Εργατικό κίνημα
ΕΔΟΘ - Κι όμως η Αριστερά βγήκε ενισχυμένη

ΔΕΘ 2021. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Ενισχυμένες βγήκαν οι Παρεμβάσεις στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου της ΕΔΟΘ, με τις οποίες ολοκληρώθηκε το 10ο συνέδριό της. Η δύναμη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κέρδισε 73 ψήφους (από 67 στο προηγούμενο συνέδριο του 2017) και εξέλεξε 7 μέλη στο νέο Γενικό Συμβούλιο (από 6).

«Το συνέδριο ήταν, με ευθύνη των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ, αποτυχημένο», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, εκλεγμένος σύνεδρος από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. «Η διαδικασία ξεκίνησε με παρέλαση κυβερνητικών βουλευτών και φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστών, γεγονός που δικαίως δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις. Είναι προκλητικό οι ίδιοι άνθρωποι που εξαπολύουν όλες τις επιθέσεις στην εργατική τάξη να θέλουν να χαιρετίσουν σε ένα συνέδριο που εκπροσωπεί εργαζόμενους.

Ακολούθησε κόντρα σχετικά με τη νομιμοποίηση συνέδρων που προέρχονταν από εκλογές με ηλεκτρονική κάλπη σύμφωνα με τον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ αρνήθηκαν να θέσουν το θέμα της νομιμοποίησής τους σε ψηφοφορία, όπως απαιτούσαν σύσσωμοι οι σύνεδροι της αριστεράς και προβλέπεται από το καταστατικό, γιατί καταλάβαιναν ότι θα την χάσουν.

Με αυτή τους τη στάση οδήγησαν την πλειοψηφία των συνέδρων σε αποχώρηση και τη διαδικασία -με τις εισηγήσεις, τις τοποθετήσεις των συνέδρων, την κατάθεση ψηφισμάτων, τις αποφάσεις κλπ- να μην ξεκινήσει πρακτικά ποτέ. Έτσι από το συνέδριο έμεινε μόνο η ψηφοφορία για το νέο Γενικό Συμβούλιο. Η ενισχυμένη θέση των Παρεμβάσεων μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των αγώνων που πρέπει να δώσει η ΕΔΟΘ ενάντια στην κυβερνητική πολιτική».