Εργατικό κίνημα
Για δυνατό συνδικαλισμό, ψηφίζουμε όπως παλεύουμε

21/10/21. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Από τις 24 έως τις 27 Μάη θα διεξαχθεί το 16ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η κλιμάκωση της μάχης με την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει τις επιθέσεις στο ΕΣΥ, χρειάζεται να βρεθεί στο κέντρο του συνεδρίου.

Η τελευταία κυβερνητική επίθεση είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή. Με αυτό το Υπουργείο Υγείας περιορίζει δραματικά την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και τις εξετάσεις ανά ασφαλισμένο, καθιερώνει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία με συμμετοχή του ασθενή στο κόστος κατά 30%, ανοίγει ακόμα περισσότερο την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ. Είναι μια επίθεση που ξεσηκώνει την οργή όλων των υγειονομικών, όπως φάνηκε και στην κοινή στάση εργασίας και διαδήλωση ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων πρότειναν στις δυο ομοσπονδίες την συνέχιση του απεργιακού αγώνα μέχρι την απόσυρσή του. Μετά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και όλες τις επιθέσεις που δέχτηκε το ΕΣΥ, το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ θα έπρεπε να διεξάγεται εν μέσω απεργιακής σύγκρουσης με την κυβέρνηση που κλιμακώνει την προσπάθεια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας.

Είναι μια προοπτική που χρειάζεται να ανοίξει στο ίδιο το συνέδριο και οι εκλογές που γίνονται αυτές τις μέρες σε μια σειρά Σωματεία Εργαζόμενων παίζουν ρόλο. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς δίνουν τη μάχη για την μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους για να μπορέσει να εκφραστεί μαζικά εκεί αυτή η δυναμική.


ΣΩΤΗΡΙΑ

«Με δυνατή παρουσία του Συντονιστικού Νοσοκομείων, που στηρίζει και συμμετέχει στην Ενωτική Κίνηση για την Ανατροπή, ξεκίνησαν την Τρίτη 17 Μάη οι εκλογές του Σωματείου Εργαζόμενων στο Σωτηρία», μας είπε ο Χρίστος Αργύρης, υπεύθυνος του Συντονιστικού. «Το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, μόνιμους και συμβασιούχους και είναι κομμάτι της μάχης που δίνει το Συντονιστικό πανελλαδικά για την ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων του κλάδου. Με το σύνθημά μας “Ψηφίζουμε, όπως αγωνιζόμαστε”, καλούμε σε μαύρο στη ΔΑΚΕ που έχει προσπαθήσει να διαλύσει το σωματείο και τον συνδικαλισμό στο νοσοκομείο και σε στήριξη των αγωνιστών/ιστριών που στηρίζουν την απεργιακή κλιμάκωση των αγώνων. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα οργανώναμε τις μάχες από τα κάτω και στο Σωτηρία, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, με πανό, με ενημερώσεις. Τώρα διεκδικούμε να συνεχίσουμε αυτή τη δράση και με εκλεγμένους τόσο στο ΔΣ όσο και στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Για να αλλάξει η εικόνα του Σωματείου, να συμμετέχει στις απεργίες, να κάνει συνελεύσεις, για να επιστρέψει ο συνδικαλισμός και η πολιτική μέσα στο νοσοκομείο».

Οι υποψήφιοι/ες της Ενωτικής Κίνησης για την Ανατροπή

  • Για ΔΣ και ΠΟΕΔΗΝ: Αντωνίου Αθανάσιος, Ειδικευόμενος Ιατρός Ψυχιατρικής, Καραθάνος Ευάγγελος, Επιμελητής Πυρηνικός Ιατρός, Τμήμα Πυρ. Ιατρικής, Κουκίδου Σοφία-Ξανθίππη, Επικουρικός Ιατρός, 5η Πνευμονολογική, Κουτσοθανάσης Γεώργιος, Νοσηλευτής, Τμήμα Πυρ. Ιατρικής, Μανταίου Μερόπη, Διευθύντρια Ιατρός Πνευμονολόγος, 10η Πνευμονολογική, Μιχελάκη Αικατερίνη, Σ.Ο.Χ., Αποθήκη τροφίμων, Σαβιόλη Διγενή Άννα, Σ.Ο.Χ., Αποθήκη τροφίμων.
  • Για Εξελεγκτική Επιτροπή: Νικολόπουλος Δήμος, Επιμελητής Ιατρός Πνευμονολόγος, 10η Πνευμονολογική

