Διεθνή
Οι Τουρκοκύπριοι στους δρόμους

Χιλιάδες τουρκοκύπριοι συμμετείχαν την Παρασκευή, 1η Απριλιου, σε μια πορεία διαμαρτυρίας που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων χρόνων. Στην  πορεία που συνοδεύτηκε από 24ωρη απεργία συμμετείχαν περισσότερα από 20 συνδικάτα και είχε την στήριξη και πολλών άλλων επαγγελματικών ομάδων και οργανώσεων. 

Την παναπεργία και τη διαμαρτυρία στήριξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το αριστερό Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), το κόμμα Ανεξάρτητος Δρόμος που βρίσκεται στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, η Αριστερή Κίνηση και το Κόμμα Κοινοτικής Δικαιοσύνης που κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς. 

Η απεργία ήταν καθολική και παρέλυσαν τα πάντα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τα δημόσια σχολεία και τα κρατικά νοσοκομεία έμειναν κλειστά, όπως και οι δήμοι αφού η συντεχνία των εργαζομένων τους συμμετείχε και στην απεργία και στη διαμαρτυρία.

Χιλιάδες εργαζόμενοι από όλες τις πόλεις συγκεντρώθηκαν στην Λευκωσία και συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας με συνθήματα ενάντια στις αυξήσεις, την ακρίβεια και την πολιτική της κυβέρνησης. Η πορεία κατέληξε στο πρωθυπουργικό γραφείο και ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ εκεί ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν εκεί ήταν το «Όχι στη φτώχεια» και «Κυβέρνηση παραιτήσου». 

Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή  της νεολαίας και τον παλμό της, ενώ κάποιοι κρατούσαν κατσαρόλες και τις χτυπούσαν. Στη μεγάλη συμμετοχή και τον παλμό της εκδήλωσης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκιχάν, λέγοντας ότι «όσοι δεν αντέχουν αυτό το πλήθος μπλοκάρουν τα τηλέφωνα και το ίντερνετ» αναφερόμενος στα προβλήματα που υπήρξαν με τα κινητά τηλέφωνα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. «Δεν υπάρχει φόβος» είπε, «Είμαστε στον δρόμο για να ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και οι  άλλοι συνδικαλιστές ηγέτες. Ο πρόεδρος της συντεχνίας Hür-isşείπε ότι απορρίπτουν την εξαφάνιση και την φτωχοποίηση της κοινότητάς τους, και ζήτησε να απαγορευθεί η εργασία χωρίς την οργάνωση σε συντεχνίες. Ο πρόεδρος της Türk-Sen (συνδικαλιστική ομοσπονδία) είπε ότι «ακόμα και αν βρέχει, ακόμα κι αν χιονίζει, ακόμα κι αν ρίχνει πέτρες, εμείς θα είμαστε στις πλατείες και τους δρόμους», αναφερόμενος στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνες τις μέρες. «Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει ηλεκτρικό», είπε, «αλλά υπάρχουν θωρακισμένες μερσεντές» (το αυτοκίνητο που έχει ο Ερσίν Τατάρ).

Με το τέλος της εκδήλωσης ομάδα ακτιβιστών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και της ριζοσπαστικής αριστεράς έστησαν αντίσκηνο έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο και συνεχίζουν την εκδήλωση. Την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός Φαΐζ Σουτζούογλου περνώντας από εκεί τους επισκέφτηκε και τους ζήτησε χρόνο για να πάρει μέτρα για να ξεφύγουν από την τρέχουσα κατάσταση. Κάτι βέβαια που δεν έπεισε κανένα ενώ ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν αντιδρώντας δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός ζήτησε χρόνο, για να κάνει και άλλες προσλήψεις και να επιβάλει νέες αυξήσεις... Δώστε του χρόνο, για να δημιουργήσει χάος» είπε.

Η Μινέ Ατλί, ακτιβίστρια και πρόεδρος του ΚΚΔ, που συμμετέχει στην εκδήλωση με το αντίσκηνο, περιέγραψε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τον αγώνα που κάνουν: «δεν ξέρω εάν αντιστεκόμενοι θα πετύχουμε κάτι. Ξέρω όμως ότι εάν δεν αντισταθούμε, σίγουρα δεν θα πετύχουμε τίποτα».

Ντίνος Αγιομαμίτης