Εργατικό κίνημα
Απεργία και στην Έρευνα

17/5, Απεργιακή διαδήλωση ερευνητών στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Δεκάδες εργαζόμενοι στην έρευνα, σε ερευνητικά κέντρα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε την Τρίτη 17/5, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που κήρυξε το πανελλαδικό σωματείο εργαζομένων του κλάδου (ΣΕΡΕΤΕ). Η συγκέντρωση ξεκίνησε έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Σύνταγμα κι ακολούθησε πορεία μέχρι τα Προπύλαια όπου έγινε συνέλευση.

Συγκεντρώσεις ήταν προγραμματισμένες και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Οι απεργοί κατήγγειλαν την απλήρωτη, ανασφάλιστη κι ελαστική εργασία που επικρατεί στον χώρο και διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κι έρευνα προσανατολισμένη στις κοινωνικές ανάγκες.

«Απεργούμε για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που επικρατούν και το περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας που βιώνουμε στα ερευνητικά κέντρα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη o Δημήτρης Κάσσης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. «Στο ΕΛΚΕΘΕ που εργάζομαι έχουμε συναδέλφους που είναι ακόμα και 18 χρόνια συμβασιούχοι με συνεχόμενες ή μη συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Προφανώς καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν το έχει αναγνωρίσει. 

Ουραγός

Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μειωμένους προϋπολογισμούς, δομές που μαραζώνουν και πεθαίνουν κι αυτό έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους, που απειλούνται να πεταχτούν στην ανεργία άμεσα. Το 2023 που τελειώνουν ΕΣΠΑ και διάφορα προγράμματα, υπολογίζεται ότι εκατοντάδες συνάδελφοι θα μείνουν άνεργοι. Αυτό σημαίνει ότι όλο το ερευνητικό έργο απλά θα σταματήσει. Ήδη η Ελλάδα έχει καταντήσει ουραγός στην έρευνα. Στη θαλάσσια έρευνα που ξέρω πιο συγκεκριμένα, είμαστε οι φτωχοί συγγενείς της Μεσογείου. Έχουμε όργανα και σταθμούς εκατομμυρίων στη θάλασσα που σαπίζουν. Έτσι πολλοί αναγκάζονται και φεύγουν στο εξωτερικό για δουλειά. Μιλάμε για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ.      

Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων, δουλεύουν, παράγουν μεγάλο έργο και δεν πληρώνονται. Με την πρόφαση ότι η εργασία τους είναι κομμάτι κάποιας διπλωματικής, κάποιου διδακτορικού κλπ, τους υπόσχονται ότι κάτι θα βρούμε να σου δώσουμε κάποια στιγμή και τους έχουν να δουλεύουν απλήρωτοι ή στην καλύτερη περίπτωση με μπλοκάκι. Μιλάμε για έναν κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων και υπολογίζουμε ότι τα 2/3 των εργαζόμενων στην έρευνα είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή απλήρωτοι».  

«Ζητάμε το αυτονόητο, να έχουμε ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες. Κι αυτό αφορά την αμοιβή, την ασφάλιση, τα πάντα. Τώρα δεν πληρωνόμαστε καν, είτε για το ερευνητικό είτε για το διδακτικό μας έργο» μας λέει ο Φώτης, εργαζόμενος στην ΕΠΙΨΥ. «Παρόλα αυτά έμμεσα ή άμεσα κάποιος κερδοφορεί από την εργασία που δεν πληρωνόμαστε. Τα ερευνητικά μας αποτελέσματα δίνονται σε εκδοτικούς οίκους και δημοσιεύονται όχι όμως με ελεύθερη πρόσβαση αλλά επί πληρωμή. Σε άλλους ερευνητικούς τομείς μπορεί να είναι ακόμα πιο άμεση η κερδοφορία πάνω στην απλήρωτη εργασία μας» συμπληρώνει η συναδέλφισσά του και μέλος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, Μυρτώ Μαργέλη. «Είναι πολύ σημαντικό ότι ο κλάδος μας την τελευταία χρονιά συγκρότησε σωματείο, το ΣΕΡΕΤΕ κι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να φτιαχτούν πρωτοβάθμια σωματεία σε κάθε χώρο. Σήμερα έγινε ένα βήμα με την απεργία κι άποψή μας είναι ότι χρειάζεται να κλιμακώσουμε άμεσα. Το επόμενο απεργιακό βήμα δεν πρέπει να αργήσει» συνέχισε.