Εκπαίδευση και νεολαία
Εκλογές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ - Ψηφίζουμε κλιμάκωση των αγώνων

Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, που οδηγούν στη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και στην πριμοδότηση της ιδιωτικής, χρειάζονται δυνατή απεργιακή απάντηση. Τα συνέδρια των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών που θα γίνουν τον Ιούνιο πρέπει να βγουν με αγωνιστικές αποφάσεις. Αυτό υποστηρίζουν αγωνιστές και αγωνίστριες του Δικτύου Εκαπιδευτικών «Η Τάξη μας» που συμμετέχουν στις Παρεμβάσεις/Κινήσεις/Συσπειρώσεις και, ενόψει των εκλογών σε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα συνέδρια, καλούν σε μαζική στήριξη των σχημάτων τους.

«Τη Δευτέρα 16/5 έγινε έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά για την οργάνωση κινητοποίησης κατά των εξετάσεων του ελληνικού προγράμματος PISA που θα διεξαχθούν την Τετάρτη 18/5», μας είπε ο Λουκάς Θεοτοκάτος, αναπληρωτής καθηγητής. «Οι εξετάσεις είναι συνέχεια της κυβερνητικής προσπάθειας να περάσει η αξιολόγηση στα σχολεία με όλα τα μέσα. 

Συνολική αντιπαράθεση

Είναι η στιγμή να εκφραστεί η αντίθεση στην νέα αυτή επίθεση και απεργιακά να μπλοκαριστούν οι εξετάσεις. Το ίδιο ισχύει για όλες τις επιθέσεις. Στο κάλεσμα για τη συνέλευση μπήκαν μαζί και οι υπόλοιπες μάχες με το Υπουργείο (αξιολόγηση, ελάχιστη βάση εισαγωγής, τράπεζα θεμάτων, απολύσεις αναπληρωτών), καθώς και τα ζητήματα του πολέμου και της αντιλαϊκής πολιτικής (ακρίβεια, πανδημία, νόμος Χατζηδάκη). Δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθεί η ανάγκη για συνολική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Επειδή τον Ιούνιο θα γίνει και η συνέλευση της ΕΛΜΕ και η ανάδειξη αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΟΛΜΕ, το σχήμα της "Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής" που συμμετέχουμε, όπως και γενικά η αντικαπιταλιστική αριστερά και οι Παρεμβάσεις, οφείλουν να αναδείξουν τη διάθεση για σύγκρουση που έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει και να δείξουν ότι μπορούν να οδηγήσουν αυτή τη μάχη».

«Στις 23-24-25 Μάη θα γίνουν η συνέλευση και οι εκλογές στην ΕΛΜΕ Χανίων και μέσα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα με το Υπουργείο είναι και η μάχη ενάντια στα “πρότυπα” ΕΠΑΛ», μας είπε ο Παναγιώτης Πανούλας, καθηγητής στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου. «Εδώ στα Χανιά ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι σκοπεύουν να κάνουν πρότυπο το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, γεγονός που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του σχολείου. Όπως αναφέραμε και σε κείμενο που κυκλοφορήσαμε στον τοπικό Τύπο μέσα στο Πάσχα, διαφωνούμε πρώτον γιατί οι μαθητές θα μπαίνουν με κριτήριο τη βαθμολογία τους από το γυμνάσιο που σημαίνει διαχωρισμούς και αποκλεισμούς παιδιών.

Δεύτερον γιατί καθιερώνεται η υποχρεωτική μαθητεία για τα παιδιά δευτέρας και τρίτης λυκείου, δηλαδή εισάγεται η πρακτική ανήλικων παιδιών έξω από το σχολείο σε κάποιον εργοδότη, μια μέρα τη βδομάδα, για έξι ώρες, σε αβέβαιες συνθήκες. Και τρίτον γιατί η χρηματοδότηση παύει να είναι από το Υπουργείο Παιδείας και περνά στην Περιφέρεια ή άλλους φορείς, που για να τη συνεχίσουν θα πρέπει το σχολείο να συμπληρώνει επιπλέον ρήτρες αξιολόγησης με επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και επιδόσεις μαθητών. Αυτό είναι το σχέδιό τους για όλα τα ΕΠΑΛ, να περάσει η χρηματοδότησή τους αλλού και όσα δεν πιάνουν τους στόχους να οδηγούνται στο κλείσιμο.

