Εργατικό κίνημα
Ο αγώνας στην COSCO - Μια πολύτιμη μάχη για όλους

12/5, Κερατσίνι. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Πολύ πλούσια συζήτηση έγινε στην εκδήλωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης με θέμα τη «Συμπαράσταση μέχρι τη νίκη στους εργάτες της COSCO» την Πέμπτη 12/5 το απόγευμα στην Πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι. Πρώτος ομιλητής ήταν ο λιμενεργάτης Στέφανος Διαμαντόπουλος: 

“Είμαι εργαζόμενος στην COSCO, μέλος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Το σωματείο φτιάχτηκε το 2014 με σκοπό να μπει τέρμα στην εργασιακή γαλέρα της COSCO. Δουλεύαμε χωρίς διάλλειμα, μας έφερναν να πιούμε νερό σε κατσαρόλα κι αν χτυπάγαμε μας μετέφεραν με αγροτικό του 1980 αντί για ασθενοφόρο. Το 2018 φτιάχτηκε ένα εργοδοτικό συνδικάτο που υπέγραψε μια δήθεν Συλλογική Σύμβαση, που δεν αναγνώριζε τίποτα, ούτε προσαυξήσεις σε νυχτερινά, αργίες και σαββατοκύριακα.

Στις 25 Οκτώβρη του 2021 ο θάνατος του συναδέρφου Δημήτρη Δαγκλή ήταν στην ουσία εργοδοτικό έγκλημα. Η γερανογέφυρα που τον έλιωσε θα έπρεπε να έχει αισθητήρες, ώστε να κόβει όταν βρίσκει εμπόδιο. Και σε αυτό το γεγονός το εργοδοτικό συνδικάτο έπαιξε για άλλη μια φορά τον ρόλο του, χωρίς καμία αναφορά στο συμβάν. Το μόνο που είπαν είναι ότι “οι κομμουνιστές κλείνουν το λιμάνι και μας στερούν τα μεροκάματα”. Συνεχίσαμε τις απεργίες και η εργοδοσία μας έφερνε λιμενικούς να κάνουν τους “τροχονόμους” για να μπούμε για δουλειά, αλλά δεν τα κατάφεραν. Φτάσαμε στις 7 Φλεβάρη στις 3 το πρωί στην περιφρούρηση της απεργίας να αντιμετωπίζουμε κλούβες των ΜΑΤ και ΟΥΚ. Μόνο τα Ραφάλ και τις φρεγάτες δεν μας έφεραν. Ο κόσμος της εργατιάς -και όχι της ρουφιανιάς- έδειξε παλληκαρήσια στάση και από τους 2.100 εργαζόμενους, απεργοσπασία έκαναν 30 εγκάθετοι και άλλοι 30 με το μαχαίρι στον λαιμό. 

Το ίδιο έγινε και στην τελευταία απεργιακή μας κινητοποίηση μετά το ατύχημα του συναδέλφου μας του Τάκη που έφυγε από 12 μέτρα ύψος. Η εταιρία προσπαθεί όλα να τα αναγάγει στην τύχη, στην “κακιά στιγμή” ή σε απροσεξία. Ο Τάκης όμως -χρόνια στη δουλειά- ήταν παραπάνω από προσεκτικός. Κόπηκε ένα ρέλι και πάλι καλά ήταν ένα κοντέινερ από κάτω και του κόψε τη φόρα. Και φτάσαμε να λέμε πάλι καλά σώθηκε. Ένα παλληκάρι που είχε σκλήρυνση κατά πλάκας και ζητούσε να δουλεύει στο κλαρκ που ήταν στην αρχή και δεν το δεχόντουσαν γιατί ήταν στην ΕΝΕΔΕΠ. 

