονται αναγκαίοι οι εργολάβοι. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι του συνεργείου, φυσικά. Δεν έπρεπε καν να υπάρχουν συνεργεία και εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων. Έπρεπε όλοι να παίρνουμε τα ίδια και να έχουμε τα ίδια δικαιώματα, χωρίς εργολάβους. Είναι όλο αδικία.

Αν ίσχυαν όσα έλεγαν για τους ανθρώπους που έβγαλαν την πανδημία, για ήρωες, κλπ, έπρεπε να μας κάνουν αορίστου. Το να έρθει η στιγμή να μας πετάξουν έτσι, είναι απίστευτο. Τόσο καιρό δουλεύουμε χωρίς άδειες και ρεπό. Κι αντί να μας λένε ευχαριστώ που τόσο λίγα άτομα κρατάμε το νοσοκομείο σε καλή κατάσταση γιατί υπερισχύει το φιλότιμό μας, παίρνουν εργολάβο στον οποίο θα πληρώνουν περισσότερα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι μαζεύουμε σκουπίδια αλλά δεν είμαστε σκουπίδια. Είμαστε εργαζόμενοι.

Η συμμετοχή στην απεργία την Τετάρτη ήταν τεράστια, ίσως η μεγαλύτερη που έχουμε κάνει όσο καιρό είμαι στη δουλειά. Η Διοίκηση δέχτηκε το σωματείο, ενώ ήταν αρνητική για πολύ καιρό. Αλλά το μόνο που ανακοίνωσε ήταν ότι θα μας διώξει μόλις βρεθεί το κονδύλι για τον εργολάβο. Θα συνεχίσουμε με την απεργία της Πέμπτης 21 Οκτώβρη για να δούμε τι θα πει και ο υπουργός. Όσο πιο μαζική είναι, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δεχτεί. Αυτοί δεν βλέπουν ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, βλέπουν μόνο αριθμούς και νούμερα. Είναι εξοργιστικό να λένε “ήξερες μέχρι πότε υπέγραφες”. Να πάμε να το πούνε στα παιδιά μας αυτό».

Περιφρούρηση

«Η συμμετοχή ήταν καθολική», μας είπε ο Σπύρος Βασιλείου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων. «Ενδεικτικό ότι η απεργία έγινε με το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας, και ακόμα και οι συναδέλφοι που ήταν σε αυτό μας έλεγαν ότι δεν ήθελαν να δουλέψουν, ήθελαν να απεργήσουν. Συγκεντρωθήκαμε από τις 6 το πρωί στην πύλη για περιφρούρηση και συνεχίσαμε στο προαύλιο με ανακοινώσεις και συνθήματα. Ταυτόχρονα φτιάξαμε ομάδες που μπήκαν μέσα στο νοσοκομείο για να ενημερώνουν και να καλέσουν κι άλλους εργαζόμενους στην κινητοποίηση, ενώ κάναμε και ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του νοσοκομείου.

Όσο περνούσε η ώρα τόσο μαζικοποιούνταν η συγκέντρωση με συναδέλφους από όλα τα κομμάτια του νοσοκομείου. Αρχικά η Διοίκηση ήταν άφαντη. Όταν κάποια στιγμή εμφανίστηκε, πήγαμε όλοι μαζί με το πανό έξω από το γραφείο της. Ήταν ο μόνος λόγος που μας δέχτηκε, μαζί με την πίεση της απεργίας που είχε φανεί από το πρωί πόσο επιτυχημένη ήταν.  Η αντιπροσωπεία μας έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει μετά τις 31/10 που λήγουν οι συμβάσεις μας σε καθαριότητα και σίτιση, αλλά και μετά τις 31/12 που λήγουν στη φύλαξη.

Η απάντηση της Διοικήτριας ήταν ξεκάθαρα ότι θα εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, των απολύσεων και της επιστροφής των εργολάβων δηλαδή. Το αποκορύφωμα ήταν ότι μας κατηγόρησε για την ποιότητα της καθαριότητας στο νοσοκομείο. Και επιπλέον λέει ξεδιάντροπα ψέματα ότι ο εργολάβος κοστίζει λιγότερα

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Την Τρίτη 19 Οκτώβρη προχωράμε σε στάση εργασίας συμπαράστασης στον συνάδελφο της φύλαξης που δικάζεται άδικα στην Ευελπίδων γιατί προσπαθούσε να ακολουθήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Διοίκησης και της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί σωματική επίθεση και μήνυση από συνοδό ασθενούς -η οποία είχε επιτεθεί και σε δυο νοσηλεύτριες αλλά παρόλα αυτά είχε την άδεια της Διοίκησης να συνεχίζει να μπαίνει στο νοσοκομείο. Και βέβαια ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τη μεγάλη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21 Οκτώβρη με περιοδείες σε όλο το νοσοκομείο».