Είναι μια επίθεση αλληλένδετη με την αξιολόγηση, την ΕΒΕ, την Τράπεζα Θεμάτων, τις εξετάσεις PISA. Και έτσι πρέπει να την παλέψουμε, βγαίνοντας σε απεργία για να τα πάρουν όλα πίσω. H “Πρωτοβουλία Παρέμβαση” είναι η δύναμη που έχει δώσει όλες τις μάχες από την αρχή της χρονιάς για τα δικαιώματα των καθηγητών, που έχει στηρίξει την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση με μεγάλη συμμετοχή τοπικά, που παλεύει για να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα, για μονιμοποιήσεις και διορισμούς, για αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων από το υπουργείο Παιδείας κι όχι από περιφέρεια και άλλους φορείς που τα μισά χρήματα θα χάνονται σε εργολάβους και παρατρεχάμενους».

Στις 23 Μάη γίνονται οι εκλογές για νέο ΔΣ και αντιπροσώπων στη ΔΟΕ στον ΣΕΠΕ Χανίων. «Να δώσουμε με την ψήφο μας την πιο ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στις παρατάξεις που την στηρίζουν», καλεί η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ). «Ψηφίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αγωνιστήκαμε όλα τα τελευταία χρόνια. Γιατί η ανατροπή είναι η μόνη διέξοδος». 


«Η συνέλευση και οι εκλογές στον ΣΕΠΕ Ξάνθης θα γίνουν στις 7 και 8 Ιουνίου», μας είπε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος. «Είναι μάχη αυτές να διεξαχθούν διά ζώσης και όχι ηλεκτρονικά στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη όπως διάφοροι καλοθελητές από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ προτείνουν. Το σημαντικό είναι ότι μετά από τρία χρόνια, μέσα στα οποία η κυβέρνηση εξαπέλυσε μια τεράστια επίθεση σε βάρος των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου, ο κλάδος θα έχει ξανά την ευκαιρία να συζητήσει και να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.

Οι διαδικασίες γίνονται κυριολεκτικά στην σκιά του πολέμου κι αυτό χρειάζεται να τις καθορίσει. Το να πάει σπίτι της η Κεραμέως που έχει κάνει τόση ζημιά στην εκπαίδευση και μαζί της να πέσει η κυβέρνηση της φτώχειας και του πολέμου, πρέπει να μπει καθαρά. Είναι μια προοπτική που μπορεί να κερδηθεί με κλιμάκωση του αγώνα, με απεργίες διαρκείας. Για να ενισχυθεί το δημόσιο σχολείο και να σταματήσουν οι πολεμικοί εξοπλισμοί. Κι όταν λέμε δημόσιο, εννοούμε σχολείο για όλα παιδιά, είτε είναι από μειονοτικές ομάδες, είτε είναι πρόσφυγες, είτε είναι παιδιά με αναπηρία, που σήμερα η εκπαίδευσή τους είναι ανύπαρκτη. Για να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς και μαζικοί διορισμοί, ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία. Σε ένα μήνα από τώρα πάνω από 45.000 αναπληρωτές θα απολυθούν χωρίς να ξέρουν αν και πόσοι θα προσληφθούν ξανά. Είναι ένα νούμερο που δείχνει και τις ανάγκες που υπάρχουν. Γιατί παρότι κάνουν συνεχώς συγχωνεύσεις και αυξάνουν τα τμήματα σε 25άρια και 30άρια, οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι διορισμοί με το σταγονόμετρο.

Χρειάζεται επίσης να τεθεί η μάχη κατά των φασιστών. Στις 15 Ιούνη που ξεκινά η δίκη των χρυσαυγιτών στο εφετείο, είναι η μέρα που κλείνουν τα δημοτικά. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να βγει και να θυμίσει στο κράτος και τη δικαιοσύνη ότι οι φασίστες δεν έχουν θέση στα σχολεία, στις γειτονιές, πουθενά. Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά και τις Παρεμβάσεις που είναι το κομμάτι που δίνει όλες αυτές τις μάχες. Και θέλουμε να δυναμώσει για να μην μένουν ακάλυπτες οι διαθέσεις των συναδέλφων αλλά να προχωράνε και να νικάνε».