Η Αριστερά
Χώρος διαλόγου …προς τα δεξιά

Με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο ΤhePressProject (https://thepressproject.gr/syborefsi-sti-vasi-archon-gia-ti-rizospastiki-aristera/), ο Στάθης Κουβελάκης και ο Κώστας Λαπαβίτσας παρεμβαίνουν στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις συνεργασίες και τις προοπτικές στο χώρο της Αριστεράς. 

Κρατούν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο συμμετείχαν στο παρελθόν με την τοποθέτηση ότι «Η ΝΔ του Μητσοτάκη προωθεί ένα νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό οδοστρωτήρα, που είναι συστατικό στοιχείο του μνημονιακού πλαισίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία με θολές υποσχέσεις, οι οποίες αφήνουν άθικτο το δεσμευτικό πλαίσιο. Και πώς θα μπορούσε εξάλλου να είναι αλλιώς μετά από την υποδειγματικά μνημονιακή κυβερνητική του θητεία;»

Στη συνέχεια, όμως, παίρνουν αποστάσεις και από το ΚΚΕ και από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά με απόψεις όπως:

 «Το ΚΚΕ, που συσπειρώνει ακόμη ένα αξιόλογο πολιτικό δυναμικό, εμμένει δυστυχώς στον αδιέξοδο μονήρη δρόμο των τελευταίων πολλών χρόνων, παρά κάποια ενωτικά ανοίγματα σε ορισμένες κινηματικές στιγμές. Πρόκειται για έναν δρόμο που οδηγεί σε μια ιδιόμορφη παθητικότητα στο καθαυτό πολιτικό πεδίο, αλλά και σε εκλογική στασιμότητα».

Και «Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, τέλος, είναι αποδυναμωμένη και φαίνεται ανήμπορη να ξεπεράσει τον κατακερματισμό της. Αδυνατεί ακόμη και να αρθρώσει λόγο κατανοητό από ένα στοιχειωδώς ευρύτερο ακροατήριο».

Μετά από αυτές τις οριοθετήσεις, η πρότασή τους για «συμπόρευση στη βάση αρχών για τη ριζοσπαστική αριστερά» εστιάζεται στο ΜέΡΑ25, για το οποίο εκτιμούν ότι «έχει δείξει σημαντική ιδεολογική κινητικότητα και αλλαγή στην πολιτική του στόχευση, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί από μόνο του να δώσει τις απαραίτητες πολιτικές απαντήσεις», καταλήγοντας πάντως ότι το ΜέΡΑ25 βρίσκεται σε «μια διαδικασία ‘μετεξέλιξης και ριζοσπαστικοποίησης’».

Το συμπέρασμα στο οποίο φτάνουν είναι ότι «Οι διαφορές πολιτικής πρακτικής και κοινωνικής αγκύρωσης δημιουργούν βέβαια ιδιάζουσες δυσκολίες, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν είναι ανυπέρβλητες».

Τα δυο στελέχη, με τα οποία συνεργάζεται στενά η Λαϊκή Ενότητα, θεωρούν λοιπόν ότι οι δυσκολίες συμπόρευσης με το ΜέΡΑ25 δεν είναι ανυπέρβλητες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή εκτίμηση των οργανώσεων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Όπως τονίζει σε κείμενό της η Πρωτοβουλία:

«λύση δεν αποτελούν ούτε κατευθύνεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς των ΚΚΕ/ΜεΡΑ25, καθώς, παρά τις προσπάθειές τους σε επιμέρους μέτωπα και αγώνες όπου έχουν συμμετάσχει με θετικό αντίκτυπο, αυτές οι δυνάμεις ταλαντεύονται μπροστά στο ζήτημα της ρήξης. Το ΚΚΕ τη μεταθέτει στο επέκεινα της "λαϊκής εξουσίας", ενώ το ΜεΡΑ25 ταλαντεύεται στον προσδιορισμό της αναγκαίας λύσης ανάμεσα στη μεταρρύθμιση της ΕΕ και στην αναγκαία ρήξη με αυτή. Η κοινή δράση όλης της Αριστεράς είναι αναγκαία μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις. Όμως, ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί σε κεντρικό επίπεδο και το μπλοκ των δυνάμεων της Αριστεράς  που είναι αποφασισμένες να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου». (https://sekonline.gr/article.php?id=1288)

Εμπρός να ενώσουμε τις δυνάμεις που δεν ταλαντεύονται στα μισά του δρόμου.