Φτάσαμε λοιπόν στην απεργία διαρκείας και σπάσαμε την αδιαλλαξία της COSCO, αν και όχι στον βαθμό που θα θέλαμε. Είχαμε μια οικονομική πρόταση με αυξήσεις περίπου 21%. Εμείς μαζί με τις προσαυξήσεις στα νυχτερινά και τις αργίες ζητούσαμε κάτι παραπάνω. 700 εργαζόμενοι είμαστε εκ περιτροπής με 16 μεροκάματα -άλλοι με 12- και θα κάνουν (σύμφωνα με την πρόταση) πλήρους απασχόλησης τους 250 και άλλους 100 για κάθε χρόνο. Μας κοροϊδεύουν ότι από την αρχή ήθελαν να μας βάλουν τα ΒΑΕ. Υπάρχει απόφαση από το ΣτΕ που μας δικαιώνει για τα ΒΑΕ, απλά περιμένουμε ποιος θα τα πληρώσει, η COSCO ή η κυβέρνηση.

Ό,τι κερδίσαμε οφείλεται στους απεργιακούς μας αγώνες. Για εμένα προσωπικά αυτή η πρόταση της εταιρίας δεν είναι και η καλύτερη, αλλά δεν είναι όπως οι προηγούμενες που μας έδιναν 3 ευρώ αύξηση. Το εργοδοτικό έτρεξε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης. Εμείς ψηφίσαμε να εξουσιοδοτήσουμε το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. 

Στήριξη

Δεν παλέψαμε μόνο ενάντια σε μία COSCO, αλλά ενάντια και σε μία κυβέρνηση. Η οποία έδειξε ολιγωρία στην πανδημία και στα εργατικά ατυχήματα, αλλά καμία ολιγωρία να μας στέλνει ΜΑΤ λες κι είμαστε τρομοκράτες. Σε αυτόν τον αγώνα μας στήριξαν πολλά ταξικά σωματεία, σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης. Ο αγώνας μας άνοιξε τον δρόμο και στα άλλα σωματεία για να διεκδικήσουν μια Συλλογική Σύμβαση στο μπόι των αναγκών μας, όχι με πετσοκομμένα όλα. Υπάρχει εργοδοτικός συνδικαλισμός, αλλά όταν μου έρθει 900 ευρώ η ΔΕΗ, δεν θα πω ότι είμαι το καλό παιδί της εταιρίας, γιατί δεν θα το πληρώσει αυτή. 

Είμαστε σε απεργιακή επαγρύπνηση, τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα στο λιμάνι αν η εταιρία δεν αποδεχτεί αυτά που λέμε. Θα χαρούμε να σας δούμε στο λιμάνι, αλλά θα χαρούμε να έρθουμε και στους δικούς σας χώρους. Θα είμαστε δίπλα σας να σας στηρίξουμε σε κάθε αγώνα, όπως ήσασταν κι εσείς”.

Τον λόγο πήρε μετά ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, συμβασιούχος covid στον δήμο Κερατσινίου: “Ο αγώνας της COSCO συζητιέται από τους συναδέλφους, αλλά και σε όλα τα σπίτια της περιοχής εδώ στο Κερατσίνι. Έχουμε πολλά κοινά και γι' αυτό μας αγγίζει την καρδιά. Αντιμετωπίζουμε κι εμείς οι συμβασιούχοι μια κυβέρνηση κι έναν φασίστα υπουργό, τον Βορίδη, που μας θεωρούν νούμερα σε χαρτιά και αποφάσισαν ότι πέντε χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν άνεργες μέχρι τις 31 Μάη. Έχουμε βγει ήδη στον δρόμο για να μην περάσουν οι απολύσεις μας. 

Με σύνθημα “Βορίδη-Μητσοτάκη, ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά” εκατοντάδες ξεχυθήκαμε στους δρόμους στην τελευταία μας συγκέντρωση και συναντηθήκαμε με απεργούς υγειονομικούς. Περιμένουμε να προκηρυχθεί απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για να παλέψουμε για όλους τους συμβασιούχους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μόνιμοι και συμβασιούχοι παλεύουμε ενωμένοι για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς. Εμπνευσμένοι από τον αγώνα της COSCO νιώθουμε πιο δυνατοί να συνεχίσουμε”.

