Αντιπολεμικό κίνημα
Κλείστε τις βάσεις

12/5 Αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα 12 Μάη στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφιση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας για επέκταση των αμερικανικών βάσεων. Οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν να κλείσουν οι βάσεις, έξω από το ΝΑΤΟ, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, Στοπ στον πόλεμο, oύτε με το ΝΑΤΟ ούτε με τον Πούτιν. 

Έξω από την Βουλή από νωρίς το απόγευμα μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και εξόρμηση και στην συνέχεια υποδέχτηκαν τους διαδηλωτές-τριες που κατέφθασαν στην Βουλή από δύο διαφορετικές προσυγκεντρώσεις. Μέσα στην Βουλή, υπέρ της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας τάχθηκαν 157 βουλευτές της ΝΔ,  22 του ΚΙΝΑΛ και δύο ανεξάρτητοι ενώ κατά τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

«Η κυβέρνηση σέρνεται όλο και περισσότερο στα πολεμικά σχέδια των αμερικάνων ενόψει και της επίσκεψης του Κούλη στον Μπάιντεν. Η επαναστατική αριστερά δεν συμμορφώνεται, θα παλέψουμε για να φύγουν οι βάσεις, να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να βάλουμε τέρμα στους άδικους πολέμους που απειλούν να επεκταθούν» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αντωνία Βαφειάδου, δημοτική σύμβουλος από την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου. 

«Με τη σημερινή συγκέντρωση εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στη νέα συμφωνία για τις βάσεις που κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο ενάντια στους λαούς ενώ ταυτόχρονα κάνει στόχο τον ελληνικό λαό σε αντίποινα από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» μας είπε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.  

«Το θέμα των βάσεων το θυμάμαι από παιδί,  είτε στην Γερμανία είτε εδώ στην Ελλάδα και σήμερα βλέπουμε ξανά νέες βάσεις να ξεφυτρώνουν, τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο της Γερμανίας να λέει ότι θα δώσει 100 δις ευρώ για να εξοπλίσει την Γερμανία, τον πόλεμο να εξαπλώνεται. Απέναντι σε  αυτήν την απειλή χρειαζόμαστε άμεσα ένα μαζικό ενωτικό αντιπολεμικό κίνημα» τόνισε ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός. 

«Ο αμερικάνικος στρατός βρίσκεται εδώ και δώδεκα χρόνια στη χώρα μου, υπάρχει μια ιστορία επιθετικής διείσδυσης του ΝΑΤΟ που την κρύβουν» επισήμανε η Άννα από την Βουλγαρία. «Αυτό είναι πολύ κακό και για την Βουλγαρία και την Ελλάδα που πάνε πακέτο στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και φέρνουν και τις δύο χώρες πιο κοντά στον πόλεμο». 

«Ο πόλεμος είναι προϊόν του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού. Είμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας όπως και των δημοκρατών Ρώσων που παλεύουν ενάντια στον πόλεμο. Ούτε το εμπάργκο είναι λύση, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή των απλών ανθρώπων, και το λέω αυτό από προσωπική εμπειρία γιατί είμαι Ι­­ρανή» μας λέει η  Νταρία.