Διεθνή
Λίβανος: Ώρα να μιλήσουν ξανά οι δρόμοι

Ο Λίβανος καταρρέει από όλες τις απόψεις. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτό που εξελίσσεται στη χώρα είναι μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της πρόσφατης ιστορίας. Η λίρα καταρρέει αυτή τη βδομάδα, σπάζοντας το ρεκόρ και του περασμένου Αυγούστου. 

Η χώρα έχει μείνει χωρίς καύσιμα. Μετά από μέρες με συνεχείς διακοπές και με σχεδόν ένα 24ωρο μπλακάουτ, η ηλεκτρική εταιρεία προειδοποιεί τον κόσμο ότι μέσα στον Οκτώβρη μπορεί να καταρρεύσει ολόκληρο το δίκτυο. Ο κόσμος εξαρτάται από τις γεννήτριες, αλλά και αυτές μένουν χωρίς καύσιμα είτε γιατί δεν έχουν λεφτά να τις γεμίσουν, είτε γιατί είναι δύσκολο να βρεις βενζίνη. Οι καταστηματάρχες λένε πως έχουν σταματήσει να πωλούν φρέσκο κρέας και γαλακτοκομικά γιατί χαλάνε πριν αγοραστούν. Όσοι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για τη δουλειά τους περιμένουν σε ουρές επί πολλές ώρες, σπρώχνοντας τα οχήματα με τα χέρια για να φτάσουν στις αντλίες.

Πριν από δυο χρόνια ακριβώς, οι δρόμοι της Βηρυτού και άλλων πόλεων της χώρας ήταν γεμάτοι από γέλια, τραγούδια, μουσική και συνθήματα, από την εξέγερση που ξέσπασε στις 17 Οκτώβρη. Τότε, όλες οι δυνάμεις του συστήματος είχαν πέσει πάνω στη νεολαία για να σταματήσουν τη δράση της, κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι φταίνε για την κρίση επειδή… κλείνουν τους δρόμους προς τις τράπεζες. Τώρα οι τράπεζες είναι κλειστές γιατί έχουν ξεμείνει από μετρητά.

Νεκροί

Και αυτοί που κατηγορούσαν τους διαδηλωτές για την υποτιθέμενη “βία” στους δρόμους, είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από την πραγματική βία που πλέον κοστίζει νεκρούς και επαναφέρει τις πιο μαύρες μέρες του εμφύλιου πολέμου. Την περασμένη βδομάδα, μέλη της Χεζμπολάχ και της Αμάλ (των δύο οργανώσεων που συνδέονται με το σιιτικό τμήμα του πληθυσμού) έκαναν διαδήλωση ενάντια στον δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020. Την ώρα της διαδήλωσης δέχτηκαν επίθεση από άγνωστους ένοπλους που χτυπούσαν από τις ταράτσες. Εφτά διαδηλωτές έπεσαν νεκροί. Φαίνεται πως στην επίθεση είχε ρόλο ο λιβανέζικος στρατός, αλλά η ηγεσία της Χεζμπολάχ κατηγορεί τις “Λιβανέζικες Δυνάμεις” ότι βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα, επειδή προσπαθούν “να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο”. Οι Λιβανέζικες Δυνάμεις έχουν, όπως και οι περισσότεροι στο Λίβανο, τις ρίζες τους στον Εμφύλιο του 1975-1990 και συγκεκριμένα στις ακροδεξιές χριστιανικές οργανώσεις που στράφηκαν ενάντια στους Σιίτες και τους Παλαιστίνιους.

Η έκρηξη του Αυγούστου του 2020 ήταν ένα σοκ. Σκοτώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλές χιλιάδες. Στο λιμάνι ήταν αποθηκευμένοι τόνοι εκρηκτικών που είχαν κατασχεθεί, αλλά κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της ασφαλούς μεταφοράς τους και εξουδετέρωσής τους. Ήταν μια υπενθύμιση αφενός για το βάθος της κρίσης και της διάλυσης στο Λίβανο. Ακόμη βαθύτερα έφερε στην επιφάνεια το πώς ένα πολιτικό σύστημα που αντιμετωπίζει τη χώρα σαν πίτα που την μοιράζονται οι ηγεσίες των διαφορετικών θρησκευτικών μπλοκ καταλήγει να μην έχει κανέναν πραγματικά υπεύθυνο. Η γαλλική αποικιοκρατία κληροδότησε αυτό το παρανοϊκό σύστημα για να μπορέσει να συνεχίσει να βάζει χέρι στη λιβανέζικη οικονομία και πολιτική από μακριά. Οι τραπεζίτες και οι φίλοι τους είναι οι μόνοι που έχουν θησαυρίσει όλα αυτά τα χρόνια. Ένας από αυτούς είναι και ο Μικάτι που από το Σεπτέμβρη ανέλαβε πρωθυπουργός για να “σώσει τη χώρα”. Είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του Λιβάνου, με περιουσία 2,5 δις δολάρια. 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Τώρα ο Μικάτι λέει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεδριάσει, προτού όλες οι δυνάμεις συνεννοηθούν στο ζήτημα της έρευνας για την έκρηξη.

Στο Λίβανο πρέπει να ξαναμιλήσουν οι δρόμοι, προτού αρχίσουν να μιλάνε τα όπλα των αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών.