Καταστολή
Αστυνομία με δράση μαφίας

Σε νέα αποκάλυψη προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι Reporters United, αποκαλύπτοντας ότι ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, είναι κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia. Την ίδια ακριβώς μέρα με μια επαίσχυντη εισαγγελική πρόταση, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων στην δίκη που διεξάγεται όσον αφορά στο πλημμεληματικό μέρος των κατηγοριών.   

«Τον Μάρτιο του 2022 επίκειντο οι νέες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ» αναφέρουν οι Reporters United στο άρθρο τους. «Η ηγεσία, πολιτική και αστυνομική (υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, αρχηγός ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Σκούμας), γνώριζε πως ο ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος ήταν ήδη κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αυτήν που είθισται να αποκαλείται Greek Mafia. O κ. Δάβαλος δεν αποστρατεύτηκε ούτε τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Αντιθέτως, την 2η Απριλίου προήχθη σε διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, μιας από τις πιο νευραλγικές θέσεις για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Στις 25 Απριλίου δολοφονήθηκε ο Γιάννης Σκαφτούρος, μία ακόμα δολοφονία (η 26η) στην υπόθεση της Greek Mafia. (Μέρος της υπόθεσης αποτελεί φυσικά και η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.) Λίγες μέρες μετά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, σε μία από τις πρώτες του κινήσεις ο νέος διοικητής Ασφαλείας “ζήτησε και πήρε από τους χειριστές τον φάκελο της έρευνας, αδειάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον επικεφαλής του αρμοδίου Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών”. Ο κ. Δάβαλος ζήτησε μάλιστα να ενημερώνεται απευθείας ο ίδιος για τα αποτελέσματα των ερευνών και όχι τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ηγεσία της ΕΛΑΣ απομάκρυνε από τις θέσεις τους τους επικεφαλής των Τμημάτων Ανθρωποκτονιών και Εκβιαστών. Με άλλα λόγια, ο νέος διευθυντής Ασφάλειας και κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στην υπόθεση της Greek Mafia, αφαίρεσε από τους αρμόδιους αξιωματικούς τον φάκελο που σχετίζεται με μια υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο ίδιος!»

Καμπάνες

Και ενώ οι μεθοδεύσεις συγκάλυψης της υπόθεσης βαράνε κυριολεκτικά καμπάνες, ο  εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας που δικάζει τη υπόθεση της Greek mafia, πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων λέγοντας ότι «το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο» και ευχόμενος «η άλλη δικογραφία (που αφορά τα κακουργήματα της υπόθεσης) να έχει καλύτερη τύχη»! 

Στη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στο ακροατήριο καταγράφηκε η απροθυμία του να προχωρήσει σε προφανείς ερωτήσεις που προέκυψαν από τις απολογίες των υψηλόβαθμων αστυνομικών που δεν αρνήθηκαν ότι είχαν τακτική επικοινωνία με τον «ταμία» της Greek mafia και δολοφονημένο Δ. Μάλαμα.  Σε εκτενές άρθρο του στο news  24/7 ο Γ. Κουκουμάκας παρουσίασε τις μεθοδεύσεις μέσα από τις οποίες επιχειρείται εδώ και χρόνια το κουκούλωμα της υπόθεσης:  

«Η δίκη συνολικά 17 προσώπων αφορά τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες παράνομους οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα.

Η προδικασία για την ίδια υπόθεση μετρά έξι χρόνια και δεν είναι ακριβώς διαφήμιση του τρόπου λειτουργίας των αρμόδιων αρχών. Συνοπτικά, τον Δεκέμβριο του 2016 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα ενημερωτικό δελτίο-πόρισμα 70 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην τότε Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ -συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν «άνοιγαν» για τεχνικούς λόγους- ωστόσο η ίδια υπηρεσία επικαλέστηκε αργότερα φόρτο εργασίας.

Η απομαγνητοφώνηση ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, όμως πέντε χρόνια μετά, όταν η εκδίκαση των πλημμελημάτων διαχωρίστηκε υπό τον φόβο της παραγραφής, πρακτικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης δεν είχαν σταλεί στο δικαστήριο, παρά μόνο οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις. Και όταν η δίκη της Greek mafia ξεκίνησε μόνο για τα πλημμελήματα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι μεγάλο μέρος των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, περίπου ένα εξάμηνο συνακροάσεων, δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, διότι δεν υπήρχαν οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου... Η δικαστική έρευνα για τα κακουργήματα εκκρεμεί. Η δίκη για τα πλημμελήματα θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης».