Καταπίεση και απελευθέρωση
Δίκη Φιλιππίδη: Προκλητική εισαγγελική αγόρευση

Την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για τη μία -και σοβαρότερη- εκ των τριών κατηγοριών εναντίον του, εισηγήθηκε την Παρασκευή 13/1 η εισαγγελέας του ΜΟΔ που δικάζει την υπόθεση. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του Φιλιππίδη για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της πρώτης μηνύτριάς του, «λόγω αμφιβολιών». Και την ενοχή του για τις δυο απόπειρες βιασμού σε βάρος των άλλων δυο μηνυτριών του. 

H δίκη Φιλιππίδη κινδυνεύει να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ότι οι αστικοί θεσμοί δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη. Ήδη στα δημοσιεύματα και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ κυκλοφορούν σενάρια για το ενδεχόμενο ο Φιλιππίδης να μην επιστρέψει ποτέ στη φυλακή. Είτε γιατί θα καταδικαστεί μόνο για τις απόπειρες βιασμού και θα καταφέρει να πάρει αναστολή εκτέλεσης ποινής μέχρι την έφεση. Είτε γιατί, με την εισαγγελέα να έχει βάλει το στοιχείο των «αμφιβολιών» στην πιο βαριά καταγγελία, θα αθωωθεί για όλες τις κατηγορίες. Αυτό το στοιχείο θα αξιοποιήσει άλλωστε κατά την αγόρευσή της στη συνέχεια η υπεράσπισή του, που έτρεξε να μιλήσει για μια εισαγγελική πρόταση «μέσα στα πλαίσια της κοινής λογικής». 

Ο κίνδυνος να επαναληφθεί το σκάνδαλο της αποφυλάκισης Λιγνάδη, παρά την καταδίκη του για δυο βιασμούς, είναι πραγματικός. Η ίδια η εξέλιξη της δίκης του Φιλιππίδη μέχρι τώρα έχει δείξει τις προθέσεις της δικαιοσύνης απέναντι στον βιαστή ηθοποιό.

Είναι μια διαδικασία που έχει κωλυσιεργήσει αδικαιολόγητα και κοντεύει να κλείσει έναν χρόνο. Στο ενδιάμεσο, εισαγγελέας και δικαστήριο έκαναν δεκτό το αίτημα για την αποφυλάκισή του, κρίνοντας ότι δεν παραμένει επικίνδυνος για την διάπραξη νέων παρόμοιων εγκλημάτων. Κι αυτό γιατί, όπως είπαν, «είναι ανεπιθύμητος στον τόπο δράσης του» και επιπλέον οι συνεργάτιδές του είναι πια «ενημερωμένες» και «υποψιασμένες» και μπορούν να προφυλαχθούν -λες και τα μέχρι τότε θύματά του φταίνε τα ίδια που δεν προφυλάχτηκαν.

Η εισαγγελέας μιλά για «διαφορετικές εκδοχές» των γεγονότων εκ μέρους της πρώτης μηνύτριας -ότι δηλαδή κατέθεσε στον ανακριτή περισσότερα στοιχεία από όσα είπε στην καταγγελία της στο ΣΕΗ και στον εισαγγελέα. Αν ένα τέτοιο σκεπτικό ακύρωνε τα στοιχεία,«λόγω αμφιβολιών», καμμιά δίκη δεν θα έφτανε σε καταδίκη. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τις οδυνηρές εμπειρίες ενός βιασμού.

Ρεβάνς

Το κίνημα #metoo ήταν αυτό που έδωσε από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα τη δυνατότητα και το θάρρος στα θύματα να μιλήσουν -κανένα δικαστήριο, καμιά κυβέρνηση, κανένας κρατικός θεσμός. Είναι φανερό ότι οι «θεσμοί» προσπαθούν να πάρουν τη ρεβάνς. Και το χτύπημα της αξιοπιστίας του θύματος αποτελεί μέρος της ρεβάνς. 

Μέχρι να μιλήσει η εισαγγελέας, οι υπόλοιποι θεσμοί έχουν ήδη βάλει όλα τα προστατευτικά μαξιλαράκια που χρειάζεται ένας πλούσιος βιαστής. Από τις συνθήκες εργασίας στον χώρο του θεάματος, τη διάχυτη σεξιστική ιδεολογία, τους μύθους γύρω από τον βιασμό και βέβαια τις ίδιες τις διαδικασίες των κρατικών μηχανισμών που εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους φτωχούς και την επιείκειά τους στους πλούσιους, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τι εικόνα σχηματίζεται τελικά.

Κανένα σημείο της αγόρευσης της εισαγγελέως δεν κάνει λιγότερο προκλητική την πρότασή της. Η τοποθέτησή της ότι η πρώτη μηνύτρια έδωσε πολλές φορές «πατροναρισμένες απαντήσεις» και «είναι ηθοποιός, να μην παρεξηγηθώ για αυτό που λέω» -θυμίζοντας τη Μενδώνη που δήθεν ξεγελάστηκε από τον Λιγνάδη- είναι καρφί σε όλες τις ηθοποιούς που υποστήριξαν το κατηγορητήριο.

Επί της ουσίας, η εισαγγελική πρόταση βαδίζει στο μονοπάτι της συνολικότερης απόπειρας υποβάθμισης των καταγγελιών και ξεπλύματος όλου του βρομερού σεξιστικού συστήματος που έχει βγει στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια και ακόμα πιο έντονα τους τελευταίους μήνες. 

Οι Μίχοι και οι Λιγνάδηδες, οι μπάτσοι μαστρωποί και βιαστές από την Ηλιούπολη μέχρι την Ομόνοια, οι Κιβωτοί και τα Χαμόγελα του Παιδιού, όλα τα κυκλώματα των πλούσιων (εκ)βιαστών με τις πλάτες της κυβέρνησης, δείχνουν ότι ο Φιλιππίδης και το «εξουσιαστικό» του, όπως το χαρακτήρισε η εισαγγελέας, σύνδρομο δεν είναι εξαίρεση. Είναι η καρδιά του συστήματος που τα αφεντικά και η κυβέρνησή τους θέλουν να σώσουν -και τα δικαστήρια κάνουν ό,τι μπορούν για να τους βοηθήσουν.

Το κίνημα των καλλιτεχνών και όλων των γυναικών, μαζί με το ΣΕΗ και τα συνδικάτα σε κάθε χώρο δουλειάς, έχει τη δύναμη να επιβάλλει ότι αυτή η εισαγγελική πρόταση θα απορριφθεί και ο Φιλιππίδης θα καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες. Ανοίγοντας το δρόμο για να μην γλυτώσει κανένας τους.