21/10/21. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στις 18 Μάη γίνονται οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζόμενων στο Έλενα Βενιζέλου για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Η Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή συμμετέχει για πρώτη φορά.

«Συμμετέχουμε στις εκλογές για να εκφράσουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις από αυτές που εκπροσωπούνταν μέχρι σήμερα στο ΔΣ του σωματείου», μας είπε η Βασιλική Κατσίκη, υποψήφια του σχήματος. «Προσωπικά δεν είχα ασχοληθεί ξανά τόσο ενεργά με το σωματείο. Ο λόγος που το κάνω αυτή τη φορά είναι γιατί θέλω να αλλάξει η κατάσταση απραξίας που επικρατεί μέχρι σήμερα. Και η παρουσία του Κώστα Καταραχιά στο νοσοκομείο βοηθά σε αυτό.

Βασικά το σωματείο δεν είχε καμιά δράση. Δεν έκανε ποτέ μια ενημέρωση για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις για την Υγεία, δεν αντιδρούσε σε κανένα θέμα που αφορούσε το προσωπικό και το νοσοκομείο. Στο τμήμα μου για παράδειγμα επί δέκα χρόνια είχαμε τρεις θέσεις κενές, με πολλά προβλήματα λειτουργίας, χωρίς ειδικευόμενους, χωρίς τίποτα. Αλλά δεν γινόταν το παραμικρό για την κάλυψη των θέσεων. Ή βλέπαμε να γίνονται αυθαίρετες μετακινήσεις -χωρίς καμιά ειδοποίηση έπαιρναν τηλέφωνο και έλεγαν σε κάποιον ότι σε δυο μέρες πρέπει να πάει στο Αλεξάνδρας με το οποίο έχουμε κοινή διοίκηση- αλλά και πάλι δεν υπήρχε καμιά αντίδραση.

Προσπαθούσα εδώ και δέκα χρόνια που είμαι στο νοσοκομείο να μάθω τι γίνεται, να επικοινωνήσω με συναδέλφους. Είμαι πολιτικοποιημένη, χρόνια στο χώρο της αριστεράς, αλλά εκεί μέσα δεν υπήρχε καμιά επαφή με τα υπόλοιπα τμήματα και τους συναδέλφους. Κυριαρχούσε η απομόνωση, ότι ο καθένας κάνει τη δουλειά του και ούτε καν γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Τόσο χρόνια δεν πέρναμε είδηση πότε έχουμε απεργία, ούτε μια αφίσα δεν έβαζαν.

Αυτό άλλαξε όταν ήρθε ο Κώστας. Κινητοποιηθήκαμε, κάναμε κάποιες συγκεντρώσεις για τις αναστολές κι άλλα θέματα, φτιάξαμε πανό, είχαμε μια εκπροσώπηση ως νοσοκομείο στις απεργίες, τις πορείες και τις συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο. Μαζί με τον Κώστα έχουμε προσπαθήσει να κινητοποιήσουμε ανθρώπους, να μιλάμε, να ενημερώνουμε. Και μέσα στα σχέδιά μας είναι αυτό, να βγάζουμε μια ανακοίνωση για τα θέματα που προκύπτουν, να ενημερώνουμε για τις κινητοποιήσεις, να τις οργανώνουμε».

