Εργατικό κίνημα
Απεργία στους Δήμους 24/5

10/5, Διαδήλωση συμβασιούχων Covid ΟΤΑ στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωράει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, την Τρίτη 24 Μάη με συγκέντρωση στις 10πμ στην πλατεία Καραϊσκάκη μπροστά από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΕ. Η απεργία έχει κέντρο της τη στήριξη στη μάχη που δίνουν οι συμβασιούχοι covid στους δήμους ενάντια στις απολύσεις τους που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του Μάη. Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε μετά από παρέμβαση που έκανε πολυμελής αντιπροσωπεία του Παναττικού Συντονιστικού Συμβασιούχων Covid ΟΤΑ στο Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη Δευτέρα 16/5.

«Από τις αρχές του Μάη μέχρι και τις 31/5 πάνω από 4.500 εργαζόμενοι/ες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή "της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας" και κάλυψαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην καθημερινή λειτουργία όλων των υπηρεσιών στους ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού όλης της χώρας θα βρεθούν στην ανεργία. Την ίδια ώρα που η πανδημία συνεχίζεται με χιλιάδες κρούσματα πανελλαδικά και δεκάδες νεκρούς συνανθρώπους μας καθημερινά, ενώ η ακρίβεια καλπάζει και η ανεργία έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά ο υπουργός Εσωτερικών Βορίδης και η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη στέλνουν 4.500 οικογένειες στην ακραία φτώχια», αναφέρει το Παναττικό Συντονιστικό σε ανακοίνωσή του. 

Και συνεχίζει: «Ο Υπουργός Μ. Βορίδης με απαράδεκτες δηλώσεις ξανά και ξανά υποτιμάει την εργασία μας και την εμπειρία που αποκτήσαμε τα τελευταία δύο σκληρά χρόνια και με ύπουλες μεθοδεύσεις και νυχτερινές τροπολογίες μετατρέπει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε απάνθρωπους μηχανισμούς απολύσεων. Όμως οι Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι Covid σε όλη την Ελλάδα δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για το δικαίωμά μας στην εργασία».

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας και της κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας, το Παναττικό Συντονιστικό ορίζει την Πέμπτη 19 Μάη σε μέρα εξορμήσεων, δράσεων και κινητοποιήσεων σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις Περιφέρειες πανελλαδικά, για να φτάσει παντού το υλικό του Συντονιστικού, αφίσες και προκηρύξεις, και να ξεσηκωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και κάθε μορφής συμβασιούχοι. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 6μμ καλείται ανοιχτή σύσκεψη του Συντονιστικού στο Θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου για να συζητηθούν και να οργανωθούν τα επόμενα βήματα για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 24/5 και την προσπάθεια κλιμάκωση με 48ωρες κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος Μάη.

Παρέμβαση

«Γύρω στα 15 άτομα του Παναττικού Συντονιστικού από διάφορους δήμους παρεμβήκαμε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ζητήσαμε να βγάλουν 24ωρη απεργία στο πλάι μας», μας είπε ο Φάνης Κούκος, συμβασιούχος covid στον δήμο Πετρούπολης. «Εκεί ήταν και μέλη της ΑΔΕΔΥ που υποσχέθηκαν ότι θα μας στηρίξουν. Έτσι βγήκε η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 24 Μάη. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι απολύσεις μας, πολλοί θα απολυθούν στις 19 Μάη και οι υπόλοιποι στις 31. Υπάρχουν ομάδες συμβασιούχων covid σε κάποιους δήμους που θα κερδίσουν λίγο χρόνο παραπάνω μέσα από τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισαν. Με τον νέο νόμο του Βορίδη οι δήμοι, που οι περισσότεροι έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης σε μας για να παραμείνουμε στη δουλειά, είναι αναγκασμένοι να ασκήσουν έφεση σε αποφάσεις δικαστικές που δικαιώνουν εργαζόμενους. 

Όμως η δικαίωσή μας δεν είναι οι δίμηνες παρατάσεις, αλλά η μονιμοποίησή μας. Καλά τα δικαστήρια, αλλά δεν θα κριθεί εκεί η μάχη. Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις μας είναι αυτές που έχουν τη δύναμη. Το αίτημά μας είναι δίκαιο γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι έκτακτες του covid. Στο δικό μου κομμάτι ανακαινίζαμε κερκίδες, σχολεία και τις τουαλέτες τους. Προσφέραμε πολλά με τη δουλειά μας που δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία, αλλά με τις ανάγκες της κοινωνίας γενικότερα. Οι υπηρεσίες των δήμων καταρρέουν τώρα που φεύγουν άτομα. Θα έρθει το καλοκαίρι και δεν θα μπορεί να πάρει ο κόσμος άδειες.

Πρόθεση τη κυβέρνησης είναι να φέρει εργολάβους που θα κοστίζουν διπλάσια και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι θα είναι πιο χαμηλά αμειβόμενοι, με ατελείωτο ωράριο, απλήρωτες υπερωρίες και σαββατοκύριακα μέσα σε μεγάλη πίεση. 50 εκατομμύρια ευρώ θέλουν να δώσουν μόνο για να βάλουν την αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Ξοδεύουν λεφτά για φρεγάτες, Ραφάλ και εξοπλισμούς για τον πόλεμο. Αν θέλουν μπορούν να βρουν λεφτά για προσλήψεις, αλλά οι προτεραιότητές τους είναι καταστροφικές».

Η Πρωτοβουλία εργαζομένων ΟΤΑ «Σκουπιδιάρα» οργανώνει την απεργία στις 24/5 και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Αν σε αυτούς τους χιλιάδες συναδέλφους covid πανελλαδικά, προσθέσουμε και τους χιλιάδες ακόμη συμβασιούχους κάθε είδους που δουλεύουν στους ΟΤΑ και βρίσκονται για χρόνια σε εργασιακή ανασφάλεια, καταλαβαίνουμε ότι η μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία αφορά τεράστιο κομμάτι εργαζόμενων στους δήμους. Αυτή η μάχη αφορά και τους μόνιμους συναδέλφους γιατί χωρίς τους συμβασιούχους η εντατικοποίηση της δουλειάς τους θα είναι μεγαλύτερη, και όταν δίπλα μας δουλεύουν εργαζόμενοι με μισούς μισθούς και μισά δικαιώματα, γρήγορα θα έρθει και η σειρά των υπολοίπων να χάσουν τα δικαιώματα τους».