Διεθνή
Παλαιστίνη - Μαζική οργή για τη δολοφονία της Σιρίν

Η κηδεία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ στην Ιερουσαλήμ. Φωτό: Palestine News 24/7

Η δολοφονία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ και η προκλητική επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας στην κηδεία της έδειξαν για μια ακόμα φορά το πραγματικό πρόσωπο του κράτους του Ισραήλ: ένα ρατσιστικό, δολοφονικό κράτος τρομοκράτης. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν μέσα στις επόμενες ημέρες στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για τον θάνατο της Άκλεχ αλλά και για την συνεχιζόμενη εδώ και δεκαετίες πολιτική «απάρτχαϊντ» στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. Η οργή ανάγκασε ακόμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να καταδικάσουν το Ισραήλ. 

Φραστικά μόνο. Γιατί το Ισραήλ είναι ο πιο πιστός και πολύτιμος σύμμαχος της Δύσης στη Μέση Ανατολή. Στην πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω από αυτό: είναι το μαντρόσκυλό τους στην περιοχή με τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. 

Η Κομισιόν μίλησε με «σκληρά» λόγια σε βάρος του ισραηλινού στρατού για τη δολοφονία της Άκλεχ. Αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους. Στο Βερολίνο η αστυνομία της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων επιδόθηκε σε ένα άγριο «πογκρόμ» το περασμένο Σάββατο συλλαμβάνοντας οποιονδήποτε φορούσε παλαιστινιακή μαντήλα ή έμοιαζε Άραβας. 

Η υποκρισία της Δύσης βγάζει κυριολεκτικά μάτια. Το Ισραήλ είναι, με τεράστια διαφορά, ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στον κόσμο. Την τελευταία δεκαετία, μόνο, οι ΗΠΑ έχουν «ξοδέψει» πάνω από 30 δις δολάρια για την στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ. Συνολικά μέσα στα 75 (περίπου) χρόνια της ύπαρξής του το κράτος του Ισραήλ έχει επιδοτηθεί με πάνω από 150 δις δολάρια από τις ΗΠΑ. Και αυτά δεν είναι παρά «ονομαστικά ποσά». Με όρους πραγματικής αξίας (δηλαδή με συνυπολογισμό του πληθωρισμού) η βοήθεια μετριέται σε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έτρεξε, όπως και η Κομισιόν, να καταδικάσει το Ισραήλ για την δολοφονία της Άκλεχ. Αλλά ζήτημα περικοπής της βοήθειας ούτε τέθηκε, ούτε πρόκειται να τεθεί.

«Έρευνα»

Το ίδιο το Ισραήλ, μετά την αρχική «διάψευση» διέταξε «έρευνα» για τα αίτια του θανάτου της Άκλεχ. Φυσικά κανένας δεν τρέφει την παραμικρή αυταπάτη για το που θα καταλήξει η «έρευνα» αυτή. Το 2014 ένας ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής που δολοφόνησε χωρίς κανέναν λόγο έναν παλαιστίνιο έφηβο καταδικάστηκε σε «30 ημέρες κοινωνική εργασία». Ένας άλλος ισραηλινός στρατιώτης που εκτέλεσε εν ψυχρώ έναν παλαιστίνιο κρατούμενο με χειροπέδες καταδικάστηκε σε «εννέα μήνες» φυλάκιση. Το αν φυλακίστηκε πράγματι ή παρέμεινε ελεύθερος με αναστολή είναι άγνωστο.

Η ίδια η δράση της αστυνομίας στην κηδεία της Άκλεχ δείχνει ανάγλυφα τις πραγματικές προθέσεις του Ισραηλινού κράτους: το φέρετρο περικυκλώθηκε από πάνοπλους ΜΑΤατζήδες που άρχισαν να χτυπάνε με τα γκλομπ ακόμα και τους συγγενείς, τους συναδέλφους και τους φίλους της νεκρής που το κουβαλούσαν. 

Οι επιθέσεις και οι δολοφονίες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος των Παλαιστινίων είναι συνεχείς και μόνιμες. Είναι ένα διαρκές «μήνυμα» προς τον Αραβικό κόσμο για το τι τον περιμένει αν σκεφτεί να αμφισβητήσει το ιμπεριαλιστικό «στάτους κβο» της Μέσης Ανατολής -τον ρόλο των ΗΠΑ και των συμμαχικών τους αρχουσών τάξεων της περιοχής. Αλλά αντανακλούν ταυτόχρονα και τα αδιέξοδα και της δυσκολίες της ισραηλινής άρχουσας τάξης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του ακροδεξιού Ναφτάλι Μπένετ, που «εκθρόνισε» πριν από δέκα περίπου μήνες την κυβέρνηση του Νετανιάχου, παραπαίει. Πριν από λίγες ημέρες η Ιντίτ Σιλμάν, ένα από τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης προσχώρησε στην αντιπολίτευση. Το πλήγμα ήταν πολύ μεγάλο για την κυβέρνηση για δυο λόγους: πρώτον έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι η παραμονή της στην εξουσία εξαρτάται πια από την αντιπολίτευση. Δεύτερον, η Σιλμάν δεν ήταν απλά και μόνο στέλεχος της κυβέρνησης αλλά και στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Γιαμίνα («Δεξιόστροφα»), του κόμματος του ίδιου του Ναφτάλι. 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός παραπαίει. Πολλοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα βυθιστεί ξανά σε μια πολιτική κρίση – ο Ναφτάλι κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τρεις απανωτές εκλογές χωρίς νικητή. Η έξαρση της βίας σε βάρος των Παλαιστινίων είναι μια «δοκιμασμένη» πραχτική για τις κυβερνήσεις του Ισραήλ. Και ο Ναφτάλι ακολουθεί την πεπατημένη. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ και για την επέτειο της Νάκμπα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Μάη έξω από την ισραηλινή πρεσβεία μετά από κάλεσμα της Παλαιστινιακής Νεολαίας Ελλάδας και της Ένωσης Εργαζόμενων Παλαιστίνιων. Το παρών έδωσαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς, αγωνιστές-τριες. Φωτό: Μάριος Λώλος