«Στις περιοδείες μας τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο το κλίμα που έχουμε συναντήσει είναι φοβερά αγωνιστικό», μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς. «Κυριαρχεί η συζήτηση με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες για το πώς θα αλλάξει το Σωματείο, ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αγώνες ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις. Από την πλευρά μας μεταφέρουμε την εμπειρία του Συντονιστικού Νοσοκομείου που έχει παίξει πρωτοπόρο ρόλο στις μάχες, έχει βοηθήσει στο ξεδίπλωμα του υγειονομικού κινήματος και έχει πετύχει μια σειρά νίκες, στον Άγιο Σάββα, το Γεννηματάς και αλλού.

Αυτή η εμπειρία ενθουσιάζει και μας δίνει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι σίγουρα μια εύκολη μάχη. Η ηγεσία του απερχόμενου ΔΣ, που κράτησε για χρόνια το Σωματείο έξω από τους αγώνες, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αφού απέκλεισε όλους τους συμβασιούχους και τους επικουρικούς από τις εκλογές, έκανε την απόπειρα να πετάξει και εμένα έξω από τη διαδικασία. Το νέο αυτό πραξικόπημα δεν πέρασε, αλλά έδειξε πόσο αντιδημοκρατικοί μπορούν να γίνουν για να κρατήσουν τις θέσεις τους και τα ηνία.

Το σίγουρο είναι ότι με την παρουσία μας στο Έλενα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο άνοιγμα για το Συντονιστικό Νοσοκομείων και έχουμε βάλει τις βάσεις για να είναι και το Έλενα ένας χώρος που παλεύει για την υπεράσπιση του ΕΣΥ ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές διάλυσης και ιδιωτικοποίησης».

Οι υποψήφιοι/ες της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή:

Καταραχιάς Κωνσταντίνος, Επιμελητής Β’ Ακτινολογικό, Κατσίκη Βασιλική, Διευθύντρια Παθολογοανατομικό, Κουτσουνάκη Ειρήνη (Έρη), Επιμελήτρια Α’ Παιδίατρος, Μονάδα Νεογνών, Μακρής Σπυρίδων (Σπύρος), Διοικητικός Υπάλληλος, Σωτηρίου Ειρήνη, ΔΕ Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων.

ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ γίνονται στο Σωματείο Εργαζόμενων στο Αγλαΐα Κυριακού στις 19 και 20 Μάη. Η Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΑΕΠΑ) δίνει τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στις εκλογές και την ενίσχυσή της.

«Οι εκλογές στο Αγλαΐα είναι μια μεγάλη πρόκληση γιατί οι δυνάμεις που είχαν την πλειοψηφία στο απερχόμενο ΔΣ είχαν απαξιώσει τα πάντα, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να έχουν σταματήσει να πιστεύουν στη δύναμη του σωματείου», μας είπε η Παγώνα Δημάκου, υποψήφια του σχήματος. «Για να ολοκληρώσουν μάλιστα το “έργο” τους, οι ίδιες δυνάμεις αποφάσισαν τώρα να μην συμμετέχουν στις εκλογές στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτές δεν έχουν αξία. Καλούμαστε έτσι εμείς να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση και να πείσουμε ότι το σωματείο υφίσταται σαν θεσμός, ότι είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, ότι χρειάζεται όλοι να συμμετέχουν στις εκλογές του για να έχουμε νόμιμη και δυνατή αντιπροσώπευση.

Τα προβλήματα στο νοσοκομείο είναι πολλά. Δεν φέρνουν προσωπικό, ΜΕΘ και κρεβάτια δεν υπάρχουν, οι υποδομές είναι περιορισμένες, μπαλώνουν τρύπες με μετακινήσεις. Μέσα στην κρίση της πανδημίας βρήκαν ευκαιρία για μεγαλύτερες αυθαιρεσίες αυξάνοντας την τρομοκρατία. Τώρα θέλουν να βάλουν απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Είναι βέβαιο ότι το πάνε για ιδιωτικοποίηση βάση σχεδίου που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Mοτίβο

