Εργατικό κίνημα
Μετρό - “Δεν φτάνει που μας κλέβουν, θέλουν να πληρώσουμε κιόλας”

16/5, Συγκέντρωση εργαζόμενων της ΣΤΑΣΥ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (Μετρό-ΗΣΑΠ-Τραμ), τη Δευτέρα 16/5, έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Ομόνοια. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στις μειώσεις μισθών και διεκδικούν συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις που να απαντούν στην ακρίβεια, αντιδρώντας ταυτόχρονα στις συνδικαλιστικές διώξεις της διοίκησης.

Ο Νίκος Σμπαρούνης, εργαζόμενος στο Μετρό και μέλος του σωματείου εργαζομένων (ΣΕΛΜΑ) δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: 

«Η κινητοποίηση γίνεται εναντίον των περικοπών που ακυρώνουν ακόμα και τις πενιχρές αυξήσεις που είχαν δοθεί το 2016. Σε πρώτη φάση το ποσό του μισθού που θέλει να μειώσει, το μετατρέπει σε καταβολή “πλασματικών υπερωριών” για να μπορεί να το κόψει ανά πάσα στιγμή. Εμείς διεκδικούμε συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς μισθούς. Κι αυτό σημαίνει αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που θέτει η άνοδος του πληθωρισμού και των τιμών. Αυξήσεις στο διπλάσιο του πληθωρισμού για να πάρουμε πίσω και όσα μας κόψανε την περίοδο των μνημονίων. 

Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητη την κίνηση της διοίκησης να προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας τη δίωξη εκπροσώπων των σωματείων μας για τη στάση εργασίας που πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα. Μιλάμε για ποινές φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικές αποζημιώσεις 1.500 ευρώ. Δεν φτάνει που μας κλέβουν μας ζητάνε να τους πληρώσουμε κιόλας, πατώντας πάνω στους νόμους Χατζηδάκη. Δεν θα τους περάσει. Χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση». 

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του ΣΕΛΜΑ στο Αμαξοστάσιο των Σεπολίων, όπου εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ του σωματείου να αποφασίσει κλιμάκωση με νέες κινητοποιήσεις. Νέα συγκέντρωση ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη συνέλευση, για την Τετάρτη 18/5, στις 10:30πμ έξω από τα γραφεία της ΣΤΑΣΥ.