Την τρίτη 19/10 αναρτήθηκε στη Διαύγεια αίτημα της διοίκησης του Αγ. Σάββα για έγκριση κονδυλίου 258.000 ευρώ για απευθείας ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο από 1/11 και για δυο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για μόνιμο εργολάβο. Ο Σύλλογος Εργαζομένων θα οργανώσει τη μάχη ενάντια σε αυτές τις αποφάσεις.


ΓΝΑ Γεννηματάς

Την ένταξη των συμβασιούχων του προγράμματος «4.000 του ΟΑΕΔ» στη δύναμή του αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το Σωματείο Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς. Η Βασιλική Κανέλου, βοηθός θαλάμου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου και συμβασιούχος με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σχολιάζει στην Εργατική Αλληλεγγύη:

«Είναι μια σημαντική νίκη αυτή για μας, τους συμβασιούχους ΟΑΕΔ του νοσοκομείου που διεκδικούμε τη μονιμοποίησή μας και που τόσο καιρό δεν ήμασταν μέλη του Σωματείου. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων που έχουμε δώσει. Αγώνων για να οργανωθούμε συλλογικά και να κερδίσουμε την αναγνώριση ότι δεν είμαστε έκτακτο προσωπικό όπως θέλουν να προπαγανδίζουν οι κυβερνήσεις αλλά εργαζόμενοι που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (και μόνο το γεγονός ότι οι συμβάσεις μας ανανεώνονται πέντε χρόνια τώρα αποδεικνύει πόσο απαραίτητοι είμαστε). Αγώνων για να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους που ειδικά στα νοσοκομεία και σε περίοδο πανδημίας είναι πρωταρχική ανάγκη.

Είναι επίσης μια σημαντική νίκη για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή που χρόνια τώρα έθετε αυτό το ζήτημα, την ανάγκη δηλαδή οι συμβασιούχοι να είμαστε οργανικό κομμάτι του συνδικάτου στο χώρο δουλειάς και των αγώνων που δίνει. Τόσο καιρό κατεβαίναμε στο δρόμο με τη στήριξη του Συντονιστικού Νοσοκομείων, της Εργατικής Αλληλεγγύης και σε ένα βαθμό και της ΠΟΕΔΗΝ χωρίς να είμαστε καν μέλη στο Σωματείο. Όσο κι αν η συντηρητική παράταξη στο ΔΣ δεν το ήθελε, η αριστερά και ειδικά η Αγωνιστική Πρωτοβουλία με τις εκπροσώπους της, την Αργυρή Ερωτοκρίτου και τη Μαρία Χαρχαρίδου, μας στήριξε, επέμεινε σε αυτό και τώρα το κέρδισε.

Πιστεύω ότι είναι το πρώτο βήμα για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι του νοσοκομείου, πχ οι εργολαβικοί. Όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να είμαστε ισότιμοι με τα ίδια δικαιώματα, όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να μπορούν να διεκδικούν μέσα από τις γραμμές του σωματείου τους, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν λόγο για το σωματείο ψηφίζοντας αλλά και θέτοντας υποψηφιότητα στις εκλογές του.

Συνολικά πιστεύω ότι αυτή η απόφαση δυναμώνει το σωματείο και τους αγώνες του. Είναι κάτι που το διεκδικούσαμε εδώ και πολύ καιρό, που το θέλαμε και ήδη έχει αρχίσει η εγγραφή των συναδέλφων. Μπορούμε τώρα από καλύτερη θέση να παλέψουμε. Με αυτό τον αέρα πάμε για την απεργία της Πέμπτης 21 Οκτώβρη, μαχητικά στο δρόμο. Σίγουρα το μπλοκ του Γεννηματάς ενισχύεται από αυτή την εξέλιξη».