Προσωπικά έχω βιώσει στο πετσί μου αυτή την πολιτική, καθώς είμαι μετακινημένη στο Αγία Σοφία εδώ και ενάμιση χρόνο. Με μετακίνησαν υποτίθεται για τρεις μήνες μέχρι, όπως είπαν, να πάρουν τρεις επικουρικούς και τελικά οι τρεις έγιναν δύο, οι δύο έχασαν τα χαρτιά τους, μετά κόπηκε η χρηματοδότηση και έτσι παραμένω μετακινημένη και δεν πρόκειται να έρθει και κανένας για να γυρίσω στη θέση μου. Αυτό είναι το μοτίβο παντού.

Εμείς θέλουμε να παλέψουμε για να λύσουμε αυτά τα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας και για να αναβαθμίσουμε το νοσοκομείο. Όταν αναβαθμίζεται ένας χώρος, αναβαθμίζοναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Η ΑΕΠΑ ήταν πάντα παρούσα σε όλες τις κινητοποιήσεις, με πανό και με ό,τι δυναμικό μπορούσε να κινητοποιήσει. Χρειαζόμαστε ένα σωματείο που βοηθά κάθε συνάδελφο, που ασκεί πίεση στη Διοίκηση, που συντονίζεται με τα σωματεία στα άλλα νοσοκομεία για να λυθούν τα προβλήματα. Αυτός είναι ο ρόλος του σωματείου».

«Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, αφού προσπάθησαν να αναβάλλουν τις εκλογές, αποφάσισαν τελικά να μην συμμετέχουν», μας είπε η Μαρία Αλιφιέρη, επίσης υποψήφια του σχήματος. «Όποια κι αν είναι η αιτία αυτής της απόφασης -αν έβλεπαν δηλαδή ότι το αποτέλεσμα θα εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια για την διαχείρισή τους ή αν έκριναν ότι με αυτό τον τρόπο θα απαξιωθεί πλήρως το Σωματείο- το σίγουρο είναι ότι στόχος τους είναι να ενισχύσουν την αποχή.

Τα προβλήματα παραμένουν και χρειάζονται λύσεις. Οι εφημερίες μας γίνονται μέρα παρά μέρα και είναι πάρα πολύ δύσκολες με περισταστικά από όλη την Ελλάδα. Δεν έχουμε αξονικό που σημαίνει καθυστέρηση στις εξετάσεις και τις διαγνώσεις των παιδιών που πρέπει να πάνε αλλού για να τις κάνουν. Όλη η λειτουργία των Παίδων στηρίζεται στην αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού. Ακόμα και για τα διαγνωστικά τεστ για τον κόβιντ, υπάρχει μόνο ένας μοριακός αναλυτής στο Αγία Σοφία, που τον λειτουργούν με απόσπαση ατόμων από μας, δηλαδή όχι με προσλήψεις, αλλά αποδυναμώνοντας το Αγλαΐα.

Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία αλλά και στα πρωινά ραντεβού, με μόνη λύση τα απογευματινά επί πληρωμή. Δεν είναι τυχαίες αυτές οι κινήσεις, είναι πριμοδότηση των ιδιωτικών κέντρων και άνοιγμα στην ιδιωτικοποίηση. Στην ουσία, χτυπάνε το επίπεδο της λειτουργικότητας των δημόσιων νοσοκομείων για να θησαυρίζουν τα ιδιωτικά. Παρόλο που η σύνθεση του προηγούμενου ΔΣ δεν μας επέτρεπε να συμμετέχουμε πάντα στις κινητοποιήσεις, καταφέραμε πολλές φορές να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις και, όταν αυτό δεν ήταν δυνατό, οργανώναμε τις μάχες από τα κάτω χωρίς την έγκριση της πλειοψηφίας. Εκεί φαινόταν και η δύναμη που έχει το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Με τη βοήθειά του προχωρήσαμε σε συγκεντρώσεις στο προαύλιο και κεντρικά, για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι/ες σε αναστολή, για όλα τα αιτήματα.

