Εκπαίδευση και νεολαία
Έξω οι μπάτσοι απ’ τις Σχολές

13/5, Φοιτητική διαδήλωση. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε νέα αναβολή οδηγήθηκε η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στις σχολές, με τον υπουργό Προ. Πο Θεοδωρικάκο να δηλώνει ότι οι πρώτες περιπολίες θα αρχίσουν στις αρχές Ιούνη. Τις προηγούμενες εβδομάδες μέσα από διαρροές και δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, άφηνε να κυκλοφορεί ότι η ημερομηνία για κάτι τέτοιο θα ήταν η 17η Μάη. Την παραμονή δηλαδή των φοιτητικών εκλογών. 

Ταυτόχρονα εδώ και μερικές εβδομάδες είχε τοποθετήσει διμοιρίες ΜΑΤ μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρόσχημα την «περιφρούρηση» εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκης εκεί που βρισκόταν το Στέκι στο Βιολογικό, μια κατάληψη που για 34 χρόνια λειτούργησε ως χώρος πολιτικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Στην πραγματικότητα όμως η «περιφρούρηση των εργασιών» σήμαινε σχεδόν καθημερινές επιθέσεις από τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών που προκάλεσαν μάλιστα σοβαρούς τραυματισμούς, δίνοντας έτσι μια ξεκάθαρη γεύση για το τι σημαίνει μπάτσοι στις σχολές.

Συνελεύσεις

Οι εικόνες από τις επιθέσεις των ΜΑΤ σήμαναν ξεσηκωμό τόσο στην ίδια τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε όλη τη χώρα. Σε μια σειρά σχολές έγιναν γενικές συνελεύσεις παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις, σωματεία εργαζομένων καταδίκασαν την παρουσία και τις επιθέσεις της αστυνομίας και σε πολλές πόλεις την περασμένη εβδομάδα έγιναν φοιτητικές διαδηλώσεις.  

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα στις διαδηλώσεις, το ΣΕΚ στις Σχολές, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη, η κυβέρνηση προσπαθεί με προκλητικές και βίαιες επιθέσεις στο ΑΠΘ και με διαρροές περί εισόδου των ΟΠΠΙ στις σχολές στις 17/5, να εκφοβίσει το φοιτητικό κίνημα. Θεοδωρικάκος και Κεραμέως εντείνουν την πόλωση ελπίζοντας συγχρόνως να φρενάρουν τον αναμενόμενο κατήφορο της ΔΑΠ. Δεν θα τους αφήσουμε. Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε με μαζικές κινητοποιήσεις μέσα στην πανδημία να σταματήσει τα σχέδια Κεραμέως - Μητσοτάκη για αστυνομοκρατούμενες σχολές. Διαδηλώνουμε ενάντια στα σχέδια μιας κυβέρνησης που μέρα με τη μέρα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στα πολεμοκάπηλα σχέδιά της στην Ουκρανία και που ξοδεύει δισεκατομμύρια για να πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο την ίδια στιγμή που αφήνει τα πανεπιστήμια χωρίς προσωπικό και χρηματοδότηση». 

Οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν τελικά σε μία ακόμα αναβολή της εφαρμογής του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Όχι «για του χρόνου» όπως ήταν οι προηγούμενες, αλλά για τις αρχές του επόμενου μήνα, δίνοντας ωστόσο το περιθώριο για να οργανωθεί το φοιτητικό κίνημα που θα ματαιώσει οριστικά τα σχέδια του Θεοδωρικάκου. Το μαύρισμα της ΔΑΠ και το δυνάμωμα των σχημάτων της ΕΑΑΚ την Τετάρτη είναι ένα πρώτο βήμα. Η συνέχεια με γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις χρειάζεται να είναι το επόμενο.