“Στα βράχια”

“Το 2019 ο Μητσοτάκης κατέβαινε στις εκλογές με την υπόσχεση για επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη και πολλές καλοπληρωμένες δουλειές. Τρία χρόνια μετά είμαστε στο σημείο που η οικονομία οδηγείται στα βράχια και το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί”, τόνισε ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος ΔΣ του Συνδικάτου της Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας. “Το αίτημα για συλλογικές συμβάσεις εργασίες και αυξήσεις στους μισθούς είναι κεντρικό και αφορά όλη την εργατική τάξη. 

Τα αφεντικά στην ιδιωτική Υγεία κερδοσκόπησαν πάνω στην πανδημία. Για παράδειγμα το Ιατρικό Αθηνών ανακοίνωσε για το πρώτο 9μηνο του 2021 κέρδη 7 εκατομμύρια ευρώ, 210% αύξηση από το αντίστοιχο του 2020. Από τη δική μας πλευρά ως συνδικάτο, διεκδικούμε κι εμείς συλλογική σύμβαση με σημαντικές αυξήσεις για όλες τις ειδικότητες, τα ΒΑΕ, αξιοπρεπή ωράρια, σταθερή δουλειά για όλους και πάνω απ' όλα την κρατικοποίηση της ιδιωτικής Υγείας κάτω από τον έλεγχο των εργατών”.

«Η μάχη στην COSCO θα συνεχίσει γιατί τα αφεντικά θα συνεχίζουν να προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη εντατικοποιώντας τη δουλειά, ξεζουμίζοντας τους εργάτες», ανέφερε στην ομιλία του ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. «Άρα παραμένει ο κίνδυνος για περισσότερα ατυχήματα και λιγότερα μεροκάματα. 

Το 2014 που φτάχτηκε η ΕΝΕΔΕΠ ήταν η εποχή της ριζοσπαστικοποίησης μέσα από τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, μέσα σε τρία χρόνια έπεσαν τέσσερις κυβερνήσεις, το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε με τη μετατόπιση του κόσμου προς τα αριστερά και η ΝΔ συρρικνώθηκε. Αυτός ο κόσμος είναι που μαζικοποίησε την ΕΝΕΔΕΠ και προχώρησε για άλλη μια φορά σε απεργία διαρκείας μετά το ατύχημα του Τάκη. 

Και δεν είναι μόνο στο λιμάνι. Πριν ενάμιση χρόνο είχαμε τη μαζικοποίηση των σωματείων των καλλιτεχνών, στην efood απέργησαν, κέρδισαν μόνιμη και σταθερή δουλειά και έφτιαξαν σωματεία. Η εργατική τάξη έχει τεράστια δύναμη στα χέρια της σε αντίθεση με ό,τι προσπαθούν να πουν τα διάφορα παπαγαλάκια και το δείχνει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.

Η απεργία στην COSCO δίνει τρία απλά μαθήματα σε όλους. Πρώτο ότι απέναντι στην ακρίβεια δεν ψάχνεις δεύτερη δουλειά, αλλά κάνεις απεργία γιατί πρέπει να ζούμε από τον μισθό μας. Το δεύτερο είναι για τα εργατικά ατυχήματα, που το τελευταίο διάστημα κόσμος δολοφονείται ή σακατεύεται μαζικά. Κυβέρνηση και εργοδοσία λένε “ατομική ευθύνη”. Οι εργάτες της COSCO λένε “απεργούμε για να πάρουν μέτρα ασφαλείας”. Και το τρίτο ότι όλα αυτά θα τα κερδίσουμε με απεργία διαρκείας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις που υπογράμμισαν τη σημασία της συμπαράστασης στον αγώνα των εργατών της COSCO και τον απεργιακό συντονισμό μαζί τους με την αισιοδοξία ότι θα τσακίσουν έτσι όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης και των αφεντικών που αυτή υπηρετεί.

12/5, Κερατσίνι. Φωτό: ΣΕΚ Πειραιά