Αυτό το πρόσωπο έχουν δει οι συνάδλεφοι/ισσες και αυτό εμπιστεύονται. Θέλουμε ένα σωματείο με συμμετοχή όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μόνιμων και συμβασιούχων -είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε πετύχει να γράφονται όλοι στο σωματείο- ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις αντιδράσεις μας από την επόμενη μέρα».

Οι υποψήφιοι/ες της Αγωνιστικής Ενωτικής Πρωτοβουλίας

  • Για ΔΣ: Αλιφιέρη Μαρία, ΔΕ Χειρίστρια Εμφαν., Βαγγέλη Νεφέλη, Ειδικευόμενη Ιατρός Ακτιν., Βρακά Αλεξία, Τ.Ε. Ραδ. Ακτινολογίας, Γιαννακάκη Σοφία, ΔΕ Διοικητικός, Γκίκας Χρυσόστομος (Μάκης), ΤΕ Διοικητικός, Δημάκου Παγώνα, ΤΕ Τεχν. Ιατρ. Εργαστηρίων, Ζαρκαδούλας Γεώργιος, ΤΕ Ραδ. Ακτινολογίας, Καζολέα Ελένη, ΔΕ Β’ Νοσηλεύτρια, Λιμούρας Βέρροιος, ΔΕ Διοικητικών, Παψάρα Αρετή, ΠΕ Διοικητικών, Ρήγος Μιχαήλ, ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, Σέρβος Γιώργος, Επιμελητής Α’ Καρδιολόγος, Χωριανοπούλου Κατερίνα, ΤΕ Νοσηλεύτρια
  • Για Εξελεγκτική Επιτροπή: Κρητικός Νικόλαος, ΤΕ Ραδ. Ακτινολογίας, Παπαδόπουλος Γεώργιος, ΔΕ Χειριστής Εμφαν., Γιαννουλάκη Σοφία, ΔΕ Χειρίστρια Εμφαν.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

«Οι εκλογές του Σωματείου Εργαζόμενων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) έγιναν στις 10-11-12 Μάη», μας είπε ο Δημήτρης Μπελιάς, υποψήφιος με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή – Νυστέρι. «Ήταν η πρώτη συλλογική διαδικασία που οργάνωσε η ηγεσία του προηγούμενου ΔΣ εδώ και πέντε χρόνια. Σε αυτό το διάστημα δεν προχώρησε ούτε σε μια συνέλευση, ούτε σε μια συζήτηση, ούτε σε μια ανακοίνωση ή κάλεσμα σε κινητοποίηση, παρά τις σκληρές επιθέσεις που δέχτηκε το ΕΣΥ ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας.

Οι ίδιες οι εκλογές τώρα χαρακτηρίστηκαν από τα μεγάλα ψηφοδέλτια που συγκρότησαν οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, με υποψήφιους μια σειρά προϊσταμένους/ες και τομεάρχες που επίσης κατέβαζαν τα τμήματα και τους υφιστάμενούς τους ως υποψήφιους. Το αποτέλεσμα ήταν να διεξαχθούν οι πιο ελεγχόμενες εκλογές από ποτέ. 

Το σχήμα μας πήρε 11 ψήφους στην κάλπη για το ΔΣ και 22 στην κάλπη για τους αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ. Με το κατέβασμά μας προσπαθήσαμε, παρά τις δυσκολίες, να εκφράσουμε τα αιτήματα των υγειονομικών τα οποία συζητιούνται στις κλινικές, τα μαγειρία, τους διαδρόμους, παντού, αλλά που λόγω της κατάστασης στο σωματείο δεν μεταφράζονται στους αναγκαίους αγώνες. Ήμασταν η δύναμη που βρέθηκε στις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, έστω και χωρίς την κάλυψη του σωματείου, για προσλήψεις, μομιμοποιήσεις, επιστροφή των συναδέλφων σε αναστολή, χρηματοδότηση, ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και του πολέμου. Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε».

22/4/21. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης